Gå videre til hovedindholdet

Scampi India med ekstra grøntsager


Jeg har fundet ud af, at jeg åbenbart er meget nostalgisk anlagt i forhold til mad. På samme måde som bestemte dufte kan udløse bestemte minder i hjernen, så bliver jeg teletransporteret direkte tilbage til bestemte begivenheder, når jeg tænker på bestemte retter. Dagens ret - suppen Scampi India - forbinder jeg med en for-fest på Skjoldhøj kollegiet i midt-90'erne, hvor jeg og mine med-studerende blev så utroligt fulde, at vi - så vidt jeg husker - aldrig nåede videre til selve festen. Ihvertfald kan jeg huske, at vi sad og stenede til "Alien", og at jeg efter efter en halv times tid i selskab med den brave Ellen Ripley & co. prøvende kunne konstatere: "Den foregår ude i rummet...?"

Den oprindelige Skjoldhøjs-kollegie-opskrift indeholdt stort set kun rejer, porre, hvide ris og fuldfed fløde og smager forrygende! Men jeg er efterhånden blevet så voksen og præget af min samtids sundhedsbevidsthed, at jeg ikke synes, jeg med god samvittighed kan servere en hverdagsret med så få grøntsager. Derfor er denne version af retten tilsat lidt ekstra i form af champignon, rød peber og løg, og fedtprocenten i fløden er reduceret en del. 

Scampi India
(4 pers)
1 spsk olie
2 spsk god karry
1 hakket løg
250 g. champignon, renset og skåret i skiver
1 rød peber, i tynde skiver
1 porre, i tynde skiver
200 g rejer
7,5 dl kyllingefond
2,5 dl madfløde

Ris
Frisk koriander
Lime

Kog ris efter anvisningen på pakken.

Varm olien op og tilsæt karryen, og lad den varme igennem et minuts tid (uden at den brænder på - det lugter væmmeligt i urimeligt lang tid efter!). Tilsæt løg og steg til de er gennemsigtige. Resten af grøntsagerne kommes ved og steger med et par minutter, før fond og fløde hældes ved. Retten varmes godt igennem. Umiddelbart før servering kommes rejerne ved og varmes igennem.

Serveres i dybe tallerkner, hvori der først kommes ris og derefter hældes scampi på. Drys med koriander og pres lidt frisk lime-juice over.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)