Gå videre til hovedindholdet

Salmagundi
Salmagundi er det spøjse navn på en mættende madsalat, hvor man blander... ja, lidt af det hele faktisk. Her er lidt kød, lidt ost, lidt rå og lidt tilberedte grøntsager, æg, oliven og mandler. Det er sådan en salat, man nærmest kan blande hvad som helst i, og derfor er den også supergod til at få ryddet ud i grøntsagsskuffen. 

Salaten er et gammelt engelsk koncept, der stammer helt tilbage fra omkring det 17. århundrede (!), hvor man brugte salaten som en form for gæstemad, hvor man kunne imponere med al den overflod af kød og ost og grønt man havde råd til at servere, og det var en ret omfattende ret med flere forskellige typer kød og ost.. 

Denne opskrift er ikke så dekadent, men til gengæld heller ikke svær overhovedet. Den er en smule tidskrævende, fordi der er mange elementer, men jeg plejer at lave nok til to dage, så det kun er den ene dag, man skal bruge lang tid på den. Sammen med et godt madbrød er salaten rigtig fin som aftensmåltid.

Salmagundi (4 pers)
Salat (blandet salat eller et salathoved i strimler)
4 æg
1 rød, 1 gul og 1 grøn peber
10-12 små tomater
Lidt jomfru olivenolie
Salt & peber
150 g cheddar 
1 pk halloumi
1 lille dåse majs
3 dl frosne ærter, optøede
1 pk kyllingepålæg (eller skinke eller andet kød)
2 håndfulde saltede mandler (færdigkøbt eller se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/12/saltede-mandler.html
10-12 store grønne oliven med mandler
Evt. lidt spiselige blomster til pynt

Dressing:
½ dl olivenolie
1/4 dl hvidvinseddike
1 spsk honning
1 spsk grov sennep
Salt & peber

Instruktioner:
Skær tomaterne i halve og peberfrugterne i strimler og vend dem (sammen eller adskilt) i lidt olivenolie og drys med salt og peber. Bag ½ times tid i ovnen ved 150 grader varmluft. Tag ud og lad afkøle.

Kog æggene til de er hårdkogte, ca 12 minutter. Pil dem og skær dem midt over.

Skær halloumien i mindre stykker og steg den sprød på en tør pande. Stil til side.

Skær kød og cheddarost i mindre tern.

Anret salaten så alle delene (ærter, majs, æg, kød, ost, oliven, saltede mandler, peberfrugt og tomater) ligger pænt ved siden af hinanden ovenpå salatbladene.

Bland alle ingredienserne til dressingen godt og smag til med salt og peber og server ved siden af salaten i en lille skål.

Server med lidt godt madbrød.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b