Bûche de Noël med marcipan og sveskerBûche de Noël er det franske navn for en julekage, som dekoreres så den minder om en fin lille kævle. Traditionelt er der tale om en roulade-agtig kage, der betrækkes med chokolade-smørcreme og diverse pynt.

Jeg har de sidste par jule haft lyst til at lave en Bûche de Noël i konfektudgave. Dels fordi jeg tænkte, det kunne se fint ud og dels med den listige bagtanke, at det kunne være en snedig måde hurtigt og nemt at lave konfekt til mange. Og dét er det!

Jeg har i denne udgave puttet masser af svesker i til ære for min dejlige far, der er meget glad for svesker i selskab med marcipan (og i fastelavnsboller, men det er en anden historie). Man kunne lige så vel komme en god gang nougat, chokoladeknapper eller pistaciemasse i, hvis man mere er til den slags. Ideen er den samme: Nemlig at lave en marcipan roulade med chokolade overtræk.

Jeg har ikke tempereret chokoladen til min konfekt-kævle, for det er en aktivitet, der passer utroligt dårligt til mit temperament (se selv her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/12/sma-chokolade-skildpadder.html), men det kan man selvfølgelig sagtens gøre. Jeg gjorde dog som beskrevet i opskriften herunder, og chokoladen endte med at blive fin og blank alligevel. 
Bûche de Noël med marcipan og svesker (nok til mange!)
150 g saftige svesker uden sten
2 spsk marsala eller cognac eller mørk rom
2 spsk blommemarmelade 

250 g ren rå marcipan
Lidt flormelis til at rulle marcipanen ud med
Ca. 150 g mørk chokolade
Pynt, f.eks. spiselige guld-sukkerperler.

Blend svesker, spiritus og marmelade med en stavblender i en lille skål til den udgør en grov og ikke alt for flydende masse. Der skal gerne være lidt struktur i stadigvæk. Stil til side.

Drys lidt flormelis ud på bordet og ovenpå marcipanen, og rul forsigtigt marcipanen ud til et rektangel på ca. 20x24 cm, som er ca ½ cm tyk. Fordel sveskemassen herpå - mest omkring midten. Lad et par cm af marcipanen gå fri i den ene ende. Rul nu forsigtigt og ikke alt for fast marcipanen sammen på den lange led, og afslut i den ende der er fri for sveskemasse (hvis sveskemassen gerne vil undslippe, mens man ruller, kan man fjerne lidt af den med en kniv eller ske undervejs). Læg marcipanrouladen ovenpå sammenføjningen. Skær evt. et lille stykke af enden, der lægges som en ekstra gren op ad kævlen. 

Smelt halvdelen af chokoladen over et vandbad. Hak resten af chokoladen groft. Tag den helt smeltede chokolade af vandbadet og kom resten af chokoladen i. Rør rundt til al chokoladen er smeltet. Fordel lidt ad gangen chokoladen over marcipanen - alle sider og ender skal dækkes. Jeg brugte en bagepensel af plastik, men en ske kan også gøre det. Så snart chokoladen begynder at stivne en smule, bruges spidsen af en gaffel til at lave træmønstre på stammen. Pynt med alt hvad du har lyst til - det er jo kun jul én gang om året.

Opbevar på køl.

Kommentarer

Populære indlæg