Vietnamesisk agurkesaltJeg har haft et totalt soft spot for vietnamesisk mad, siden jeg for et par år siden spiste på den fine, lille vietnamesiske gadekøkken-restaurant Pho C&P i Århus C. Af en eller grund havde jeg inden da ikke rigtigt fattet, at det vietnamesiske køkken ingenting har at gøre med klassisk asiatisk take away (ikke et ondt ord om det i øvrigt!). Men det vietnamesiske køkken er friskt og sprødt - fuld af friske krydderurter og velsmag. Og sådan er det også me denne agurkesalat. 

Hvor den klassiske, danske agurkesalat (ikke et ondt ord om den heller!) er syrlig med tynde, bløde agurker, er denne sprød og sur-sød og knas fra sesamfrø og salte peanuts og masser af smag fra chili, koriander og mynte. Seriously yum og virkelig godt tilbehør til nogle af de lidt tunge vinterretter, f.eks. sammenkogte retter eller ovnretter. Oveni det er den super nem og hurtig at ryste ud af ærmet.   
Vietnamesisk agurkesalt
1 agurk
1 forårsløg
½ rød chili
2 spsk sesamfrø
3 spsk saltede peanuts
4 spsk risvinseddike
2-3 spsk flydende honning eller ahornsirup
Lidt frisk mynte og/eller koriander
Skær enderne af agurken, og skær den midt over på den lange led, og brug en teske til at skrabe kernerne ud af den. Skær nu agurken i halv-tykke skiver på ca. ½ cm. Skær forårsløget og chilien i tynde skiver. Kom agurk, forårsløger og chilien i en skål. 
Bland risvinseddike og honning og smag til - måske skal der lidt mere honning i. Hæld dressingen over agurkeblandingen og vend rundt, så agurkeskiverne bliver godt dækket.

Stil på køl til den skal bruges - gerne et par timer.

Lige før servering drysses salaten med sesamfrø (rist dem gerne på en tør pande et par minutter først), peanuts og friske krydderurter.

Holder sig fint et døgns tid på køl.

Kommentarer

Populære indlæg