Gå videre til hovedindholdet

Salmagundi
Salmagundi er det spøjse navn på en mættende madsalat, hvor man blander... ja, lidt af det hele faktisk. Her er lidt kød, lidt ost, lidt rå og lidt tilberedte grøntsager, æg, oliven og mandler. Det er sådan en salat, man nærmest kan blande hvad som helst i, og derfor er den også supergod til at få ryddet ud i grøntsagsskuffen. 

Salaten er et gammelt engelsk koncept, der stammer helt tilbage fra omkring det 17. århundrede (!), hvor man brugte salaten som en form for gæstemad, hvor man kunne imponere med al den overflod af kød og ost og grønt man havde råd til at servere, og det var en ret omfattende ret med flere forskellige typer kød og ost.. 

Denne opskrift er ikke så dekadent, men til gengæld heller ikke svær overhovedet. Den er en smule tidskrævende, fordi der er mange elementer, men jeg plejer at lave nok til to dage, så det kun er den ene dag, man skal bruge lang tid på den. Sammen med et godt madbrød er salaten rigtig fin som aftensmåltid.

Salmagundi (4 pers)
Salat (blandet salat eller et salathoved i strimler)
4 æg
1 rød, 1 gul og 1 grøn peber
10-12 små tomater
Lidt jomfru olivenolie
Salt & peber
150 g cheddar 
1 pk halloumi
1 lille dåse majs
3 dl frosne ærter, optøede
1 pk kyllingepålæg (eller skinke eller andet kød)
2 håndfulde saltede mandler (færdigkøbt eller se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/12/saltede-mandler.html
10-12 store grønne oliven med mandler
Evt. lidt spiselige blomster til pynt

Dressing:
½ dl olivenolie
1/4 dl hvidvinseddike
1 spsk honning
1 spsk grov sennep
Salt & peber

Instruktioner:
Skær tomaterne i halve og peberfrugterne i strimler og vend dem (sammen eller adskilt) i lidt olivenolie og drys med salt og peber. Bag ½ times tid i ovnen ved 150 grader varmluft. Tag ud og lad afkøle.

Kog æggene til de er hårdkogte, ca 12 minutter. Pil dem og skær dem midt over.

Skær halloumien i mindre stykker og steg den sprød på en tør pande. Stil til side.

Skær kød og cheddarost i mindre tern.

Anret salaten så alle delene (ærter, majs, æg, kød, ost, oliven, saltede mandler, peberfrugt og tomater) ligger pænt ved siden af hinanden ovenpå salatbladene.

Bland alle ingredienserne til dressingen godt og smag til med salt og peber og server ved siden af salaten i en lille skål.

Server med lidt godt madbrød.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte