Gå videre til hovedindholdet

Srilankansk fiske curry med ris i kokosmælk


Jeg er altid på udkig efter en god (og nem) fiskeret, for der kommer al for lidt fisk på middagsbordet her i hytten. Derfor er jeg vældig glad for at være stødt på denne fiske curry fra Sri Lanka. Den er hverdags-nem og hurtig at strikke sammen, den består af ingredienser man kan finde i de fleste supermarkeder, og så smager den helt fantastisk. Saucen er krydret uden at være brændende stærk, fisken er fast og saftig efter en kort tur i lime-marinade, og risen bidrager med kokos-sødme og bliver let klistrede på den fede måde. Jeg kan kun anbefale retten på det varmeste.
Srilankansk fiske curry med ris i kokosmælk (4 pers.)
4 gode stykker torsk, gerne lidt tykke (eller anden hvid fisk)
1 tsk gurkemeje
Saft fra 2 lime
Salt

Sauce:
1 spsk jordnøddeolie (eller olivenolie)
1 stort løg
1 gul og 1 rød peber
4 cm skrællet, frisk ingefær
2 fed hvidløg
½-1 frisk rød chili
1 tsk spidskommen
1 tsk kardemomme
1 tsk gurkemeje
1 ds hakket tomat
1 ds kokosmælk
Evt 1 tsk sukker
Salt

Ris:
1 ds kokosmælk
3 dl basmatiris
1 tsk salt
1-2 dl vand

Evt ekstra rød peber og koriander.

Instruktioner:
Start med at komme torsken i et fad og drys med gurkemeje og salt. Pres saften fra de to lime henover fiskestykkerne og vend dem forsigtigt rundt, så de bliver dækket af marinaden over det hele. Stil på køl ½ times tid. Start imens på sauce og ris.

Sauce:
Skræl løget og skær det midt over og skær det derefter i tynde skiver. Rens peberfrugt for stok og kerner og skær også den i tynde skiver. Hak ingefær, chili (med eller uden kerner alt efter hvor stærk saucen skal være) og hvidløgsfed fint. 

Varm olien i en pande og kom løg, hvidløg, chili og ingefær ved. Kom resten af krydderierne ved: Spidskommen, gurkemeje og kardemomme. Kom til sidst også peberfrugt ved. Steg ved middel varme til løget er blødt og gennemsigtigt, 2-3 minutter. Kom hakket tomat og kokosmælk ved og lad simre ca. 20 min, til saucen er kogt lidt ind. Smag til med salt.

Til risen kommes 1 dl. vand, kokosmælk og salt i en gryde og bringes i kog. Risene kommes i og simrer ved lav-middelvarme under låg i 12 min eller til de er mørre. Kig til risene ind i mellem og rør lidt rundt og tilsæt lidt mere vand, hvis de er ved at koge tørre. De bliver lidt klistrede (på den gode måde) pga. kokosmælken.

Lad risene stå under låg og sætte sig i ca 10 min. Imens lægges fiskestykkerne forsigtigt ned i den simrende sauce og koges med - først fem min på den ene side, så fem minutter på den anden, eller til den netop er gennemstegt (gennemkogt?).

Server straks ris, sauce og fisk, evt. med lidt ekstra chili, frisk koriander og fladbrød til.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...