Gå videre til hovedindholdet

Smörgastorta / Svensk smørrebrødstærte med rejer og laksDe kan altså noget, de svenskere. Vi har været på sommerferie i Sverige flere gange, mens vores piger var helt små, og det var et stort hit hos både børn og voksne. Civiliseret og velkendt (hvilket er rart, når man har små børn), men også lige anderledes nok til, at man føler, at man får sig en ud-af-landet oplevelse. Og maden! Mmm! Kanelbullar og knækbrød og korv med mos og lingonsylt og ikke mindst masser af lækker fisk og skalddyr.

Smörgastorta er en dejlig svensk ret med netop fisk og skalddyr i en fint arrangeret sandwichtærte med flødeostedressing. Dét er altså godt tænkt! 

Jeg har her brugt laks og rejer, men egentlig kan man skifte det ud med, hvad man nu foretrækker udi fisk og skalddyr afdelingen. For eksempel tænker jeg, den også kunne være lækker med en gang tunmousse eller røget ørred. 

Retten kan bruges til en god sommerfrokost, en fin forret eller et let aftensmåltid. Den er meget nem at lave og smager bare så fint. Luxig og krämig, ville de nok kalde den i Sverige. Smörgastorta (8-10 pers)
Ca. 21 skiver groft sandwichbrød
125 g røget laks i skiver
100 g grønlandske rejer i lage, drænet
½ agurk

Til dressingen:
300 g neutral flødeost
1 dl creme fraiche
1 spsk majonaise (kan udelades)
Lidt saft fra en frisk citron
Lidt frisk, finthakket dild (ca. 1 spsk)
Lidt frisk, finthakket purløg (ca 1 spsk)
Salt & peber

Til pynt
1 agurk skåret i tynde skiver med en kartoffelskræller
4-5 hårdkogte vagtelæg (eller almindelige æg)
½ bundt friske asparges
Ærteskud
Citronperler (eller citron i skiver)
Dild
Purløg
Spiselige blomster (her stedmoderblomster, forglemmigej og blomster fra purløg).

Instruktioner:
Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag til med citronsaft, salt og peber.

Skær skorpen af sandwichbrødet (læg flere skiver ovenpå hinanden og skær dem samtidigt), og læg syv skiver på et serveringsfad i den ønskede form (jeg formede en cirkel ved at lægge fem skiver brød som et kryds og så skære de sidste to skiver over til trekanter, som jeg lagde, så skiverne dannede en cirkel. Man kan også for nemheds skyld lave en firkant - det bliver mindst lige så fint). Smør forsigtigt et tyndt lag dressing på og bred mindre stykker laks ud over (den færdige tærte er nemmere at skære, hvis laksen er i mindre skiver). 

Læg nu endnu et lag af syv skiver brød ud over. Smør forsigtigt endnu et lag dressing ud over og fordel de drænede rejer over. 

Kom det sidste lag sandwichbrød på og smør det sidste dressing ud over top og sider med en kniv eller kagespartel, hvis du har. Sæt sandwichtærten i køleskabet i mindst 1-2 timer og gerne natten over, så den kan sætte sig.

Tag sandwichtærten ud af køleskabet lige før servering og pynt med alt det fine du kan komme på, der passer til fisk og rejer - f.eks. agurk skåret i tynde skiver med en kartoffelskræller og rullet sammen til små blomster eller lagt som et bånd rundt om tærten; 4-5 hårdkogte vagtelæg skåret i halve; ½ bundt friske rå asparges, ærteskud, citronperler eller citron i skiver, dild, purløg og spiselige blomster. Man kunne også bruge rogn, tomat eller avocado.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte