Gå videre til hovedindholdet

Små pizza bianca med ricotta, rucola og sort peberMens jeg lavede dette indlæg, tjekkede jeg lige, hvilke pizza-opskrifter jeg ellers har lagt ud på bloggen, og der gik det op for mig, at der faktisk ikke var nogen såkaldt "almindelige" pizzaer, altså med helt almindelig tomatsauce, fyld-halløj og ost ovenpå. 

Det skyldes nok i høj grad, at når menuen står på pizza her i huset, så laver jeg tit fire pizzaer: Tre med tomatsauce, kød/grønt og ost til min mand og mine piger og så en anden slags til mig. For selvom jeg er vild med almindelig pizza, kan jeg virkelig godt lide at prøve noget nyt.

Opskriften i dag er på en pizza bianca, som bare betyder "hvid pizza", fordi den er uden tomatsauce. Der bliver brugt tre slags ost til den, så på den måde er den ikke ulig den pizza, der hedder quatro fromaggio, men måske knap så fed, fordi der ikke bruges så vilde mængder ost, og så toppes den med lidt bitter rucolasalat, som godt modspil til ostens fedme.

Opskriften på pizzadejen her er mit bedste bud på, hvordan man kan lave en virkelig god og sprød pizzadej i sin egen ovn, uden pizzasten eller nogen som helst fancy gadgets. Dejen tager ikke lang tid at lave ift selve arbejdsindsatsen, men man skal igang med den et par dage i forvejen, fordi man både skal lave en nem fordej, og selve dejen skal koldhæve natten over. Nede i opskriften er der dog også henvisning til en dej-opskrift, der er mindre tidskrævende, eller man kan købe færdige rå dej-bunde i butikkerne, som sagtens kan bruges i en snæver vending.

Jeg bagte pizzaerne som mini-pizzaer, fordi mine piger havde fået sådan nogle slik-pizzaer, som lå i nogle fine bittesmå pizza-æsker - og dem var vi bare nødt til at afprøve med ægte pizzaer. Men den kan selvfølgelig også bages i helt almindelig pizzastørrelse!

Små pizza bianca med ricotta, rucola og peber (3 store eller mange (ca. 18) små)
Dej med fordej: 
(for en hurtigere pizzadej se her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/01/pizza-con-patate.html)
Fordej (2 dage før):
1 dl koldt vand
5 g gær På størrelse med en ært)
1 tsk sukker
1 dl tipo 00 (pizza) mel

Dej (dagen før):
2,5 dl koldt vand
12½ g gær (1/4 af en pakke alm. gær)
Fordejen fra dagen før
1 tsk sukker
2 tsk salt
350-400 g tipo 00 mel + ekstra mel til udrulning

Fyld:
1 bøtte ricotta (250 g)
½ dl mælk
1 fed finthakket hvidløg
Salt og godt med friskkværnet sort peber
250 g mozarella (2 alm poser)

Salat:
1 pakke rucolasalat
1 spsk olivenolie, 
½ spsk eddike
En god håndfuld parmesanflager
Salt & peber

Instruktioner:
Fordej: 
Opløs den lille klump gær i vandet og bland herefter sukker og mel i til en glat dej. Dæk med husholdningsfilm og sæt i køleskabet til dagen efter.

Dej (dagen før):
Opløs gæren i vandet og rør også fordejen godt ud i vandet. Kom salt, sukker og knap 300 g mel i. Ælt og tilføj evt. mere mel lidt ad gangen til dejen er "æltbar" og ikke for klistret. Ælt godt igennem i hånden eller på røremaskine. Kom dejen i en skål, dæk med husholdningsfilm og lad hæve i køleskabet natten over (kan også blot hæve 1 times tid på køkkenbordet, hvis man skal bruge dejen samme dag).

Dej (på dagen):
Tag dejen ud af køleskabet 1 times tid før den skal bruges. 

Del den i tre store eller flere mindre dele og rul disse ud til tynde pizzaer. Kom dem på bagepapir, men lad selve bagepladerne varme op i ovnen, så de giver en slags pizzasten effekt og en ekstra sprød bund.

Varm oven op til 225 grader varmluft, mens pizzaerne hviler (husk at lade bagepladerne blive i ovnen).

Rør ricottaen lind med mælken og kom hvidløg, salt og peber i. Fordel ud over pizzaerne. Riv eller skær mozzarellastykkerne i mindre og fordel over pizzaerne.

Bag 15-20 min i ovnen, men hold øje med, at de ikke bliver for mørke i kanten.

Imens vendes ruccolasalaten med olie, eddike, salt og peber i en skål. Til sidst vendes også osten i.

Server straks de varme, sprøde, friskbagte pizzaer med rucolasalaten.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b