Gå videre til hovedindholdet

Paletas de Sandía / Mexikansk vandmelon-is


Paletas er endnu en kulinarisk genistreg fra Mexico. Paletas er en utroligt nem og meget børnevenlig is at lave derhjemme og består kun af frugt, lidt vand og lidt sukker. Helt simpelt og med helt rene, lækre smage - og så er de meget læskende, hvis vi ellers skulle risikere at få en god solskinsdag eller to engang igen. 

Paletas er et stort hit hos mine børn og deres venner. Jeg har tidligere lavet og delt opskrifter på paletas med jordbær, med lime og med rabarber (https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/tre-slags-paletas-lime-rabarber-og.html) og med avocado (https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/11/de-ddes-dag-avocado-paletas.html). Jordbær er børnefavoritten, mens avocado-isen nok er min egen. Den nye her med vandmelon kan dog godt konkurrere. Jeg er vild med vandmelon (altså når de er røde, sprøde og saftige), og vandmelon-smagen kommer virkeligt frem i denne is-version. 

Mine bedste tips til at vælge en god vandmelon er først og fremmest at banke på dem - lyder melonen hul, skulle der være en god chance for, at den er perfekt moden. Derudover skal den gerne være tung (det er saften, der gør den modne melon tung), og endelig skal den have et gult (ikke hvidt) "ligge-sted", som er der hvor melonen har ligget på jorden, mens den er modnet  Gør desuden dig selv en tjeneste og find en kernefri vandmelon til isen her. Man kan sagtens blende kernerne med, når man laver isen, da de spiselige, men de giver selvfølgelig lidt "knas" i isen, så en kernefri version er at foretrække, synes jeg.

Lige nu pønser jeg på, om man mon kan lave en voksen version med chili og tequila... I'll get back to you on that one!

Paletas de Sandia / Mexikansk vandmelon-is (10-12 stk)
50 g sukker
50 g vand (ca ½ dl)
Ca. 600 g kernefri vandmelon (svarer ca til 1/4 stor vandmelon eller ½ lille)
Saft fra ½ lime
Et lille nip fint salt

Instruktioner
Kom vand og sukker i en kasserolle og varm stille og roligt op. Lad simre et par minutter til sukkeret er helt opløst i vandet (det skal ikke bulderkoge). Tag af varme og lad afkøle, mens du forbereder resten.

Skær den grøn-hvide skal af vandmelonen, fjern evt. kerner og skær vandmelonkødet i mindre stykker. Kom stykkerne i en skål og blend med en satvblender til en vandmelonsaft. Kom limesaft, sukkervand og et nip fint salt i og rør godt igennem med en ske, så det hele blandes godt sammen. 

Hæld massen i pinde-is-forme, kom pinde i og sæt direkte i fryseren i 5-6 timer til de er frosne. Lav dem gerne dagen før, de skal bruges, for at sikre at de er helt gennemfrosne. Holder sig fint et par uger, men kan derefter begynde at krystalisere.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)