Ramen-suppe med nudler og æg


Jeg har meget ærefrygt over for det japanske køkken og laver af samme grund ikke så tit japansk mad. I mine øjne er det japanske køkken enormt elegant, indviklet og handler meget om præcision. Man kan ikke lige improvisere og redde en ret med noget ketchup. De har de der kokke, der har trænet i tre år, for at kunne servere ballonfisk, der kan slå én ihjel, hvis de ikke er tilberedt rigtigt. De har sushikokke, der træner i endnu flere år, for at mestre sushiens svære kunst. Og så er der det der udefinerbare umami, "den femte smag", velsmagens essens, som også lige skal være på plads. Mad er, som jeg forstår det, ikke noget, man spøger med i Japan.

Derfor tøver jeg også med at kalde denne suppe for japansk. Den er hurtig og nem at lave, og selvom det (nok) er urealistisk, frygter jeg på en eller anden måde, at hvis jeg kalder den japansk, vil jeg blive opsøgt af en samurai-type fra det japanske madpoliti, der byder mig at begå harakiri, fordi umamien ikke er ramt spot on. Men jeg tør godt gå så vidt som til at sige, at der er brugt japanske elementer i suppen - og at den smager godt. Et af elementerne er miso, som er en smagsgivende pasta lavet af fermenterede sojabønner og minder lidt om fond. Miso findes i mange varianter, der kan være milde eller stærke i smagen. Jeg måtte i en asiatisk specialbutik for at finde det, men man kan (tør jeg skrive det) også bruge ekstra kyllingefond i stedet. Men så får man selvføøøøølgelig ikke den helt rigtige umami-smag, det siger sig selv.

どうぞごゆっくり(Det skulle betyde velbekomme på japansk, men betyder vist direkte oversat Tag din tid).

Nem og hurtig ramen-suppe med nudler og æg
(2 pers)
Miso-pasta:
1 lille løg (eller ½ stort)
1 spsk lys miso
1 spsk mørk miso
1 tsk stærk chilipasta (som sambal oelek) eller chilisauce
2 fed hvidløg
2 cm frisk ingefær

1 spsk sesamolie
200 g champignon
7,5 dl kyllingefond
200 g ramen nudler (eller dine yndlingsnudler)
Salt

1 æg
Sesamfrø
Løgspirer eller bønnespirer
Frisk koriander

Blend alle ingredienserne til miso-pastaen til en helt glat masse. Stil til side.
Kog ægget 10 min.
Imens laves suppen: Rens champignonerne, og skær dem i skiver. Steg dem bløde i sesamolien i en gryde. Tag champignonerne op på en tallerken og stil til side. Miso-pastaen steges kort i gryden sammen, fonden tilsættes og bringes i kog. Når suppen koger, tilsættes nudlerne som koges møre efter anvisningen på pakken.
Herefter anrettes suppen i to skåle: Suppe og nudler nederst. ½ æg i hver skål foruden champignon, spirer og koriander. Drysses med sesamfrø. Spises straks og rygende varm. Hai!

Kommentarer

Populære indlæg