Gå videre til hovedindholdet

Apple Brown Betty med hasselnødder



For 6 år siden plantede jeg to æbletræer i baghaven, og lige siden har de stået der og grinet af mig. De er ikke vokset synderligt, og de har givet max 4-5 små, sure, stenhårde æbler per år. Disse æbler er til gengæld blevet plukket og spist med nærmest religiøs ceremoni og alvor (og munden snerpet helt sammen pga den meget lave ph værdi). 

Men så i år er der pludselig masser af æbler. På begge træer. Nærmest mere end deres utrænede grene kan bære. Og æblerne er store og sprøde og velsmagende. Hallelujah! Og what gives?!?

Jeg har vedhæftet billeddokumentation herunder (Og her bedes man se bort fra, at der tydeligvis er nogen, der har været så frække at spise lidt af bladene, og at der er sådan noget mærkeligt mos-halløj på stammen, og i stedet blot næsegrus beundre moder naturs mirakel i min baghave. På forhånd tak!).

Forleden havde vi et ordentligt blæsevejr, og mange af æblerne faldt af i vinden, men de skal jo ikke gå til spilde af den grund. Derfor lavede jeg efter min mands udtrykte ønske en omgang god gammeldags æblekage med knuste makroner og flødeskum. Men jeg vil jo også altid gerne prøve noget nyt - selvom æblekage er ret uovertrufent. Så af endnu en omgang nedfaldne æbler fandt jeg på at lave en Apple brown betty, der næsten kan betegnes som en slags æble crumble og er en klassisk amerikansk dessert, som især spises i sydstaterne.

Det er en VÆLDIG god og nem kage med de lækreste karameliserede æbler under et sprødt mørdejslåg. Serveret med en kold vanillecreme måtte selv min mand indrømme, at Betty'en var temmelig god og en værdig konkurrent til den klassiske æblekage (selvom æblekage i parentes bemærket stadig er hans favorit). 
Apple Brown Betty med hasselnødder (4-6 pers)
6-8 æbler
Saft fra 1 citron
50 g sukker
1 tsk maizena
1 tsk kanel
25 g smør til stegning

Crumble:
100 g koldt smør
50 g farin
50 g sukker
100 g mel
1 håndfuld hasselnøddeflager

Instruktioner:
Skræl æblerne, fjern kernehus og skær dem i tynde skiver.
Kom skiverne i en skål og dryp straks citronsaft, sukker og maizena over. Vend rundt i skiverne med hænderne (forsigtigt så de ikke brækker for meget), så alle er dækkede. 

Smelt smørret i en pande (gerne ovnfast hvis du har) og kome æblerne heri. Få al den gode saft fra bunden af skålen med også. Steg æblerne et par minutter over middelhøj varme, mens du laver crumble-dejen. Rør forsigtigt rundt ind i mellem. 

Varm ovnen op til 175 grader varmluft.

Til dejen kommes farin, sukker og mel i en skål. Den kolde smør rives på den grove side af et rivejern og vendes i melblandingen (smørret behøves ikke at blive blandet eller smuldret helt i - det er helt fint, hvis der er smørstykker og mel/sukker, der ikke er integreret - det hele skal nok blande sig i ovnen!). 

Hvis du bager kagen direkte i panden, tages æblemassen af varmen, og dejen fordeles herudover. Ellers kommes æblemassen i et ovnfast fad og dejen fordeles herover.

Kom kagen ind nederst i ovnen og bag ca 30 min eller til dejen er sprød (men ikke for mørk) og æblerne let karameliserede i kanten af fadet/panden.

Server varm eller lun med vanilleis, vanillecreme eller flødeskum. Enjoy, y'all!

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...