Parfait med æble og blommerDe der æbler ude i baghaven spiser jo ikke sig selv, så noget må vi gøre med dem. Derudover havde jeg forleden også købt en stor portion blommer billigt, men de begyndte hurtigt at blive dårlige og var ikke så stort et hit herhjemme ("De er suuuuure"). Men det smukke ved mange af de mange efterårsfrugter er, at man kan mixe og matche dem i alverdens kombinationer og kondimenter (som det vist hedder).

Blommerne og æblerne kogte jeg ganske simpelt sammen til en dejlig kompot, som jeg brugte i en parfait, og den kunne mine børn til gengæld - og ikke overraskende  - rigtig godt lide. 

Parfait betyder perfekt på fransk og er oprindeligt en fransk frossen dessert. Den version, jeg lavede, er en amerikansk bastardisering, hvor  man lægger creme/flødeskum eller yoghurt i lag med frugt og knas af en slags. Det er utroligt nemt, hurtigt og lækkert og kan både bruges som en fin dessert eller ligefrem en luksus morgenmad, hvis man bruger en lødig yoghurt/skyr og muesli.

Blommekompotten giver en større portion, end der skal bruges her, men overskydende kompot kan både bruges til søde retter eller som en chutney til aftensmaden. 
Parfait med æbler og blommer (4 pers)
Æble-blommekompot:
5-6 blommer
1-2 æbler, gerne lidt syrlige
½ dl vand
1 tsk kanel
3-5 spsk brun farin (eller sukker)
Evt 1 tsk atamon

Desuden: Ca ½ l. vanille skyr (eller vanille yoghurt eller vanillesauce)
Ca. 2 dl god muesli eller cruesli
Evt lidt spiselige blomster til pynt, her rød skovsyre

Instruktioner:
Skær blommerne over og fjern stenen. Skær i mindre stykker (4-6 stykker) - ikke alt for små. Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær i mindre stykker (6-8 stykker per æble). Kom æbler og blommer i en gryde eller kasserolle sammen med vand, kanel og farin og kog op. Lad simre 10-15 min til blommerne er kogt ud og æblerne er bløde, men stadig med en smule bid. Smag evt. til med lidt mere farin. Lad afkåle og kom i et rent, skoldet glas. Kan holde sig ca en uge på køl. Længere hvis man tilsætter en teskefuld atamon).

Anret parfait'en i fire glas eller skåle, gerne gennemsigtige så man kan se de fine lag. Start med en god omgang kompot, derefter yoghurt/skyr og endelig muesli/cruesli. Pynt med lidt ekstra yoghurt, kompot og knas og evt. lidt spiselige blomster. 

Kan fint opbevares på køl nogle timer, men crueslien bliver i så fald lidt blød (hvilket ikke nødvendigvis er en dårlig ting).

Kommentarer

Populære indlæg