Gå videre til hovedindholdet

Små, sprøde quiche lorraineQuiche lorraine er en skøn klassiker og kan vist uden overdrivelse kaldes alle quiche's dronningemoder. 

Den har i sandhed alt, hvad en god quiche bør have: En sprød bund, cremet fuld  og ikke mindst: Bacon! I den klassiske version blandes baconen i æggemassen og bages sammen med resten af quichen, og ja, det smager jo godt, men jeg foretrækker nu at drysse baconen over den færdige quiche, så baconen bevarer sin sprødhed.

Det er en alsidig ret, der kan serveres til brunch, frokost eller endda en skøn aftensmad sammen med en let salat.

Små, sprøde quiche lorraine (6 små eller 1 stor)
Tærtebund
60 g fuldkornsmel
120 g hvedemel
1 tsk groft salt
100 g koldt smør + ekstra til at smørre formen

1-2 spsk iskoldt vand

Fyld:
200 g bacon tern
1 lille løg
100 g revet ost, feks. mozzerella eller cheddar
3 æg
2½ dl fløde (eller mælk, men brug fløde, okay!)
½ tsk revet muskatnød
Frisk timian (kan udelades)
Salt & peber

Instruktioner:
Til dejen blandes de to slags mel med salt i en skål. Skær det kolde smør i mindre stykker og nulr det ud i melet til det minder om grove brødkrummer. Saml dejen med en eller to skefulde iskoldt vand (brug lidt vand ad gangen, så dejen ikke bliver for våd). Dejen skal ikke æltes - kun lige samles. Stil dejen på køl i 20 min.

Smør en almindelig tærteform eller 6 små med smør. Varm ovnen op til 175 grader varmluft. Rul tærtedejen tyndt ud på et meldrysset bord og læg den forsigtigt over i tærteformen/formene. Dejen er lidt porøs, men kommer der revner og sprækker, kan de lappes med lidt overskydende dej eller ved at presse dejen sammen ved revnerne.

Forbag dejen i ovnen i 10 min. Det kan gøres ved at lægge bagepapir over tærtedejen og komme tørrede bønner eller ukogte ris i og derefter bage den 10 min. Jeg plejer dog blot at rulle dejen lidt ekstra ud, så den når lige op over tærteformens kant - og efter forbagningen (de 10 min) skære overskydende dej væk. Det giver ikke en snorlige kant, men er nemmere end at skulle bøvle med bønner, synes jeg. 

Imens tærten forbager, klargøres fyldet.

Steg baconternene gyldne på en varm, tør pande.Tag dem af panden, og lad dem dryppe lidt af på et stykke køkkenrulle. Hak løget fint og steg det i baconfedtet.

Pisk æg, fløde/mælk, revet ost, salt, peber, muskatnød og evt. lidt timian sammen i en skål. 

  1. Fordel bacontern over tærtebunden (gem evt lidt til at drysse over tærterne før servering). Hæld æggemassen over og bag midt i ovnen, ca. 20 min. for de små og 30 min. for den store tærte. 
  2. Server varme eller lune med lidt ekstra bacon og evt lidt frisk timian.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte