Gå videre til hovedindholdet

Ramen-suppe med nudler og æg


Jeg har meget ærefrygt over for det japanske køkken og laver af samme grund ikke så tit japansk mad. I mine øjne er det japanske køkken enormt elegant, indviklet og handler meget om præcision. Man kan ikke lige improvisere og redde en ret med noget ketchup. De har de der kokke, der har trænet i tre år, for at kunne servere ballonfisk, der kan slå én ihjel, hvis de ikke er tilberedt rigtigt. De har sushikokke, der træner i endnu flere år, for at mestre sushiens svære kunst. Og så er der det der udefinerbare umami, "den femte smag", velsmagens essens, som også lige skal være på plads. Mad er, som jeg forstår det, ikke noget, man spøger med i Japan.

Derfor tøver jeg også med at kalde denne suppe for japansk. Den er hurtig og nem at lave, og selvom det (nok) er urealistisk, frygter jeg på en eller anden måde, at hvis jeg kalder den japansk, vil jeg blive opsøgt af en samurai-type fra det japanske madpoliti, der byder mig at begå harakiri, fordi umamien ikke er ramt spot on. Men jeg tør godt gå så vidt som til at sige, at der er brugt japanske elementer i suppen - og at den smager godt. Et af elementerne er miso, som er en smagsgivende pasta lavet af fermenterede sojabønner og minder lidt om fond. Miso findes i mange varianter, der kan være milde eller stærke i smagen. Jeg måtte i en asiatisk specialbutik for at finde det, men man kan (tør jeg skrive det) også bruge ekstra kyllingefond i stedet. Men så får man selvføøøøølgelig ikke den helt rigtige umami-smag, det siger sig selv.

どうぞごゆっくり(Det skulle betyde velbekomme på japansk, men betyder vist direkte oversat Tag din tid).

Nem og hurtig ramen-suppe med nudler og æg
(2 pers)
Miso-pasta:
1 lille løg (eller ½ stort)
1 spsk lys miso
1 spsk mørk miso
1 tsk stærk chilipasta (som sambal oelek) eller chilisauce
2 fed hvidløg
2 cm frisk ingefær

1 spsk sesamolie
200 g champignon
7,5 dl kyllingefond
200 g ramen nudler (eller dine yndlingsnudler)
Salt

1 æg
Sesamfrø
Løgspirer eller bønnespirer
Frisk koriander

Blend alle ingredienserne til miso-pastaen til en helt glat masse. Stil til side.
Kog ægget 10 min.
Imens laves suppen: Rens champignonerne, og skær dem i skiver. Steg dem bløde i sesamolien i en gryde. Tag champignonerne op på en tallerken og stil til side. Miso-pastaen steges kort i gryden sammen, fonden tilsættes og bringes i kog. Når suppen koger, tilsættes nudlerne som koges møre efter anvisningen på pakken.
Herefter anrettes suppen i to skåle: Suppe og nudler nederst. ½ æg i hver skål foruden champignon, spirer og koriander. Drysses med sesamfrø. Spises straks og rygende varm. Hai!

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)