Gå videre til hovedindholdet

Srilankansk fiske curry med ris i kokosmælk


Jeg er altid på udkig efter en god (og nem) fiskeret, for der kommer al for lidt fisk på middagsbordet her i hytten. Derfor er jeg vældig glad for at være stødt på denne fiske curry fra Sri Lanka. Den er hverdags-nem og hurtig at strikke sammen, den består af ingredienser man kan finde i de fleste supermarkeder, og så smager den helt fantastisk. Saucen er krydret uden at være brændende stærk, fisken er fast og saftig efter en kort tur i lime-marinade, og risen bidrager med kokos-sødme og bliver let klistrede på den fede måde. Jeg kan kun anbefale retten på det varmeste.
Srilankansk fiske curry med ris i kokosmælk (4 pers.)
4 gode stykker torsk, gerne lidt tykke (eller anden hvid fisk)
1 tsk gurkemeje
Saft fra 2 lime
Salt

Sauce:
1 spsk jordnøddeolie (eller olivenolie)
1 stort løg
1 gul og 1 rød peber
4 cm skrællet, frisk ingefær
2 fed hvidløg
½-1 frisk rød chili
1 tsk spidskommen
1 tsk kardemomme
1 tsk gurkemeje
1 ds hakket tomat
1 ds kokosmælk
Evt 1 tsk sukker
Salt

Ris:
1 ds kokosmælk
3 dl basmatiris
1 tsk salt
1-2 dl vand

Evt ekstra rød peber og koriander.

Instruktioner:
Start med at komme torsken i et fad og drys med gurkemeje og salt. Pres saften fra de to lime henover fiskestykkerne og vend dem forsigtigt rundt, så de bliver dækket af marinaden over det hele. Stil på køl ½ times tid. Start imens på sauce og ris.

Sauce:
Skræl løget og skær det midt over og skær det derefter i tynde skiver. Rens peberfrugt for stok og kerner og skær også den i tynde skiver. Hak ingefær, chili (med eller uden kerner alt efter hvor stærk saucen skal være) og hvidløgsfed fint. 

Varm olien i en pande og kom løg, hvidløg, chili og ingefær ved. Kom resten af krydderierne ved: Spidskommen, gurkemeje og kardemomme. Kom til sidst også peberfrugt ved. Steg ved middel varme til løget er blødt og gennemsigtigt, 2-3 minutter. Kom hakket tomat og kokosmælk ved og lad simre ca. 20 min, til saucen er kogt lidt ind. Smag til med salt.

Til risen kommes 1 dl. vand, kokosmælk og salt i en gryde og bringes i kog. Risene kommes i og simrer ved lav-middelvarme under låg i 12 min eller til de er mørre. Kig til risene ind i mellem og rør lidt rundt og tilsæt lidt mere vand, hvis de er ved at koge tørre. De bliver lidt klistrede (på den gode måde) pga. kokosmælken.

Lad risene stå under låg og sætte sig i ca 10 min. Imens lægges fiskestykkerne forsigtigt ned i den simrende sauce og koges med - først fem min på den ene side, så fem minutter på den anden, eller til den netop er gennemstegt (gennemkogt?).

Server straks ris, sauce og fisk, evt. med lidt ekstra chili, frisk koriander og fladbrød til.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte