Gå videre til hovedindholdet

Smörgastorta / Svensk smørrebrødstærte med rejer og laks



De kan altså noget, de svenskere. Vi har været på sommerferie i Sverige flere gange, mens vores piger var helt små, og det var et stort hit hos både børn og voksne. Civiliseret og velkendt (hvilket er rart, når man har små børn), men også lige anderledes nok til, at man føler, at man får sig en ud-af-landet oplevelse. Og maden! Mmm! Kanelbullar og knækbrød og korv med mos og lingonsylt og ikke mindst masser af lækker fisk og skalddyr.

Smörgastorta er en dejlig svensk ret med netop fisk og skalddyr i en fint arrangeret sandwichtærte med flødeostedressing. Dét er altså godt tænkt! 

Jeg har her brugt laks og rejer, men egentlig kan man skifte det ud med, hvad man nu foretrækker udi fisk og skalddyr afdelingen. For eksempel tænker jeg, den også kunne være lækker med en gang tunmousse eller røget ørred. 

Retten kan bruges til en god sommerfrokost, en fin forret eller et let aftensmåltid. Den er meget nem at lave og smager bare så fint. Luxig og krämig, ville de nok kalde den i Sverige. 



Smörgastorta (8-10 pers)
Ca. 21 skiver groft sandwichbrød
125 g røget laks i skiver
100 g grønlandske rejer i lage, drænet
½ agurk

Til dressingen:
300 g neutral flødeost
1 dl creme fraiche
1 spsk majonaise (kan udelades)
Lidt saft fra en frisk citron
Lidt frisk, finthakket dild (ca. 1 spsk)
Lidt frisk, finthakket purløg (ca 1 spsk)
Salt & peber

Til pynt
1 agurk skåret i tynde skiver med en kartoffelskræller
4-5 hårdkogte vagtelæg (eller almindelige æg)
½ bundt friske asparges
Ærteskud
Citronperler (eller citron i skiver)
Dild
Purløg
Spiselige blomster (her stedmoderblomster, forglemmigej og blomster fra purløg).

Instruktioner:
Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag til med citronsaft, salt og peber.

Skær skorpen af sandwichbrødet (læg flere skiver ovenpå hinanden og skær dem samtidigt), og læg syv skiver på et serveringsfad i den ønskede form (jeg formede en cirkel ved at lægge fem skiver brød som et kryds og så skære de sidste to skiver over til trekanter, som jeg lagde, så skiverne dannede en cirkel. Man kan også for nemheds skyld lave en firkant - det bliver mindst lige så fint). Smør forsigtigt et tyndt lag dressing på og bred mindre stykker laks ud over (den færdige tærte er nemmere at skære, hvis laksen er i mindre skiver). 

Læg nu endnu et lag af syv skiver brød ud over. Smør forsigtigt endnu et lag dressing ud over og fordel de drænede rejer over. 

Kom det sidste lag sandwichbrød på og smør det sidste dressing ud over top og sider med en kniv eller kagespartel, hvis du har. Sæt sandwichtærten i køleskabet i mindst 1-2 timer og gerne natten over, så den kan sætte sig.

Tag sandwichtærten ud af køleskabet lige før servering og pynt med alt det fine du kan komme på, der passer til fisk og rejer - f.eks. agurk skåret i tynde skiver med en kartoffelskræller og rullet sammen til små blomster eller lagt som et bånd rundt om tærten; 4-5 hårdkogte vagtelæg skåret i halve; ½ bundt friske rå asparges, ærteskud, citronperler eller citron i skiver, dild, purløg og spiselige blomster. Man kunne også bruge rogn, tomat eller avocado.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...