Gå videre til hovedindholdet

Salat Israeli



Ikke så meget bøvl. Bare en ganske ukompliceret hakket salat med simple ingredienser og friske krydderurter, der går godt til det meste. Sådan vil jeg karakterisere salat Israeli, der er et flittigt brugt tilbehør til rigtig mange israelske retter, men findes i mange forskellige varianter i hele mellemøsten. Her spises den til grillet kød eller fisk, men også til hummus og vegetariske retter og endda til morgenmad. I mit hus giver den et løft til de mange lidt tunge efterårs- og vinterretter. Og så kan man også nemt variere eller  pifte den op med lidt pinjekerner, solsikkerkerner, hakkede valnødder eller andre grøntsager som gulerødder og radisser i små tern, eller blomkål og broccoli i små buketter. Der er mange muligheder, og i næste indlæg bruger jeg salaten i en lækker israelsk street food pita-ret. So stay tuned! 
Israeli salad
½ agurk
4 tomater
1 gul peber
1 grøn peber 
½ rødløg (kan udelades)
2 spsk god jomfru olivenolie
1 spsk frisk citronsaft eller hvidvinseddike
Et lille bundt bredbladet persille
Et lille bundt mynte
Salt og peber

Instruktioner:
Skær agurken over på den lange led og fjern de bløde kerner i midten. Skær i små tern.

Del tomaterne og fjern kernerne og stilken - det gøres nemmest med en ske. Skær tomat-"skallerne" i tern.

Skær også peberfrugterne og rødløg i tern.

Bland alle grøntsagerne i en skål.

Hak mynte og persille fint. Rør olie og eddike/citronsaft sammen i en mindre skål. Smag til med salt og peber og kom de friske krydderurter i.

Hæld dressingen ud over salaten og vend den godt rundt, så alt er blandet godt sammen. Servér med et smil.

Kommentarer

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte