Gå videre til hovedindholdet

Klassisk jordbærtærte med det hele



Nu har jeg alligevel haft denne her lille madblog i et godt stykke tid, og alligevel har jeg endnu ikke fået delt den mest fantastiske og nemme opskrift på jordbærtærte, som jeg ligger inde med. Det er en stor fejl, som straks skal rettes, så opskriften kommer her. Denne version af den dejlige sommerkage har simpelthen det hele: Sprød tærtedej, tykt og lækkert marcipanfyld, et lag med sprød chokolade, rigelige mængder blød creme og ikke mindst masser af friske, søde jordbær. SÅ lækkert!

Opskriften er helt tilbage fra 90'erne😲 Jeg er ikke helt sikker på, hvor den præcist stammer fra, for jeg har den bare skrevet over i en lille opskrift-notesbog. Men mon ikke den stammer fra et eller andet dameblad eller en god veninde? Den er ihvertfald fra tiden, hvor man ikke brugte fancy ting som mandelmel i mørdejen, og hvor man uden at skamme sig brugte kagecreme-pulver i stedet for at lave vanillecreme fra bunden, and guess what? Jeg er ikke stødt på en bedre opskrift på jordbærtærte end denne. Den er vidunderlig og tilmed ret nem at lave, selvom den er lidt tidskrævende, fordi der er så mange elementer.

Jordbærtærten bagte jeg til min mors fødselsdag d. 1. juni, som markerer starten på fødselsdagssæsonen for min families vedkommende, så der kommer nok en del kager på bloggen i den nærmeste fremtid. Men det gør vel heller ikke noget?

Klassisk jordbærtærte med det hele (8-10 pers)
Mørdej:
225 g. mel
150 g. koldt smør +  ekstra til at smøre tærteformen
75 g. sukker
1 lille æg

Frangipane:
150 g. blødt smør
150 g. sukker
150 g. marcipan
1 lille æg

Creme:
1 pose kagecremepulver
3½ dl mælk
2½ dl piskefløde

Desuden:
100 g mørk chokolade
500 g jordbær

Instruktioner: 
Mørdej:
Bland mel og sukker i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det ud i melet til det minder om rasp. Saml det til en dej med ægget og stil på køl i en time.

Frangipane: 
Rør smør og sukker godt sammen. Riv marcipanen på den grove side af et rivejern, bland i og saml hele herligheden med et æg.

Varm ovnen op til 185 grader varmluft. 

Rul mørdejen tyndt ud (ca ½ cm)  og læg den forsigtigt over i en stor, smurt tærteform (overskydende mørdej kan fryses til en anden god gang). Fordel forsigtigt frangipan'en ovenpå, og bag i ca. 20 min til dejen er gennembagt og sprød. Læg evt. lidt sølvpapir over tærten, hvis den begynder at blive for mørk. Det vigtige er at dejen gennembages i bunden, så den bliver sprød og ikke blød.

Afkøl kagen. Smelt chokoladen i en kasserolle over lav varme eller over et vandbad, hvis det skal gå meget fint til. Pensl chokoladen over den afkølede kage. Lad chokoladen afkøle og stivne.

Creme:
Pisk mælk og kagecreme grundigt sammen og stil cremen på køl 10-15 min, så den kan sætte sig. Pisk imens fløden til en let flødeskum (den skal blandes i cremen og bliver dermed pisket lidt ekstra, så hellere "underpiske" end "overpiske" - hvis man kan kalde det det). Pisk den stivnede creme godt igennem igen og rør flødeskummet i, så de to dele er helt blandede.

Fordel cremen på kagen og pynt med jordbær - enten hele eller skåret i mindre. Jeg pyntede desuden med en smule frisk mynte og lidt gule skovsyreblomster.

Smager skønt både den dag den er lavet og dagen efter. Opbevares på køl.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b