Gå videre til hovedindholdet

Tomat-risotto med langtidsbagte cherrytomater og basilikum olie



Jamen, jamen, jamen, hvor er det vildt som tingene har udviklet sig de sidste dage! Jeg har ihvertfald aldrig oplevet noget lignende i mit efterhånden halvlange liv. 

Jeg håber - som alle andre - at regeringens tiltag (som jeg synes er SÅ fornuftige) kan forsinke og dæmme op for virussen, så sundhedssystemet kan følge med, og at de næste dage kan få de bedste og mest hjælpsomme sider frem i os (og ikke et ord mere om wc-papirs-hamstrerne, som vist er blevet hånet nok nu).

Min plan for de næste 14 dage (og sikkert også i en rum tid fremobver) er i al sin enkelthed at følge med i og følge myndighedernes opfordringer, og så lave og spise noget god mad (både sødt og salt) undervejs. Der er god tid til at lave den nu. Som Venterpaavin-bloggen, så smukt udtrykte det i en kommentar et sted, så har det aldrig været nemmere at være en superhelt end lige nu: Bliv hjemme, vask dine hænder, se en film - og red liv!

Dagens ret er en lækker tomatrisotto, med hvilken jeg også gerne vil sende en kærlig hilsen til det skønne, skønne land, Italien, som er så enormt presset lige nu.



Tomat-risotto med langtidsbagte cherrytomater og basilikum olie (2 pers)
1 løg
2 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
1 spsk smør
2 dl risotto ris
1 lille ds tomatpure
1 ds gode hakkede tomater
Ca 5. dl god grøntsagsbouillon
1 tsk tørret timian
Salt og peber
Lidt pinjekerner til drys

Langtidsbagte cherry-tomater:
250 g cherrytomater, gerne på stilk (bare for syns skyld)
3 spsk olivenolie
1 tsk sukker
Lidt flagesalt

Basilikum-olie:
2 håndfulde basilikumblade
1 dl god olivenolie
Salt

Instruktioner
Start med de langtidsbagte cherry-tomater: Varm ovnen op til 150 grader varmluft. Kom cherrytomaterne (gerne med stilk) i et fad og hæld olivenolien over dem. Drys tomaterne med lidt sukker - det får dem til at karamelisere lækkert. Sæt dem i ovnen i 60-75 min til de er gyldne og helt bløde og lækre inden i. Vent med at salte tomaterne til de er færdigbagt.

Til risottoen hakkes løg og hvidløg hakkes fint. Olie og smør kommes i en gerne tykbundet pande og varmes til smørret er smeltet og bruset af. Ved middelvarme kommes løg og hvidløg i og steges 4-5 min til de er bløde og klare. Risen kommes i og vendes rundt i et par minutter. Kom først tomatpure, timian og lidt bouillon ved, og rør godt rundt. Kom herefter skiftevis lidt af de hakkede tomater og bouillonen i med et par minutters mellem. Når risen har opsuget næsten al væsken, hældes lidt mere ved. Rør rundt med jævne mellemrum. Fortsæt på denne måde i 20-25 minutter til risene har opnået en blød og lækker konsistens. Tag af varmen og lad hvile et minuts tid (men ikke meget længere) inden servering.

Basilikumolien laves ved simpelthen at blende basilikum med olie og smage til med lidt salt.

Server den cremede risotto med lækre ovnbagte tomater, basilikumolie og lidt letristede pinjekerner, der giver et dejligt crunch.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...