Gå videre til hovedindholdet

Klassisk jordbærtærte med det heleNu har jeg alligevel haft denne her lille madblog i et godt stykke tid, og alligevel har jeg endnu ikke fået delt den mest fantastiske og nemme opskrift på jordbærtærte, som jeg ligger inde med. Det er en stor fejl, som straks skal rettes, så opskriften kommer her. Denne version af den dejlige sommerkage har simpelthen det hele: Sprød tærtedej, tykt og lækkert marcipanfyld, et lag med sprød chokolade, rigelige mængder blød creme og ikke mindst masser af friske, søde jordbær. SÅ lækkert!

Opskriften er helt tilbage fra 90'erne😲 Jeg er ikke helt sikker på, hvor den præcist stammer fra, for jeg har den bare skrevet over i en lille opskrift-notesbog. Men mon ikke den stammer fra et eller andet dameblad eller en god veninde? Den er ihvertfald fra tiden, hvor man ikke brugte fancy ting som mandelmel i mørdejen, og hvor man uden at skamme sig brugte kagecreme-pulver i stedet for at lave vanillecreme fra bunden, and guess what? Jeg er ikke stødt på en bedre opskrift på jordbærtærte end denne. Den er vidunderlig og tilmed ret nem at lave, selvom den er lidt tidskrævende, fordi der er så mange elementer.

Jordbærtærten bagte jeg til min mors fødselsdag d. 1. juni, som markerer starten på fødselsdagssæsonen for min families vedkommende, så der kommer nok en del kager på bloggen i den nærmeste fremtid. Men det gør vel heller ikke noget?

Klassisk jordbærtærte med det hele (8-10 pers)
Mørdej:
225 g. mel
150 g. koldt smør +  ekstra til at smøre tærteformen
75 g. sukker
1 lille æg

Frangipane:
150 g. blødt smør
150 g. sukker
150 g. marcipan
1 lille æg

Creme:
1 pose kagecremepulver
3½ dl mælk
2½ dl piskefløde

Desuden:
100 g mørk chokolade
500 g jordbær

Instruktioner: 
Mørdej:
Bland mel og sukker i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det ud i melet til det minder om rasp. Saml det til en dej med ægget og stil på køl i en time.

Frangipane: 
Rør smør og sukker godt sammen. Riv marcipanen på den grove side af et rivejern, bland i og saml hele herligheden med et æg.

Varm ovnen op til 185 grader varmluft. 

Rul mørdejen tyndt ud (ca ½ cm)  og læg den forsigtigt over i en stor, smurt tærteform (overskydende mørdej kan fryses til en anden god gang). Fordel forsigtigt frangipan'en ovenpå, og bag i ca. 20 min til dejen er gennembagt og sprød. Læg evt. lidt sølvpapir over tærten, hvis den begynder at blive for mørk. Det vigtige er at dejen gennembages i bunden, så den bliver sprød og ikke blød.

Afkøl kagen. Smelt chokoladen i en kasserolle over lav varme eller over et vandbad, hvis det skal gå meget fint til. Pensl chokoladen over den afkølede kage. Lad chokoladen afkøle og stivne.

Creme:
Pisk mælk og kagecreme grundigt sammen og stil cremen på køl 10-15 min, så den kan sætte sig. Pisk imens fløden til en let flødeskum (den skal blandes i cremen og bliver dermed pisket lidt ekstra, så hellere "underpiske" end "overpiske" - hvis man kan kalde det det). Pisk den stivnede creme godt igennem igen og rør flødeskummet i, så de to dele er helt blandede.

Fordel cremen på kagen og pynt med jordbær - enten hele eller skåret i mindre. Jeg pyntede desuden med en smule frisk mynte og lidt gule skovsyreblomster.

Smager skønt både den dag den er lavet og dagen efter. Opbevares på køl.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig