Gå videre til hovedindholdet

Salat Israeli



Ikke så meget bøvl. Bare en ganske ukompliceret hakket salat med simple ingredienser og friske krydderurter, der går godt til det meste. Sådan vil jeg karakterisere salat Israeli, der er et flittigt brugt tilbehør til rigtig mange israelske retter, men findes i mange forskellige varianter i hele mellemøsten. Her spises den til grillet kød eller fisk, men også til hummus og vegetariske retter og endda til morgenmad. I mit hus giver den et løft til de mange lidt tunge efterårs- og vinterretter. Og så kan man også nemt variere eller  pifte den op med lidt pinjekerner, solsikkerkerner, hakkede valnødder eller andre grøntsager som gulerødder og radisser i små tern, eller blomkål og broccoli i små buketter. Der er mange muligheder, og i næste indlæg bruger jeg salaten i en lækker israelsk street food pita-ret. So stay tuned! 
Israeli salad
½ agurk
4 tomater
1 gul peber
1 grøn peber 
½ rødløg (kan udelades)
2 spsk god jomfru olivenolie
1 spsk frisk citronsaft eller hvidvinseddike
Et lille bundt bredbladet persille
Et lille bundt mynte
Salt og peber

Instruktioner:
Skær agurken over på den lange led og fjern de bløde kerner i midten. Skær i små tern.

Del tomaterne og fjern kernerne og stilken - det gøres nemmest med en ske. Skær tomat-"skallerne" i tern.

Skær også peberfrugterne og rødløg i tern.

Bland alle grøntsagerne i en skål.

Hak mynte og persille fint. Rør olie og eddike/citronsaft sammen i en mindre skål. Smag til med salt og peber og kom de friske krydderurter i.

Hæld dressingen ud over salaten og vend den godt rundt, så alt er blandet godt sammen. Servér med et smil.

Kommentarer

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...