Gå videre til hovedindholdet

Kartoffel-brydebrød - og vinterferie i Skallerup Klit


Åh vinterferie! Hvilken helt igennem vidunderlig opfindelse!

I år havde min søde svigermor inviteret os en tur til Skallerup Klit (som nu går under navnet Skallerup Seaside Resort, og selvom jeg godt forstår at vi står med begge fødder solidt plantet i glabaliseringen (og kapitalismen), og at lokale stednavne derfor har trange kår, synes jeg der går virkelig meget charme tabt, når disse navne bliver lavet om til let-omsættelige, internationale navne).


Hvorom alting er: Skallerup er et skønt, skønt sted - selv i harske minus grader. Stedet ligger utroligt smukt lige op og ned af Vesterhavet, som jeg for første gang nogen sinde oplevede være helt spejlblankt. Og så er der et hav (!) af aktiviteter. Børnene var selvfølgelig begejstrede for det store vandland, der var delt op i flere afdelinger, så både store, små og helt små kunne få deres vandlyst styret. Derudover var vi en tur ude på den meget fine og veldrevne dyregård, hvor der var mulighed for at komme helt tæt på geder, grise, heste, køer, kaniner og marsvin. Vores to piger brugte længst tid på at sidde inde hos kaninerne og ae og ae og ae. Der var også mulighed for at komme ud at ride, men det må blive næste gang - det var simpelthen for koldt.

Derudover var der et stort legeland, som børnene drønede rundt i, og masser af aktiviteter i området, der hedder Team Aktiv. Vi nåede bl.a. at lave lip gloss, sæbe og bolscher og at bage hindbærsnitter.

Vi havde lejet et D4 spahus, som var nyt og fint og pladsmæssigt med sine 69 m2 også fint kunne rumme os 5 mennesker. Om sommeren, hvor man også ville kunne bruge ude-arealet, ville det bare være endnu bedre Min svigermor, der var så flink at lade min mand og jeg få det store soveværesle og selv sov på en sovesofa, kunne muligvis godt have ønsket sig sit eget værelse - især hvis vi skulle have været der mere end de to overnatninger vi var der... 

Det eneste, der lod lidt tilbage at ønske, var den mad vi købte den sidste aften, vi var der. Min mand og svigermor havde bestilt dagens take-away-ret i restauranten, mens pigerne og jeg havde bestilt pizza. Og det var slet ikke fordi det var uspiseligt, men videre spændende var det godt nok heller ikke.

Vi skal helt klart til Skallerup en anden gang. Og gerne i endnu flere dage, så der også bliver tid til at slappe bare en smule af mellem de mange aktiviteter!


Solopgang i Skallerup

Hindbærsnitter bagt i Team Aktivs køkken

Køer i sneen på Dyregården

Opskriften på dette kartoffelbrød har jeg fra min dejlige veninde Katrine (som gennem tiden har delt mange gode opskrifter med mig). Det er et genialt madbrød at bage, hvis man har nogle kogte kartofler til overs. Derudover er det hurtigt at lave, fordi det kun skal hæve én gang, og endelig smager det fantastisk med en knasende skorpe og en lækker og blød krumme.Kartoffelbrød (1 stort brød)
200-250 g kogte kartofler
25 g gær
4 dl lunkent vand
250 g durummel
Ca. 350 g hvedemel
2 tsk groft salt + ekstra til at drysse med
Lidt god olivenolie
Evt 1 tsk oregano


Gæren røres ud i det lunkne vand. Kartoflerne moses fint og blandes i (hvis du gerne vil have et lidt grovere brød med kartoffelstykker i, moser du selvfølgelig bare kartoflerne knap så fint). Durummel, salt og et skvæt olivenolie (ca. 2 spsk) røres i. Hvedemelet blandes i lidt ad gangen indtil dejen klistret, men fast. Dejen æltes igennem, til den er glat og smidig. Tryk dejen ud i en smurt bradepande på ca. 20x30 cm, og lad den hæve under et rent klæde i 1 time.

Opvarm ovnen til 225 grader varmluft. Inddel brødet i kvadrater med en skarp kniv og pensl med lidt olivenolie. Jeg er en saltgris, så jeg drysser også med lidt groft salt. Man kan også drysse med lidt tørret oregano eller andre krydderier. 

Bages ca. 25 min. Afkøler lidt i formen, før den tages ud. Kan fryses.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt