Gå videre til hovedindholdet

Halwa



Halwa er en indisk dessert, der åbenbart virkelig skiller vandene. 

I går havde vi vores årlige seminar-dag på det center, hvor jeg arbejder, og jeg havde fået æren af at arrangere aftensmaden. Vi havde lånt et stort skolekøkken og lavede sammen en masse forskellige indiske retter, hvilket var vildet hyggeligt. Til dessert fik vi så halwa. Reaktionen på denne dessert var mildt sagt blandet: Nogle var ret vilde med den, tog flere gange, syntes den smagte sødt og lidt julet, og et par stykker ville endda gerne have resterne med hjem. Andre levnede efter få bidder eller nøjedes med vanille-isen. Så det er ikke en dessert for alle.

Halwa findes i mange varianter, f.eks. med rødbede, banan eller brød, men jeg har indtil videre kun prøvet denne med gulerod. Det er en meget sød og blød dessert med en smule knas og tekstur fra nødderne. Sammen med vanille-is er det en fortræffelig afslutning på et krydret måltid. 

En stor tak til Kamilla for lån af (med hendes egne ord) indisk tingel-tangel.
Halwa med gulerod (4-6 pers.)
½ kg gulerødder
½ dl usaltede cashewnødder
1 spsk ghee/smør
½ dl rosiner
½ da sødet kondenseret mælk
2 dl mælk
½ dl sukker
1 tsk kardemomme
Hakkede pistacienødder
Vanille-is til servering

Skræl og riv gulerødderne på den grove side af rivejernet og hak cashewnødderne groft. 

Smelt ghee/smør i en tykbundet pande og steg rosiner og cashewnødder over middel varme. Kom gulerødderne i og steg videre i 5 min. Rør ind i mellem. Hæld kondenseret mælk, mælk, sukker og kardemomme i. Bring i kog (husk at røre rundt ind i mellem) og lad simre indtil væsken er kogt næsten helt ind, ca. ½-1 time.

Server lun med vanille-is og drys med hakkede pistacie-nødder og evt. spiselige blomster (på billedet lidt af de sidste morgenfruer fra haven samt lidt rosenblade).

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b