Gå videre til hovedindholdet

Smörgastorta / Svensk smørrebrødstærte med rejer og laksDe kan altså noget, de svenskere. Vi har været på sommerferie i Sverige flere gange, mens vores piger var helt små, og det var et stort hit hos både børn og voksne. Civiliseret og velkendt (hvilket er rart, når man har små børn), men også lige anderledes nok til, at man føler, at man får sig en ud-af-landet oplevelse. Og maden! Mmm! Kanelbullar og knækbrød og korv med mos og lingonsylt og ikke mindst masser af lækker fisk og skalddyr.

Smörgastorta er en dejlig svensk ret med netop fisk og skalddyr i en fint arrangeret sandwichtærte med flødeostedressing. Dét er altså godt tænkt! 

Jeg har her brugt laks og rejer, men egentlig kan man skifte det ud med, hvad man nu foretrækker udi fisk og skalddyr afdelingen. For eksempel tænker jeg, den også kunne være lækker med en gang tunmousse eller røget ørred. 

Retten kan bruges til en god sommerfrokost, en fin forret eller et let aftensmåltid. Den er meget nem at lave og smager bare så fint. Luxig og krämig, ville de nok kalde den i Sverige. Smörgastorta (8-10 pers)
Ca. 21 skiver groft sandwichbrød
125 g røget laks i skiver
100 g grønlandske rejer i lage, drænet
½ agurk

Til dressingen:
300 g neutral flødeost
1 dl creme fraiche
1 spsk majonaise (kan udelades)
Lidt saft fra en frisk citron
Lidt frisk, finthakket dild (ca. 1 spsk)
Lidt frisk, finthakket purløg (ca 1 spsk)
Salt & peber

Til pynt
1 agurk skåret i tynde skiver med en kartoffelskræller
4-5 hårdkogte vagtelæg (eller almindelige æg)
½ bundt friske asparges
Ærteskud
Citronperler (eller citron i skiver)
Dild
Purløg
Spiselige blomster (her stedmoderblomster, forglemmigej og blomster fra purløg).

Instruktioner:
Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag til med citronsaft, salt og peber.

Skær skorpen af sandwichbrødet (læg flere skiver ovenpå hinanden og skær dem samtidigt), og læg syv skiver på et serveringsfad i den ønskede form (jeg formede en cirkel ved at lægge fem skiver brød som et kryds og så skære de sidste to skiver over til trekanter, som jeg lagde, så skiverne dannede en cirkel. Man kan også for nemheds skyld lave en firkant - det bliver mindst lige så fint). Smør forsigtigt et tyndt lag dressing på og bred mindre stykker laks ud over (den færdige tærte er nemmere at skære, hvis laksen er i mindre skiver). 

Læg nu endnu et lag af syv skiver brød ud over. Smør forsigtigt endnu et lag dressing ud over og fordel de drænede rejer over. 

Kom det sidste lag sandwichbrød på og smør det sidste dressing ud over top og sider med en kniv eller kagespartel, hvis du har. Sæt sandwichtærten i køleskabet i mindst 1-2 timer og gerne natten over, så den kan sætte sig.

Tag sandwichtærten ud af køleskabet lige før servering og pynt med alt det fine du kan komme på, der passer til fisk og rejer - f.eks. agurk skåret i tynde skiver med en kartoffelskræller og rullet sammen til små blomster eller lagt som et bånd rundt om tærten; 4-5 hårdkogte vagtelæg skåret i halve; ½ bundt friske rå asparges, ærteskud, citronperler eller citron i skiver, dild, purløg og spiselige blomster. Man kunne også bruge rogn, tomat eller avocado.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)