Så er det sørme snart valgdag igen, og det ser jeg som en oplagt undskyldning/mulighed for at bage noget sødt. Og rådhuspandekager lugter da lidt hen af noget med noget politik, ikke?
Rådhuspandekager blev opfundet helt tilbage i 1938 på Langelinie Pavillonen i København. Pandekagerne hedder som de gør, fordi de i lang tid var forbeholdt særligt fine arrangementer på Københavns Rådhus. Opskriften blev desuden i mange år holdt hemmelig, så det er altså meget fine og traditionsrige pandekager vi har med at gøre her!
Pandekagerne laves normalt med tørret abrikos og appelsin (foruden lidt sprut), og det var min plan at lave en udgave med friske abrikoser. Men fordi abrikoserne var dårlige henne i mit supermarked (for pokker!), og fordi de første danske jordbær nu er ved at dukke op, blev det en from (=alkoholfri) udgave med jordbærsylt i stedet. Og den smager dejligt og sommerligt! Den er en smule omstændelig at lave, fordi der er mange komponenter i den, men jeg synes, den er det hele værd. Men det er pandekager jo faktisk altid.
Rådhuspandekager med jordbær (8 stk)
Pandekager
100 g hvedemel
50 g sukker
½ tsk vanillesukker
3 æg
2½ dl mælk
50 g smeltet smør
Vanillecreme
1 vanillestang
½ l mælk
40 g majsstivelse
1 æggeblomme
75 g sukker + lidt ekstra til drys
2 blade husblas
1½ dl piskefløde
Jordbærsylt
200 g jordbær, gerne fra frost
3-4 spsk sukker
1 dl vand
½ spsk majsstivelse
Til servering
Friske jordbær i tynde skiver, ristede mandelsplitter og evt. lidt spiselige blomster, her små, hvide syrener.
Instruktioner:
Lav først jordbærsylten ved at komme jordbær, sukker og vand i en kasserolle og kog det op. Lad det simre 5-10 minutter til jordbærrene er godt opløste. Rør herefter majsstivelsen op i en smule vand og rør det i den simrende sylt, så den bliver en smule fastere. Tag af varmen og lad afkøle til stuetemperatur.
Til pandekagerne blandes først mel og sukker i en skål. Slå æggene ud heri og pisk kortvarigt til en tyk dej. Bland herefter mælken i lidt ad gangen (jeg synes dette er den nemmeste måde at undgå klumper i dejen). Smelt smørret på den pande pandekagerne skal bages på, og hæld det i dejen. Bag 8 pandekager (brug knap 1 dl dej per pandekage). Der behøves ikke fedtstof på panden, da der er smør i dejen. Stil pandekagerne til side, så de kan afkøle lidt.
Til cremen kommes de to blade husblas først i en skål med rigeligt koldt vand. Herefter blandes majsstivelse, sukker, mælk og æggeblomme i en kasserolle. Skær vanillestangen igennem, skrab kornene ud og kom både korn og stænger i kasserollen. Kog op under omrøring og lad simre til cremen tykner (min tyknede LIGE PLUDSELIG, så vær lidt over den). Herefter tages cremen af varmen og husblas røres i ét blad ad gangen. Drys lidt sukker over cremen, så der ikke danner sig en tyk hinde på den. Lad den herefter køle af til stuetemperatur (fløden skal først i senere!) - bag pandekagerne imens.
Til pandekagerne blandes først mel og sukker i en skål. Slå æggene ud heri og pisk kortvarigt til en tyk dej. Bland herefter mælken i lidt ad gangen (jeg synes dette er den nemmeste måde at undgå klumper i dejen). Smelt smørret på den pande pandekagerne skal bages på, og hæld det i dejen. Bag 8 pandekager (brug knap 1 dl dej per pandekage). Der behøves ikke fedtstof på panden, da der er smør i dejen. Stil pandekagerne til side, så de kan afkøle lidt.
Pisk fløden til flødeskum. Pisk cremen igennem med et piskeris og bland flødeskummet i. Kom hele herligheden i en sprøjtepose og kom en god, tyk stribe creme ca. på midten af hver pandekage, og rul pandekagen sammen herom. Læg pandekagerne med lukningen nedad og stil på køl 2-3 timer, så cremen kan sætte sig.
Før servering kan man skære enderne af pandekagerne, så de bliver helt lige (hvor pandekage-enderne forsvinder hen, er der ingen der ved...) eller de kan serveres præcis som de er. Kom lidt jordbærsylt, mandler og spiselige blomster på som pynt, eller server det on the side og lad de spisende selv administrere hvad og hvor meget de vil have.
Er bedst samme dag de er lavet eller senest dagen efter.
Kommentarer
Send en kommentar