Gå videre til hovedindholdet

Vietnamesisk agurkesaltJeg har haft et totalt soft spot for vietnamesisk mad, siden jeg for et par år siden spiste på den fine, lille vietnamesiske gadekøkken-restaurant Pho C&P i Århus C. Af en eller grund havde jeg inden da ikke rigtigt fattet, at det vietnamesiske køkken ingenting har at gøre med klassisk asiatisk take away (ikke et ondt ord om det i øvrigt!). Men det vietnamesiske køkken er friskt og sprødt - fuld af friske krydderurter og velsmag. Og sådan er det også me denne agurkesalat. 

Hvor den klassiske, danske agurkesalat (ikke et ondt ord om den heller!) er syrlig med tynde, bløde agurker, er denne sprød og sur-sød og knas fra sesamfrø og salte peanuts og masser af smag fra chili, koriander og mynte. Seriously yum og virkelig godt tilbehør til nogle af de lidt tunge vinterretter, f.eks. sammenkogte retter eller ovnretter. Oveni det er den super nem og hurtig at ryste ud af ærmet.   
Vietnamesisk agurkesalt
1 agurk
1 forårsløg
½ rød chili
2 spsk sesamfrø
3 spsk saltede peanuts
4 spsk risvinseddike
2-3 spsk flydende honning eller ahornsirup
Lidt frisk mynte og/eller koriander
Skær enderne af agurken, og skær den midt over på den lange led, og brug en teske til at skrabe kernerne ud af den. Skær nu agurken i halv-tykke skiver på ca. ½ cm. Skær forårsløget og chilien i tynde skiver. Kom agurk, forårsløger og chilien i en skål. 
Bland risvinseddike og honning og smag til - måske skal der lidt mere honning i. Hæld dressingen over agurkeblandingen og vend rundt, så agurkeskiverne bliver godt dækket.

Stil på køl til den skal bruges - gerne et par timer.

Lige før servering drysses salaten med sesamfrø (rist dem gerne på en tør pande et par minutter først), peanuts og friske krydderurter.

Holder sig fint et døgns tid på køl.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte