Gå videre til hovedindholdet

A for Anna: Bogstavkage med creme og jordbær




Vi har skudt sommerens fødselsdags-bonanza i gang. Vi starter med min mor, der havde fødselsdag d. 1. juni - så kommer jeg, dernæst ældstebarnet (der fylder 10 i år!! Hvordan skete det lige?!) og runder af med min far, der er born on the fourth of july.

Jeg har længe været helt forelsket i de der fine tal- og nummerkager, som er dukket op alle steder på de sociale medier (ihvertfald dem jeg følger) og haft sådan lyst til at bage én. Min mor ville dog gerne have en medalje (altså ikke en rigtig medalje, men mørdejskagen med creme og flødeskum... eller måske ville hun rent faktisk gerne have en rigtig medalje...?) som fødselsdagskage, så jeg besluttede at kombinere de to ting, så dette blev en bogstavs-medalje-kage. Jeg bagte også macarons til at pynte kagen med, men dem har jeg altså ikke helt nailet endnu, så jeg venter med at komme med en opskrift, til de sidder lige i skabet.

Kagen er relativt simpel at lave, men jeg turde ikke komme så meget pynt på, som man ofte ser på tal- og bogstavkager, fordi jeg var usikker på, hvor meget cremen kunne bære uden at kollapse. Derfor serverede jeg kagen med lidt flødeskum, macarons og jordbær on the side. Men det bestemmer man jo selv alt afhængig af, hvor modig/dumdristig man er.

Min mor hedder Anna💖, så jeg tegnede et stort A på et stykke papir og klippede det ud for at bruge det som skabelon til kagen. Kagen blev så stor, at jeg ikke havde noget fad, der var stor nok til den, så jeg vendte en bakke om og byggede kagen op på den. Trods den store kage, var der lidt mørdej til overs, men det kan fryses til en anden god gang - better to have it and not need it than need it and not have it.

Kagen smager dejligt og medalje-agtigt og kan godt holde sig en dag eller to på køl, men er bedst helt frisklavet, fordi mørdejen med tiden bliver lidt slap i koderne på grund af creme og glasur.

Bogstavkage med creme og jordbær (6-8 pers)
Mørdej:
300 g mel + lidt ekstra til udrulning
100 g flormelis
½ tsk vanillesukker
½ tsk kardemomme
150 g koldt smør
1 æg eller 2 æggeblommer

Til samlingen:
Færdiglavet fast kagecreme af 1 pose (put evt lidt mindre mælk i end foreslået på pakken)
Jordbærsyltetøj (eller andet syltetøj)
Flødeskum (af ca 1½ dl fløde)
Macarons
Friske jordbær
Røde chokolade- og lakridskugler
Rødt sukkerstøv
Spiselige blomster (her små bellis)
Lyserød glasur (af flormelis, lidt kogende vand og lyserød frugtfarve)

Instruktioner: 
Mørdej:
Bland mel, flormelis, kardemomme og vanillesukker i en stor skål. Skær det kolde smør i mindre stykker og nuldr det ud i melblandingen til det er som groft rasp. Saml dejen med ægget/æggeblommerne, ælt så kort som muligt til dejen blot lige er samlet, rul dejen til to kugler, som stilles på køl ½-1 time.

Varm ovnen på til 175 grader varmluft. Rul dejen ret tyndt ud (ca. ½ cm) med en kagerulle med lidt ekstra mel. Læg forsigtigt dejen op på en bagepapir beklædt bageplade, før skabelonen lægges på og bogstav/tal skæres ud. De er sværere at flytte og bliver nemt skævvredne, hvis man først flytter dem, efter de er skåret ud. Overskydende dej kan fryses og bruges ved en senere lejlighed. 

Bag 10-12 min til de er gyldne og netop bagte. De er bløde, når de kommer ud af ovnen, men bliver sprøde, når de afkøler. 

Lad køle helt af på køkkenbordt inden samling og pyntning.

Samling:
Kom cremen i en sprøgtepose og sprøt store dutter ud på den mindst pæne af de to mørdejskager. Kom små klatter syltetøj rundt omkring, hvor der er plads.

Den anden (pæneste) kage pyntes forsigtigt med glasur og lægges - også forsigtigt - ovenpå cremen. Pynt uden vilde bevægelser kagen med flødeskum, bær, macarons og hvad du ellers kan finde på. Server evt lidt ekstra flødeskum og pynt ved siden af kagen, så den ikke kollapser under al pynten.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte