Gå videre til hovedindholdet

De dødes dag: Avocado paletas


Jeg tænkte, at en omgang ispinde kunne udgøre en blød landing ovenpå al den snak om død og De dødes dag, der har i de sidste indlæg - selvom is-sæsonen vist må siges at være endegyldigt ovre. 

Paletas er mexikanske is lavet af frisk frugt, oftest bær, men de findes i alle mulige varianter og versioner. I Mexico købes de oftest færdige fra gadesælgere, men de er virkelig hurtige og nemme at lave selv. 

Jeg har lavet en udgave her med avocado. Der er virkelig kommet fokus på avocadoer de senere år. De bliver brugt både i det søde og det salte køkken, de smager godt på rugbrødsmadder, i kagecremen, i dips, i smoothies, i sushi, i salat og i is.  Jeg kan ikke komme på ret mange andre frugter eller grøntsager, der er lige så alsidige avodadoer. De er planterigets Meryl Streep.

Opskriften på avocado paleta'erne her giver en sød-men-ikke-alt-for-sød-is. Hvis man ikke har ispindeforme, kan isen sagtens fryses i en større, frysefast form. 

Buon appetito!

Avocado paletas
(12-16 stk)

3 store modne avocadoer eller 5 mindre
2,5 vand
75 g sukker, gerne rørsukker
Saft fra 1 lime

Vand og sukker varmes op i en gryde ved medium varme, indtil sukkeret er smeltet. Sukkervandet køler lidt af, mens kødet fra avocadoerne blendes helt glat med en stavblender. Avocado-mos og lime juice blandes i sukkervandet, og blandingen stilles i køleskabet til den er helt kold. Herefter høldes blandingen i ispindeforme eller en anden frysefast form. Stilles i fryseren i nogle timer og er herefter klar til at blive nydt.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)