Gå videre til hovedindholdet

Tomat-risotto med langtidsbagte cherrytomater og basilikum olie



Jamen, jamen, jamen, hvor er det vildt som tingene har udviklet sig de sidste dage! Jeg har ihvertfald aldrig oplevet noget lignende i mit efterhånden halvlange liv. 

Jeg håber - som alle andre - at regeringens tiltag (som jeg synes er SÅ fornuftige) kan forsinke og dæmme op for virussen, så sundhedssystemet kan følge med, og at de næste dage kan få de bedste og mest hjælpsomme sider frem i os (og ikke et ord mere om wc-papirs-hamstrerne, som vist er blevet hånet nok nu).

Min plan for de næste 14 dage (og sikkert også i en rum tid fremobver) er i al sin enkelthed at følge med i og følge myndighedernes opfordringer, og så lave og spise noget god mad (både sødt og salt) undervejs. Der er god tid til at lave den nu. Som Venterpaavin-bloggen, så smukt udtrykte det i en kommentar et sted, så har det aldrig været nemmere at være en superhelt end lige nu: Bliv hjemme, vask dine hænder, se en film - og red liv!

Dagens ret er en lækker tomatrisotto, med hvilken jeg også gerne vil sende en kærlig hilsen til det skønne, skønne land, Italien, som er så enormt presset lige nu.



Tomat-risotto med langtidsbagte cherrytomater og basilikum olie (2 pers)
1 løg
2 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
1 spsk smør
2 dl risotto ris
1 lille ds tomatpure
1 ds gode hakkede tomater
Ca 5. dl god grøntsagsbouillon
1 tsk tørret timian
Salt og peber
Lidt pinjekerner til drys

Langtidsbagte cherry-tomater:
250 g cherrytomater, gerne på stilk (bare for syns skyld)
3 spsk olivenolie
1 tsk sukker
Lidt flagesalt

Basilikum-olie:
2 håndfulde basilikumblade
1 dl god olivenolie
Salt

Instruktioner
Start med de langtidsbagte cherry-tomater: Varm ovnen op til 150 grader varmluft. Kom cherrytomaterne (gerne med stilk) i et fad og hæld olivenolien over dem. Drys tomaterne med lidt sukker - det får dem til at karamelisere lækkert. Sæt dem i ovnen i 60-75 min til de er gyldne og helt bløde og lækre inden i. Vent med at salte tomaterne til de er færdigbagt.

Til risottoen hakkes løg og hvidløg hakkes fint. Olie og smør kommes i en gerne tykbundet pande og varmes til smørret er smeltet og bruset af. Ved middelvarme kommes løg og hvidløg i og steges 4-5 min til de er bløde og klare. Risen kommes i og vendes rundt i et par minutter. Kom først tomatpure, timian og lidt bouillon ved, og rør godt rundt. Kom herefter skiftevis lidt af de hakkede tomater og bouillonen i med et par minutters mellem. Når risen har opsuget næsten al væsken, hældes lidt mere ved. Rør rundt med jævne mellemrum. Fortsæt på denne måde i 20-25 minutter til risene har opnået en blød og lækker konsistens. Tag af varmen og lad hvile et minuts tid (men ikke meget længere) inden servering.

Basilikumolien laves ved simpelthen at blende basilikum med olie og smage til med lidt salt.

Server den cremede risotto med lækre ovnbagte tomater, basilikumolie og lidt letristede pinjekerner, der giver et dejligt crunch.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte