Gå videre til hovedindholdet

Små morgenmads-pandekager med havregryn og kardemomme


Dette er endnu en opskrift fra mit søndags-morgenmads-potpourri. Som jeg har nævnt tidligere, har vi til min store fortrydelse udviklet os til sådan en familie, der ikke henter rundstykker om søndagen. Det var ellers en fast del af min opvækst, at den stod på rundstykker om søndagen (jeg sku' altid have en giffel), som så blev spist, mens radioen spillede Giro 413, og de voksne læste avis, og jeg læste Anders And. Men i stedet for at hente rundstykker, skiftes min mand og jeg i weekenden til at stå op med pigerne, der har det med at vågne ret tidligt. På den måde er vi sikret en enkelt morgen om ugen, hvor vi kan sove længe - og det har slået rundstykke-hentningen af banen.

Jeg har altid været ret vild med ideen om lune, søde pandekager til morgenmad, men samtidig må selv jeg erkende, at det er en uskik at starte dagen med at spise dessert. Derfor putter jeg både groft mel og havregryn i disse pandekager og bruger det alt for oversete krydderi kardemomme til at søde dejen med i stedet for en masse sukker. På den måde kan det (næsten) forsvares med pandekager til morgenmad engang i mellem. Desuden skal dejen laves aftenen i forvejen og så blot røres op med lidt mælk og steges om morgenen, hvilket er en del nemmere at overskue end at skulle lave dem helt fra scratch. Pandekagerne kan også fint fryses og så bare lunes i ovnen, når man skal bruge dem.

Små morgenmads-pandekager med havregryn og kardemomme 
(14-16 stk)
1½ dl havregryn
1 dl grahamsmel eller fuldkornshvedemel
1½ dl hvedemel
1 tsk fin salt
1 spsk sukker
½ tsk kardemomme
1 tsk bagepulver
2 æg
3 dl + 1½ dl mælk
Smør til stegning

Dagen før:
Bland alle de tørre ingredienser godt i en skål. Tilsæt æg og mælk, og rør til dejen er godt blandet. Dæk med husholdningsfilm (kalder man det stadig det? Køkkenfilm? Plasticfilm?) og stil i køleskabet natten over.

Om morgenen:
Tag skålen ud af køleskabet. Dejen er nu blevet meget tyk pga. havregrynene, så bland 1-1½ dl mælk i.
Steg de små tykke pandekager over middelhøj varme og server straks med frugt, nødder, syltetøj eller hvad du nu bedst kan lide (hørte jeg nogen sige sirup? Nutella?).

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...