Gå videre til hovedindholdet

Salmagundi




Salmagundi er det spøjse navn på en mættende madsalat, hvor man blander... ja, lidt af det hele faktisk. Her er lidt kød, lidt ost, lidt rå og lidt tilberedte grøntsager, æg, oliven og mandler. Det er sådan en salat, man nærmest kan blande hvad som helst i, og derfor er den også supergod til at få ryddet ud i grøntsagsskuffen. 

Salaten er et gammelt engelsk koncept, der stammer helt tilbage fra omkring det 17. århundrede (!), hvor man brugte salaten som en form for gæstemad, hvor man kunne imponere med al den overflod af kød og ost og grønt man havde råd til at servere, og det var en ret omfattende ret med flere forskellige typer kød og ost.. 

Denne opskrift er ikke så dekadent, men til gengæld heller ikke svær overhovedet. Den er en smule tidskrævende, fordi der er mange elementer, men jeg plejer at lave nok til to dage, så det kun er den ene dag, man skal bruge lang tid på den. Sammen med et godt madbrød er salaten rigtig fin som aftensmåltid.

Salmagundi (4 pers)
Salat (blandet salat eller et salathoved i strimler)
4 æg
1 rød, 1 gul og 1 grøn peber
10-12 små tomater
Lidt jomfru olivenolie
Salt & peber
150 g cheddar 
1 pk halloumi
1 lille dåse majs
3 dl frosne ærter, optøede
1 pk kyllingepålæg (eller skinke eller andet kød)
2 håndfulde saltede mandler (færdigkøbt eller se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/12/saltede-mandler.html
10-12 store grønne oliven med mandler
Evt. lidt spiselige blomster til pynt

Dressing:
½ dl olivenolie
1/4 dl hvidvinseddike
1 spsk honning
1 spsk grov sennep
Salt & peber

Instruktioner:
Skær tomaterne i halve og peberfrugterne i strimler og vend dem (sammen eller adskilt) i lidt olivenolie og drys med salt og peber. Bag ½ times tid i ovnen ved 150 grader varmluft. Tag ud og lad afkøle.

Kog æggene til de er hårdkogte, ca 12 minutter. Pil dem og skær dem midt over.

Skær halloumien i mindre stykker og steg den sprød på en tør pande. Stil til side.

Skær kød og cheddarost i mindre tern.

Anret salaten så alle delene (ærter, majs, æg, kød, ost, oliven, saltede mandler, peberfrugt og tomater) ligger pænt ved siden af hinanden ovenpå salatbladene.

Bland alle ingredienserne til dressingen godt og smag til med salt og peber og server ved siden af salaten i en lille skål.

Server med lidt godt madbrød.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...