Gå videre til hovedindholdet

Bûche de Noël med marcipan og svesker



Bûche de Noël er det franske navn for en julekage, som dekoreres så den minder om en fin lille kævle. Traditionelt er der tale om en roulade-agtig kage, der betrækkes med chokolade-smørcreme og diverse pynt.

Jeg har de sidste par jule haft lyst til at lave en Bûche de Noël i konfektudgave. Dels fordi jeg tænkte, det kunne se fint ud og dels med den listige bagtanke, at det kunne være en snedig måde hurtigt og nemt at lave konfekt til mange. Og dét er det!

Jeg har i denne udgave puttet masser af svesker i til ære for min dejlige far, der er meget glad for svesker i selskab med marcipan (og i fastelavnsboller, men det er en anden historie). Man kunne lige så vel komme en god gang nougat, chokoladeknapper eller pistaciemasse i, hvis man mere er til den slags. Ideen er den samme: Nemlig at lave en marcipan roulade med chokolade overtræk.

Jeg har ikke tempereret chokoladen til min konfekt-kævle, for det er en aktivitet, der passer utroligt dårligt til mit temperament (se selv her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/12/sma-chokolade-skildpadder.html), men det kan man selvfølgelig sagtens gøre. Jeg gjorde dog som beskrevet i opskriften herunder, og chokoladen endte med at blive fin og blank alligevel. 
Bûche de Noël med marcipan og svesker (nok til mange!)
150 g saftige svesker uden sten
2 spsk marsala eller cognac eller mørk rom
2 spsk blommemarmelade 

250 g ren rå marcipan
Lidt flormelis til at rulle marcipanen ud med
Ca. 150 g mørk chokolade
Pynt, f.eks. spiselige guld-sukkerperler.

Blend svesker, spiritus og marmelade med en stavblender i en lille skål til den udgør en grov og ikke alt for flydende masse. Der skal gerne være lidt struktur i stadigvæk. Stil til side.

Drys lidt flormelis ud på bordet og ovenpå marcipanen, og rul forsigtigt marcipanen ud til et rektangel på ca. 20x24 cm, som er ca ½ cm tyk. Fordel sveskemassen herpå - mest omkring midten. Lad et par cm af marcipanen gå fri i den ene ende. Rul nu forsigtigt og ikke alt for fast marcipanen sammen på den lange led, og afslut i den ende der er fri for sveskemasse (hvis sveskemassen gerne vil undslippe, mens man ruller, kan man fjerne lidt af den med en kniv eller ske undervejs). Læg marcipanrouladen ovenpå sammenføjningen. Skær evt. et lille stykke af enden, der lægges som en ekstra gren op ad kævlen. 

Smelt halvdelen af chokoladen over et vandbad. Hak resten af chokoladen groft. Tag den helt smeltede chokolade af vandbadet og kom resten af chokoladen i. Rør rundt til al chokoladen er smeltet. Fordel lidt ad gangen chokoladen over marcipanen - alle sider og ender skal dækkes. Jeg brugte en bagepensel af plastik, men en ske kan også gøre det. Så snart chokoladen begynder at stivne en smule, bruges spidsen af en gaffel til at lave træmønstre på stammen. Pynt med alt hvad du har lyst til - det er jo kun jul én gang om året.

Opbevar på køl.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)