A for Anna: Bogstavkage med creme og jordbær
Vi har skudt sommerens fødselsdags-bonanza i gang. Vi starter med min mor, der havde fødselsdag d. 1. juni - så kommer jeg, dernæst ældstebarnet (der fylder 10 i år!! Hvordan skete det lige?!) og runder af med min far, der er born on the fourth of july.

Jeg har længe været helt forelsket i de der fine tal- og nummerkager, som er dukket op alle steder på de sociale medier (ihvertfald dem jeg følger) og haft sådan lyst til at bage én. Min mor ville dog gerne have en medalje (altså ikke en rigtig medalje, men mørdejskagen med creme og flødeskum... eller måske ville hun rent faktisk gerne have en rigtig medalje...?) som fødselsdagskage, så jeg besluttede at kombinere de to ting, så dette blev en bogstavs-medalje-kage. Jeg bagte også macarons til at pynte kagen med, men dem har jeg altså ikke helt nailet endnu, så jeg venter med at komme med en opskrift, til de sidder lige i skabet.

Kagen er relativt simpel at lave, men jeg turde ikke komme så meget pynt på, som man ofte ser på tal- og bogstavkager, fordi jeg var usikker på, hvor meget cremen kunne bære uden at kollapse. Derfor serverede jeg kagen med lidt flødeskum, macarons og jordbær on the side. Men det bestemmer man jo selv alt afhængig af, hvor modig/dumdristig man er.

Min mor hedder Anna💖, så jeg tegnede et stort A på et stykke papir og klippede det ud for at bruge det som skabelon til kagen. Kagen blev så stor, at jeg ikke havde noget fad, der var stor nok til den, så jeg vendte en bakke om og byggede kagen op på den. Trods den store kage, var der lidt mørdej til overs, men det kan fryses til en anden god gang - better to have it and not need it than need it and not have it.

Kagen smager dejligt og medalje-agtigt og kan godt holde sig en dag eller to på køl, men er bedst helt frisklavet, fordi mørdejen med tiden bliver lidt slap i koderne på grund af creme og glasur.

Bogstavkage med creme og jordbær (6-8 pers)
Mørdej:
300 g mel + lidt ekstra til udrulning
100 g flormelis
½ tsk vanillesukker
½ tsk kardemomme
150 g koldt smør
1 æg eller 2 æggeblommer

Til samlingen:
Færdiglavet fast kagecreme af 1 pose (put evt lidt mindre mælk i end foreslået på pakken)
Jordbærsyltetøj (eller andet syltetøj)
Flødeskum (af ca 1½ dl fløde)
Macarons
Friske jordbær
Røde chokolade- og lakridskugler
Rødt sukkerstøv
Spiselige blomster (her små bellis)
Lyserød glasur (af flormelis, lidt kogende vand og lyserød frugtfarve)

Instruktioner: 
Mørdej:
Bland mel, flormelis, kardemomme og vanillesukker i en stor skål. Skær det kolde smør i mindre stykker og nuldr det ud i melblandingen til det er som groft rasp. Saml dejen med ægget/æggeblommerne, ælt så kort som muligt til dejen blot lige er samlet, rul dejen til to kugler, som stilles på køl ½-1 time.

Varm ovnen på til 175 grader varmluft. Rul dejen ret tyndt ud (ca. ½ cm) med en kagerulle med lidt ekstra mel. Læg forsigtigt dejen op på en bagepapir beklædt bageplade, før skabelonen lægges på og bogstav/tal skæres ud. De er sværere at flytte og bliver nemt skævvredne, hvis man først flytter dem, efter de er skåret ud. Overskydende dej kan fryses og bruges ved en senere lejlighed. 

Bag 10-12 min til de er gyldne og netop bagte. De er bløde, når de kommer ud af ovnen, men bliver sprøde, når de afkøler. 

Lad køle helt af på køkkenbordt inden samling og pyntning.

Samling:
Kom cremen i en sprøgtepose og sprøt store dutter ud på den mindst pæne af de to mørdejskager. Kom små klatter syltetøj rundt omkring, hvor der er plads.

Den anden (pæneste) kage pyntes forsigtigt med glasur og lægges - også forsigtigt - ovenpå cremen. Pynt uden vilde bevægelser kagen med flødeskum, bær, macarons og hvad du ellers kan finde på. Server evt lidt ekstra flødeskum og pynt ved siden af kagen, så den ikke kollapser under al pynten.

Kommentarer

Populære indlæg