Små frittatas med landskinke, tomat og basilikum-olie


Da min yngste datter fyldte 8 år tilbage i december (hvilket virker som for 100 år siden nu), holdt vi en lille familie brunch for hende, hvor vi fik forskellige lækkerier. Med til en god brunch hører næsten altid en ordentlig gang bacon og røræg, men af en eller anden grund havde jeg svært ved at overskue at lave sådan en portion oveni alt det andet vi også skulle have. Løsningen viste sig i form af disse nemme, små frittatas, som er en italiensk form for omelet. Det super smarte ved sådan nogle er 1) at man kan proppe snart hvad som helst i dem, 2) de passer sig selv i ovnen, 3) de er super nemme at lave, og 4) de er LÆKRE. Især var fødselsdagsbarnet meget begejstret for dem og spiste omkring tre (og det var bare hvad jeg så. Så måske flere). Og selvom vi spiste dem som brunch, dur de også fint som en nem aftensmad sammen med en god skive rugbrød. 

I denne udgave er der landskinke og tomat, men man kan komme snart sagt hvad som helst, man har lyst til, i dem, f.eks. peberfrugt, kogt broccoli, asparges, fetaost, gedeost, ærter, spinat og forskellige typer kød. De smager allerbedst helt nylavede, men hvis man er lige så pjattet med dem, som min yngste, går det også fint an at spise dem kolde (helst samme dag) eller genopvarmede. 
Mini frittatas med skinke, tomat og basilikum-olie (6 stk)
Olivenolie til formen
4 æg
50 g revet cheddar ost
½ dl mælk el. fløde
12 små tomater
3 skiver god landskinke el. anden god skinke
6 basilikumblade
Salt & peber

Basilikum olie
2 håndfulde basilikumblade
1 dl god olivenolie
Salt

Ekstra tomater og basilikumblade til servering

Instruktioner:
Varm ovnen op til 175 grader varmluft, mens resten forberedes.

Pisk æg med mælk/fløde, ost og salt&peber.

Skær tomater i små skiver/tern og skær skinken i tern. Skær også basilikumbladene i mindre.

Smør 8 muffinforme godt med olivenolie (eller lignende), og fordel tomatskiver, skinke og basilikumblade i mindre stykker retfærdigt i de 8 forme. Fordel æggemassen i formene. Formene skal ikke fyldes helt op til kanten, da æggene hæver lidt.

Bages midt i ovnen i 20-25 min til de er netop gennembagte.

Lav imens basilikumolien ved at blende basilikum med olie og smag til med salt.

Spis frittataerne lune med basilikumolie og lidt ekstra tomat og basilikum. 

Kommentarer

Populære indlæg