Gå videre til hovedindholdet

Rådhuspandekager med jordbærSå er det sørme snart valgdag igen, og det ser jeg som en oplagt undskyldning/mulighed for at bage noget sødt. Og rådhuspandekager lugter da lidt hen af noget med noget politik, ikke?

Rådhuspandekager blev opfundet helt tilbage i 1938 på Langelinie Pavillonen i København. Pandekagerne hedder som de gør, fordi de i lang tid var forbeholdt særligt fine arrangementer på Københavns Rådhus. Opskriften blev desuden i mange år holdt hemmelig, så det er altså meget fine og traditionsrige pandekager vi har med at gøre her!

Pandekagerne laves normalt med tørret abrikos og appelsin (foruden lidt sprut), og det var min plan at lave en udgave med friske abrikoser. Men fordi abrikoserne var dårlige henne i mit supermarked (for pokker!), og fordi de første danske jordbær nu er ved at dukke op, blev det en from (=alkoholfri) udgave med jordbærsylt i stedet. Og den smager dejligt og sommerligt! Den er en smule omstændelig at lave, fordi der er mange komponenter i den, men jeg synes, den er det hele værd. Men det er pandekager jo faktisk altid.


Rådhuspandekager med jordbær (8 stk)
Pandekager
100 g hvedemel
50 g sukker
½ tsk vanillesukker
3 æg
2½ dl mælk
50 g smeltet smør

Vanillecreme
1 vanillestang
½ l mælk
40 g majsstivelse
1 æggeblomme
75 g sukker + lidt ekstra til drys
2 blade husblas
1½ dl piskefløde

Jordbærsylt
200 g jordbær, gerne fra frost
3-4 spsk sukker
1 dl vand
½ spsk majsstivelse

Til servering
Friske jordbær i tynde skiver, ristede mandelsplitter og evt. lidt spiselige blomster, her små, hvide syrener.

Instruktioner:
Lav først jordbærsylten ved at komme jordbær, sukker og vand i en kasserolle og kog det op. Lad det simre 5-10 minutter til jordbærrene er godt opløste. Rør herefter majsstivelsen op i en smule vand og rør det i den simrende sylt, så den bliver en smule fastere. Tag af varmen og lad afkøle til stuetemperatur.

Til pandekagerne blandes først mel og sukker i en skål. Slå æggene ud heri og pisk kortvarigt til en tyk dej. Bland herefter mælken i lidt ad gangen (jeg synes dette er den nemmeste måde at undgå klumper i dejen). Smelt smørret på den pande pandekagerne skal bages på, og hæld det i dejen. Bag 8 pandekager (brug knap 1 dl dej per pandekage). Der behøves ikke fedtstof på panden, da der er smør i dejen. Stil pandekagerne til side, så de kan afkøle lidt.

Til cremen kommes de to blade husblas først i en skål med rigeligt koldt vand. Herefter blandes majsstivelse, sukker, mælk og æggeblomme i en kasserolle. Skær vanillestangen igennem, skrab kornene ud og kom både korn og stænger i kasserollen. Kog op under omrøring og lad simre til cremen tykner (min tyknede LIGE PLUDSELIG, så vær lidt over den). Herefter tages cremen af varmen og husblas røres i ét blad ad gangen. Drys lidt sukker over cremen, så der ikke danner sig en tyk hinde på den. Lad den herefter køle af til stuetemperatur (fløden skal først i senere!) - bag pandekagerne imens.

Til pandekagerne blandes først mel og sukker i en skål. Slå æggene ud heri og pisk kortvarigt til en tyk dej. Bland herefter mælken i lidt ad gangen (jeg synes dette er den nemmeste måde at undgå klumper i dejen). Smelt smørret på den pande pandekagerne skal bages på, og hæld det i dejen. Bag 8 pandekager (brug knap 1 dl dej per pandekage). Der behøves ikke fedtstof på panden, da der er smør i dejen. Stil pandekagerne til side, så de kan afkøle lidt.

Pisk fløden til flødeskum. Pisk cremen igennem med et piskeris og bland flødeskummet i. Kom hele herligheden i en sprøjtepose og kom en god, tyk stribe creme ca. på midten af hver pandekage, og rul pandekagen sammen herom. Læg pandekagerne med lukningen nedad og stil på køl 2-3 timer, så cremen kan sætte sig.

Før servering kan man skære enderne af pandekagerne, så de bliver helt lige (hvor pandekage-enderne forsvinder hen, er der ingen der ved...) eller de kan serveres præcis som de er. Kom lidt jordbærsylt, mandler og spiselige blomster på som pynt, eller server det on the side og lad de spisende selv administrere hvad og hvor meget de vil have.

Er bedst samme dag de er lavet eller senest dagen efter. 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte