Gå videre til hovedindholdet

Dirty chai latte


Sidste weekend var det helt fantastisk vejr, og vi driblede alle fire en tur i dyrehaven i Marselisborgskoven. Eller det vil sige, min mand og vores ældste datter gik tur i dyrehaven med en pose gulerødder til dådyrene, mens den yngste og jeg gik tur ved stranden. Opdelingen skyldtes hovedsageligt, at vi efterhånden har været i dyrehaven en hel del gange, og mine børn har derfor mange minder - og traumer - forbundet med stedet, inklusiv at fodre dådyr,  at blive forskrækket over hvor store dådyr rent faktisk er, at blive stanget (let) af dådyr, at klatre i træer og at sidde godt og grundigt fast i en dyb mudderpøl efter at at være hoppet ned fra et træ. Den yngste var derfor ikke helt så kæk på en tur i den såkaldt vilde natur, så hun og jeg pakkede et tæppe og et par Mariekiks og holdt picnic ved stranden i stedet, og det var et stort hit. Vi fik snakket en masse og mødte desuden det flinkeste, ældre canadiske ægtepar, der havde rejst rundt i Irland og Danmark en måneds tid og var ovenud begejstrede for Danmark (det er jo svært ikke at blive lidt smigret over). Og sidst men ikke mindst stødte vi på en lille food truck, der solgte varme og kolde drikke. Min datter fik en hyldeblomstsaft, og jeg selv fik en dirty chai latte - fordi det har jeg ikke smagt før, og det lyder da bare for lækkert. Og det var det virkelig også. 

Det der gør chai latte'n dirty er, at der er tilsat lidt kaffe, og det lyder måske umiddelbart lidt mærkværdigt at blande kaffe og te, men det smager top godt - ligesom en sød og krydret kop caffe latte. Og den bliver også god, når man laver den derhjemme. Jeg har ihvertfald bællet en del dirty chai latte'r, mens jeg har lagt puslespil her i weekenden, som det ses på billederne (Jeg er i parentes beærket slet ikke en pusle-spiller ellers, men dette 1000 brikker store puslespil med billeder fra vintage kanonslags-indpakninger, var så fint, at jeg bare måtte eje og lægge det).

Man kan selvfølgelig ændre i proportionsforholdet mellem chai'en og kaffen (og mælken). Opskriften herunder er den måde jeg bedst kan lide det, og jeg er tilhænger af meget mælk i kaffen, så nogen vil måske skrue lidt ned for den del af drikken.
Dirty chai latte (1 stk)
1 chai tepose 
2 dl kogende vand
1 dl god varm kaffe (jeg bruger instant kaffe)
1½ dl mælk
1-2 tsk sukker
Lidt kanel til pynt (kan udelades)

Instruktioner:
Kom chai teposen i det kogende varme vand og lad den trække et par minutter. Lav imens kaffen, og varm og skum mælken i en mælkskummer, hvis du har sådan en. Ellers varm mælken og ryst den godt i en cocktailshaker eller meljævner eller lignende. 

Kom lidt sukker i teen, rør rundt og kom også kaffen i. Hæld til sidst mælken i, så så meget af mælkeskummet bevares. Drys evt. med lidt stødt kanel, og nyd straks.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...