Små pizza bianca med ricotta, rucola og sort peberMens jeg lavede dette indlæg, tjekkede jeg lige, hvilke pizza-opskrifter jeg ellers har lagt ud på bloggen, og der gik det op for mig, at der faktisk ikke var nogen såkaldt "almindelige" pizzaer, altså med helt almindelig tomatsauce, fyld-halløj og ost ovenpå. 

Det skyldes nok i høj grad, at når menuen står på pizza her i huset, så laver jeg tit fire pizzaer: Tre med tomatsauce, kød/grønt og ost til min mand og mine piger og så en anden slags til mig. For selvom jeg er vild med almindelig pizza, kan jeg virkelig godt lide at prøve noget nyt.

Opskriften i dag er på en pizza bianca, som bare betyder "hvid pizza", fordi den er uden tomatsauce. Der bliver brugt tre slags ost til den, så på den måde er den ikke ulig den pizza, der hedder quatro fromaggio, men måske knap så fed, fordi der ikke bruges så vilde mængder ost, og så toppes den med lidt bitter rucolasalat, som godt modspil til ostens fedme.

Opskriften på pizzadejen her er mit bedste bud på, hvordan man kan lave en virkelig god og sprød pizzadej i sin egen ovn, uden pizzasten eller nogen som helst fancy gadgets. Dejen tager ikke lang tid at lave ift selve arbejdsindsatsen, men man skal igang med den et par dage i forvejen, fordi man både skal lave en nem fordej, og selve dejen skal koldhæve natten over. Nede i opskriften er der dog også henvisning til en dej-opskrift, der er mindre tidskrævende, eller man kan købe færdige rå dej-bunde i butikkerne, som sagtens kan bruges i en snæver vending.

Jeg bagte pizzaerne som mini-pizzaer, fordi mine piger havde fået sådan nogle slik-pizzaer, som lå i nogle fine bittesmå pizza-æsker - og dem var vi bare nødt til at afprøve med ægte pizzaer. Men den kan selvfølgelig også bages i helt almindelig pizzastørrelse!

Små pizza bianca med ricotta, rucola og peber (3 store eller mange (ca. 18) små)
Dej med fordej: 
(for en hurtigere pizzadej se her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/01/pizza-con-patate.html)
Fordej (2 dage før):
1 dl koldt vand
5 g gær På størrelse med en ært)
1 tsk sukker
1 dl tipo 00 (pizza) mel

Dej (dagen før):
2,5 dl koldt vand
12½ g gær (1/4 af en pakke alm. gær)
Fordejen fra dagen før
1 tsk sukker
2 tsk salt
350-400 g tipo 00 mel + ekstra mel til udrulning

Fyld:
1 bøtte ricotta (250 g)
½ dl mælk
1 fed finthakket hvidløg
Salt og godt med friskkværnet sort peber
250 g mozarella (2 alm poser)

Salat:
1 pakke rucolasalat
1 spsk olivenolie, 
½ spsk eddike
En god håndfuld parmesanflager
Salt & peber

Instruktioner:
Fordej: 
Opløs den lille klump gær i vandet og bland herefter sukker og mel i til en glat dej. Dæk med husholdningsfilm og sæt i køleskabet til dagen efter.

Dej (dagen før):
Opløs gæren i vandet og rør også fordejen godt ud i vandet. Kom salt, sukker og knap 300 g mel i. Ælt og tilføj evt. mere mel lidt ad gangen til dejen er "æltbar" og ikke for klistret. Ælt godt igennem i hånden eller på røremaskine. Kom dejen i en skål, dæk med husholdningsfilm og lad hæve i køleskabet natten over (kan også blot hæve 1 times tid på køkkenbordet, hvis man skal bruge dejen samme dag).

Dej (på dagen):
Tag dejen ud af køleskabet 1 times tid før den skal bruges. 

Del den i tre store eller flere mindre dele og rul disse ud til tynde pizzaer. Kom dem på bagepapir, men lad selve bagepladerne varme op i ovnen, så de giver en slags pizzasten effekt og en ekstra sprød bund.

Varm oven op til 225 grader varmluft, mens pizzaerne hviler (husk at lade bagepladerne blive i ovnen).

Rør ricottaen lind med mælken og kom hvidløg, salt og peber i. Fordel ud over pizzaerne. Riv eller skær mozzarellastykkerne i mindre og fordel over pizzaerne.

Bag 15-20 min i ovnen, men hold øje med, at de ikke bliver for mørke i kanten.

Imens vendes ruccolasalaten med olie, eddike, salt og peber i en skål. Til sidst vendes også osten i.

Server straks de varme, sprøde, friskbagte pizzaer med rucolasalaten.

Kommentarer

Populære indlæg