Apple Brown Betty med hasselnødderFor 6 år siden plantede jeg to æbletræer i baghaven, og lige siden har de stået der og grinet af mig. De er ikke vokset synderligt, og de har givet max 4-5 små, sure, stenhårde æbler per år. Disse æbler er til gengæld blevet plukket og spist med nærmest religiøs ceremoni og alvor (og munden snerpet helt sammen pga den meget lave ph værdi). 

Men så i år er der pludselig masser af æbler. På begge træer. Nærmest mere end deres utrænede grene kan bære. Og æblerne er store og sprøde og velsmagende. Hallelujah! Og what gives?!?

Jeg har vedhæftet billeddokumentation herunder (Og her bedes man se bort fra, at der tydeligvis er nogen, der har været så frække at spise lidt af bladene, og at der er sådan noget mærkeligt mos-halløj på stammen, og i stedet blot næsegrus beundre moder naturs mirakel i min baghave. På forhånd tak!).

Forleden havde vi et ordentligt blæsevejr, og mange af æblerne faldt af i vinden, men de skal jo ikke gå til spilde af den grund. Derfor lavede jeg efter min mands udtrykte ønske en omgang god gammeldags æblekage med knuste makroner og flødeskum. Men jeg vil jo også altid gerne prøve noget nyt - selvom æblekage er ret uovertrufent. Så af endnu en omgang nedfaldne æbler fandt jeg på at lave en Apple brown betty, der næsten kan betegnes som en slags æble crumble og er en klassisk amerikansk dessert, som især spises i sydstaterne.

Det er en VÆLDIG god og nem kage med de lækreste karameliserede æbler under et sprødt mørdejslåg. Serveret med en kold vanillecreme måtte selv min mand indrømme, at Betty'en var temmelig god og en værdig konkurrent til den klassiske æblekage (selvom æblekage i parentes bemærket stadig er hans favorit). 
Apple Brown Betty med hasselnødder (4-6 pers)
6-8 æbler
Saft fra 1 citron
50 g sukker
1 tsk maizena
1 tsk kanel
25 g smør til stegning

Crumble:
100 g koldt smør
50 g farin
50 g sukker
100 g mel
1 håndfuld hasselnøddeflager

Instruktioner:
Skræl æblerne, fjern kernehus og skær dem i tynde skiver.
Kom skiverne i en skål og dryp straks citronsaft, sukker og maizena over. Vend rundt i skiverne med hænderne (forsigtigt så de ikke brækker for meget), så alle er dækkede. 

Smelt smørret i en pande (gerne ovnfast hvis du har) og kome æblerne heri. Få al den gode saft fra bunden af skålen med også. Steg æblerne et par minutter over middelhøj varme, mens du laver crumble-dejen. Rør forsigtigt rundt ind i mellem. 

Varm ovnen op til 175 grader varmluft.

Til dejen kommes farin, sukker og mel i en skål. Den kolde smør rives på den grove side af et rivejern og vendes i melblandingen (smørret behøves ikke at blive blandet eller smuldret helt i - det er helt fint, hvis der er smørstykker og mel/sukker, der ikke er integreret - det hele skal nok blande sig i ovnen!). 

Hvis du bager kagen direkte i panden, tages æblemassen af varmen, og dejen fordeles herudover. Ellers kommes æblemassen i et ovnfast fad og dejen fordeles herover.

Kom kagen ind nederst i ovnen og bag ca 30 min eller til dejen er sprød (men ikke for mørk) og æblerne let karameliserede i kanten af fadet/panden.

Server varm eller lun med vanilleis, vanillecreme eller flødeskum. Enjoy, y'all!

Kommentarer

Populære indlæg