Gå videre til hovedindholdet

Sprød müesli med quinoa og andre gode sager

Morgenmad er mit favoritmåltid (selvom frokost og aftensmad bestemt heller ikke er at foragte), og jeg er altid på jagt efter nye kulinariske morgenmadseventyr, og for nylig fangede en müesli i en kogebog for elitesportsudøvende diabetikere (og ja, det må man sige er ret niche-præget, og nej, jeg er ikke just målgruppen, men bogen lå fremme på min arbejdsplads) min opmærksomhed. Müeslien så drønlækker og sprød ud og var fuld af alverdens nødder og frø og andre sager jeg aldrig havde hørt om før. Nu har jeg så lavet min egen version af forskellige rester, som jeg havde i skabene, og det blev simpelthen så lækkert! Så man behøver bestemt ikke følge opskriften herunder slavisk, men kan bruge de frø og nødder man måske allerede ligger inde med eller bedst kan lide. Og så er den meget alsidig og er f.eks. god på yoghurt, drysset på frugt, som det sprøde indslag i en salat eller bare som en lille snack. 

Lige for at slutte af med en disclaimer, så er dette absolut ikke første date-mad, for alle de små kerner og frø i müeslien vil meget gerne bevæge sig ind og tage bolig mellem ens tænder - så gør dig selv en tjeneste og tjek gebisset efter indtagelse.

Granola med quinoa og andre gode sager (ca. 1 l.)

Ingredienser:

150 g quinoa 

75 g mandler

50 g græskarkerner

50 g chiafrø

25 g sesamfrø

25 g solsikkekerner

25 g hampefrø

3 spsk smagsneutral olie

3 spsk ahornsirup eller flydende honning

Instruktioner:

Varm ovnen op til 150 grader varmluft.

Bland alle ingredienserne på nær ahornsiruppen. Fordel i et jævnt lag på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag 20 min. Rør rundt i blandingen et par gange undervejs.

Når blandingen er gylden, tages den ud og ahornsiruppen blandes i, mens den stadig er helt varm.

Lad granolaen køle helt af og opbevar i en lufttæt beholder. 



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)