Srilankansk fiske curry med ris i kokosmælk


Jeg er altid på udkig efter en god (og nem) fiskeret, for der kommer al for lidt fisk på middagsbordet her i hytten. Derfor er jeg vældig glad for at være stødt på denne fiske curry fra Sri Lanka. Den er hverdags-nem og hurtig at strikke sammen, den består af ingredienser man kan finde i de fleste supermarkeder, og så smager den helt fantastisk. Saucen er krydret uden at være brændende stærk, fisken er fast og saftig efter en kort tur i lime-marinade, og risen bidrager med kokos-sødme og bliver let klistrede på den fede måde. Jeg kan kun anbefale retten på det varmeste.
Srilankansk fiske curry med ris i kokosmælk (4 pers.)
4 gode stykker torsk, gerne lidt tykke (eller anden hvid fisk)
1 tsk gurkemeje
Saft fra 2 lime
Salt

Sauce:
1 spsk jordnøddeolie (eller olivenolie)
1 stort løg
1 gul og 1 rød peber
4 cm skrællet, frisk ingefær
2 fed hvidløg
½-1 frisk rød chili
1 tsk spidskommen
1 tsk kardemomme
1 tsk gurkemeje
1 ds hakket tomat
1 ds kokosmælk
Evt 1 tsk sukker
Salt

Ris:
1 ds kokosmælk
3 dl basmatiris
1 tsk salt
1-2 dl vand

Evt ekstra rød peber og koriander.

Instruktioner:
Start med at komme torsken i et fad og drys med gurkemeje og salt. Pres saften fra de to lime henover fiskestykkerne og vend dem forsigtigt rundt, så de bliver dækket af marinaden over det hele. Stil på køl ½ times tid. Start imens på sauce og ris.

Sauce:
Skræl løget og skær det midt over og skær det derefter i tynde skiver. Rens peberfrugt for stok og kerner og skær også den i tynde skiver. Hak ingefær, chili (med eller uden kerner alt efter hvor stærk saucen skal være) og hvidløgsfed fint. 

Varm olien i en pande og kom løg, hvidløg, chili og ingefær ved. Kom resten af krydderierne ved: Spidskommen, gurkemeje og kardemomme. Kom til sidst også peberfrugt ved. Steg ved middel varme til løget er blødt og gennemsigtigt, 2-3 minutter. Kom hakket tomat og kokosmælk ved og lad simre ca. 20 min, til saucen er kogt lidt ind. Smag til med salt.

Til risen kommes 1 dl. vand, kokosmælk og salt i en gryde og bringes i kog. Risene kommes i og simrer ved lav-middelvarme under låg i 12 min eller til de er mørre. Kig til risene ind i mellem og rør lidt rundt og tilsæt lidt mere vand, hvis de er ved at koge tørre. De bliver lidt klistrede (på den gode måde) pga. kokosmælken.

Lad risene stå under låg og sætte sig i ca 10 min. Imens lægges fiskestykkerne forsigtigt ned i den simrende sauce og koges med - først fem min på den ene side, så fem minutter på den anden, eller til den netop er gennemstegt (gennemkogt?).

Server straks ris, sauce og fisk, evt. med lidt ekstra chili, frisk koriander og fladbrød til.

Kommentarer

Populære indlæg