Varm lumumba med ameretto og et lille drys kanel

Mmmm, lumumba! 

Drikken, der er præcis lige så lækker, som navnet lyder. Ikke mindst når det er blæsende, koldt, mørkt og vådt udenfor. Drikken stammer oprindeligt fra Sønderjylland, hvor de jo er glade for at komme sprut i varme drikke. Her kaldes den dog for Død Tante (det skulle efter sigende være noget med en død tante, der blev smuglet hjem fra Amerika i en kasse med kakakobønder...). Navnet lumumba - som jeg personligt synes er mere appetitligt end en hedengangen slægtning - skulle deriomod stamme fra politikeren og uafhængighedsforkæmperen Patrice Lumumba, der blev den første demokratisk valgte præsident i Den Demokratiske Republik Congo i 1960. Hvorfor drikken netop er opkaldt efter ham (der fik et voldsomt endeligt), melder historien dog ikke noget om.

Traditionelt bruges der mørk rom i en lumumba, men for at tilføje den lidt mere jule-feel har jeg her brugt ameretto og drysset med lidt kanel. Det smager fortryllende og varmer helt ud i både fingre og tæer. Børn kan selvsagt også få sig en tår, bare uden alkohol
Lumumba med ameretto (1 glas)
1½ spsk usødet kakao
1 spsk sukker
3 dl mælk (eller brug 3 dl færdig kakaomælk)
Et skvæt ameretto (eller mørk rom) 

Desuden: Flødeskum
Kanel

Bland kakao og sukker i en gryde. Kom mælk i og rør kakaoen godt ud heri. Varm op til lige under kogepunktet. Hæld i en kop og hæld lidt ameretto eller mørk rom i. Top af med en skedfuld flødeskum og et drys kanel.

Kommentarer

Populære indlæg