Gå videre til hovedindholdet

Små frittatas med landskinke, tomat og basilikum-olie


Da min yngste datter fyldte 8 år tilbage i december (hvilket virker som for 100 år siden nu), holdt vi en lille familie brunch for hende, hvor vi fik forskellige lækkerier. Med til en god brunch hører næsten altid en ordentlig gang bacon og røræg, men af en eller anden grund havde jeg svært ved at overskue at lave sådan en portion oveni alt det andet vi også skulle have. Løsningen viste sig i form af disse nemme, små frittatas, som er en italiensk form for omelet. Det super smarte ved sådan nogle er 1) at man kan proppe snart hvad som helst i dem, 2) de passer sig selv i ovnen, 3) de er super nemme at lave, og 4) de er LÆKRE. Især var fødselsdagsbarnet meget begejstret for dem og spiste omkring tre (og det var bare hvad jeg så. Så måske flere). Og selvom vi spiste dem som brunch, dur de også fint som en nem aftensmad sammen med en god skive rugbrød. 

I denne udgave er der landskinke og tomat, men man kan komme snart sagt hvad som helst, man har lyst til, i dem, f.eks. peberfrugt, kogt broccoli, asparges, fetaost, gedeost, ærter, spinat og forskellige typer kød. De smager allerbedst helt nylavede, men hvis man er lige så pjattet med dem, som min yngste, går det også fint an at spise dem kolde (helst samme dag) eller genopvarmede. 
Mini frittatas med skinke, tomat og basilikum-olie (6 stk)
Olivenolie til formen
4 æg
50 g revet cheddar ost
½ dl mælk el. fløde
12 små tomater
3 skiver god landskinke el. anden god skinke
6 basilikumblade
Salt & peber

Basilikum olie
2 håndfulde basilikumblade
1 dl god olivenolie
Salt

Ekstra tomater og basilikumblade til servering

Instruktioner:
Varm ovnen op til 175 grader varmluft, mens resten forberedes.

Pisk æg med mælk/fløde, ost og salt&peber.

Skær tomater i små skiver/tern og skær skinken i tern. Skær også basilikumbladene i mindre.

Smør 8 muffinforme godt med olivenolie (eller lignende), og fordel tomatskiver, skinke og basilikumblade i mindre stykker retfærdigt i de 8 forme. Fordel æggemassen i formene. Formene skal ikke fyldes helt op til kanten, da æggene hæver lidt.

Bages midt i ovnen i 20-25 min til de er netop gennembagte.

Lav imens basilikumolien ved at blende basilikum med olie og smag til med salt.

Spis frittataerne lune med basilikumolie og lidt ekstra tomat og basilikum. 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)