Gå videre til hovedindholdet

Varm lumumba med ameretto og et lille drys kanel

Mmmm, lumumba! 

Drikken, der er præcis lige så lækker, som navnet lyder. Ikke mindst når det er blæsende, koldt, mørkt og vådt udenfor. Drikken stammer oprindeligt fra Sønderjylland, hvor de jo er glade for at komme sprut i varme drikke. Her kaldes den dog for Død Tante (det skulle efter sigende være noget med en død tante, der blev smuglet hjem fra Amerika i en kasse med kakakobønder...). Navnet lumumba - som jeg personligt synes er mere appetitligt end en hedengangen slægtning - skulle deriomod stamme fra politikeren og uafhængighedsforkæmperen Patrice Lumumba, der blev den første demokratisk valgte præsident i Den Demokratiske Republik Congo i 1960. Hvorfor drikken netop er opkaldt efter ham (der fik et voldsomt endeligt), melder historien dog ikke noget om.

Traditionelt bruges der mørk rom i en lumumba, men for at tilføje den lidt mere jule-feel har jeg her brugt ameretto og drysset med lidt kanel. Det smager fortryllende og varmer helt ud i både fingre og tæer. Børn kan selvsagt også få sig en tår, bare uden alkohol
Lumumba med ameretto (1 glas)
1½ spsk usødet kakao
1 spsk sukker
3 dl mælk (eller brug 3 dl færdig kakaomælk)
Et skvæt ameretto (eller mørk rom) 

Desuden: Flødeskum
Kanel

Bland kakao og sukker i en gryde. Kom mælk i og rør kakaoen godt ud heri. Varm op til lige under kogepunktet. Hæld i en kop og hæld lidt ameretto eller mørk rom i. Top af med en skedfuld flødeskum og et drys kanel.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)