Gå videre til hovedindholdet

Chilaquiles


I morgen, d. 2. november, er det De dødes dag, så tillad mig lige at slå et allersidste slag (i denne omgang) for De dødes dag frem for den der frygtelige Halloween-ting, som vi åbenbart er blevet enige om at indføre i Danmark (måske er det mest børnene og detailhandlen, der er blevet enige?). 

Den mad, der typisk knytter sig til Halloween, er bare så utiltalende, synes jeg. Jo jo, det er da sjovt nok fundet på med mumie-hotdogs, øjensuppe, edderkoppe-pizza og brød i form af afskårne fingre, men det ser altså bare ikke appetitligt ud, og det bliver et pænt nej tak herfra. Men mexikansk mad? Og (næsten) mexikanske nachos til aftensmad? Si si, es possible, mi amigo! Retten hedder chilaquiles og er - så vidt jeg har forstået - en slags mexikansk biksemad eller restemad, hvor man bruger gamle/tiloversblevne tortillaer og salsa som base for retten, hvorpå man kan variere toppingen med alt hvad hjertet begærer - eller hvad man lige har i køleren. Så på under 30 minutter og med meget få midler, kan man lave sig en mega-lækker, sprød, mexikansk aftensmad, der er fuld af knas og smag. Det er da langt bedre end græskar-bræk og hjerne-kage, ikke? ¡Si, y muchas gracias!
Chilaquiles (2 pers.) 
2 store tortillaer (majs eller hvede)
4 spsk majsolie eller anden smagsneutral olie
Salt
1 glas god salsa
(Hvis jeg havde tænkt mig lidt om, havde jeg også puttet black beans i her)

Forslag til tilbehør:
Avocado i skiver
Små tomater i halve
Lidt finthakket rødløg
Små syltede chilier
1 lille ds majs
Lidt creme fraiche, lidt cotija ost (hvis man kan få fat i det) eller feta ost
Frisk koriander eller bredbladet persille
Lime i både

Varm ovnen op til 180 grader varmluft, mens du laver retten.

Tortillaerne skæres i mindre, mundrette stykker. Varm olien op i en ovnfast pande og kom tortillaerne heri og steg dem sprøde. Drys med lidt salt og tag tortillaerne af panden og lad dem dryppe lidt af på et stykke køkkenrulle.

Byg nu retten op lidt som en lasagne i stegepanden (eller i et ovnfast fad): Først et lag tortillachips og så lidt salsa. Fortsæt til der ikke er flere tortillachips tilbage.

Kom panden eller fadet i ovnen og bag i 15 min.

Tag panden ud af ovnen og garnér med forskellige toppings - eller server dem ved siden af, så man selv kan komme det på man ønsker.

Hvis du gerne vil have sprøde tortillachips, serveres retten med det samme. Kan du bedre lide dem lidt bløde, venter du bare 10-15 minutter, inden retten serveres.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt