Gå videre til hovedindholdet

De dødes dag: Avocado paletas


Jeg tænkte, at en omgang ispinde kunne udgøre en blød landing ovenpå al den snak om død og De dødes dag, der har i de sidste indlæg - selvom is-sæsonen vist må siges at være endegyldigt ovre. 

Paletas er mexikanske is lavet af frisk frugt, oftest bær, men de findes i alle mulige varianter og versioner. I Mexico købes de oftest færdige fra gadesælgere, men de er virkelig hurtige og nemme at lave selv. 

Jeg har lavet en udgave her med avocado. Der er virkelig kommet fokus på avocadoer de senere år. De bliver brugt både i det søde og det salte køkken, de smager godt på rugbrødsmadder, i kagecremen, i dips, i smoothies, i sushi, i salat og i is.  Jeg kan ikke komme på ret mange andre frugter eller grøntsager, der er lige så alsidige avodadoer. De er planterigets Meryl Streep.

Opskriften på avocado paleta'erne her giver en sød-men-ikke-alt-for-sød-is. Hvis man ikke har ispindeforme, kan isen sagtens fryses i en større, frysefast form. 

Buon appetito!

Avocado paletas
(12-16 stk)

3 store modne avocadoer eller 5 mindre
2,5 vand
75 g sukker, gerne rørsukker
Saft fra 1 lime

Vand og sukker varmes op i en gryde ved medium varme, indtil sukkeret er smeltet. Sukkervandet køler lidt af, mens kødet fra avocadoerne blendes helt glat med en stavblender. Avocado-mos og lime juice blandes i sukkervandet, og blandingen stilles i køleskabet til den er helt kold. Herefter høldes blandingen i ispindeforme eller en anden frysefast form. Stilles i fryseren i nogle timer og er herefter klar til at blive nydt.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte