Gå videre til hovedindholdet

New England corn chowder med bacon


Det skyldes sandsynligvis, at jeg har læst alt for mange John Irving bøger i mine formative år, men jeg har bare et eller andet med New England, hvor stort set alle Irvings fortællinger foregår. Jeg har faktisk også lige genlæst en af hans tidlige bøger, Verden ifølge Garp. Den er fra 1978, og den holder faktisk stadig, hallo! Hvis man kan lide en god, rørende, sjov - og lang - historie med et stort og ofte spøjst persongalleri og en masse flagrende tråde, der bindes fint sammen til sidst, så kan jeg kun anbefale Irving - især hans tidlige men også hans senere værker.

Og grunden til at jeg kommer ind på alt det her er selvfølgelig, at dagens opskrift er en New England corn chowder. Det er en lækker, lunende suppe, der passer perfekt til grå og blæsende efterårsdage (mens man evt. drømmer sig til New England).
New England corn chowder med bacon (4 pers.)
150 g bacon i skiver
1 løg
En spiseskefuld smør (til at stege i)
½ kg kartofler
1 liter kyllingefond
Rå majskerner fra 3 majskolber (eller 4 dl frosne rå majskerner)
½-1 tsk chipotle chili
150 g. lagret cheddarost
1-2 dl mælk (eller fløde)
Salt & peber
Evt. lidt hakket persille og revet cheddarost til servering

Skær baconen i mindre stykker og steg dem sprøde i en varm gryde. Læg dem over på et stykke køkkenrulle og stil til side til servering - smid ikke baconfedtet i gryden ud.

Hak løget fint og steg det over medium varme i baconfedtet til de er bløde og gennemsigtige. Skræl imens kartoflerne og skær dem i mundrette stykker, og kom dem i gryden og lad dem stege med i et par minutter. 

Kom kyllingefond, chili og rå majs i gryden. Kog op og lad simre under låg i 15 min eller til kartoflerne er helt mørre. 

Tag gryden af varmen og brug en stavblender til at blende suppen glat. Hvis man gerne vil have lidt mere struktur i suppen, kan man tage lidt af suppen med hele majs samt kartoffel- og løgstykker fra, inden der blendes, og så tilsætte dette igen bagefter.

Sæt gryden tilbage over varmen og tilsæt ost og mælk/fløde. Når osten er helt smeltet, smages suppen til med salt og peber og evt. lidt mere chili. Serveres straks sammen med den sprøde bacon, persille og evt. lidt ekstra revet cheddarost.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt