Gå videre til hovedindholdet

Parfait med æble og blommerDe der æbler ude i baghaven spiser jo ikke sig selv, så noget må vi gøre med dem. Derudover havde jeg forleden også købt en stor portion blommer billigt, men de begyndte hurtigt at blive dårlige og var ikke så stort et hit herhjemme ("De er suuuuure"). Men det smukke ved mange af de mange efterårsfrugter er, at man kan mixe og matche dem i alverdens kombinationer og kondimenter (som det vist hedder).

Blommerne og æblerne kogte jeg ganske simpelt sammen til en dejlig kompot, som jeg brugte i en parfait, og den kunne mine børn til gengæld - og ikke overraskende  - rigtig godt lide. 

Parfait betyder perfekt på fransk og er oprindeligt en fransk frossen dessert. Den version, jeg lavede, er en amerikansk bastardisering, hvor  man lægger creme/flødeskum eller yoghurt i lag med frugt og knas af en slags. Det er utroligt nemt, hurtigt og lækkert og kan både bruges som en fin dessert eller ligefrem en luksus morgenmad, hvis man bruger en lødig yoghurt/skyr og muesli.

Blommekompotten giver en større portion, end der skal bruges her, men overskydende kompot kan både bruges til søde retter eller som en chutney til aftensmaden. 
Parfait med æbler og blommer (4 pers)
Æble-blommekompot:
5-6 blommer
1-2 æbler, gerne lidt syrlige
½ dl vand
1 tsk kanel
3-5 spsk brun farin (eller sukker)
Evt 1 tsk atamon

Desuden: Ca ½ l. vanille skyr (eller vanille yoghurt eller vanillesauce)
Ca. 2 dl god muesli eller cruesli
Evt lidt spiselige blomster til pynt, her rød skovsyre

Instruktioner:
Skær blommerne over og fjern stenen. Skær i mindre stykker (4-6 stykker) - ikke alt for små. Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær i mindre stykker (6-8 stykker per æble). Kom æbler og blommer i en gryde eller kasserolle sammen med vand, kanel og farin og kog op. Lad simre 10-15 min til blommerne er kogt ud og æblerne er bløde, men stadig med en smule bid. Smag evt. til med lidt mere farin. Lad afkåle og kom i et rent, skoldet glas. Kan holde sig ca en uge på køl. Længere hvis man tilsætter en teskefuld atamon).

Anret parfait'en i fire glas eller skåle, gerne gennemsigtige så man kan se de fine lag. Start med en god omgang kompot, derefter yoghurt/skyr og endelig muesli/cruesli. Pynt med lidt ekstra yoghurt, kompot og knas og evt. lidt spiselige blomster. 

Kan fint opbevares på køl nogle timer, men crueslien bliver i så fald lidt blød (hvilket ikke nødvendigvis er en dårlig ting).

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte