Gå videre til hovedindholdet

Tomat-risotto med langtidsbagte cherrytomater og basilikum olie



Jamen, jamen, jamen, hvor er det vildt som tingene har udviklet sig de sidste dage! Jeg har ihvertfald aldrig oplevet noget lignende i mit efterhånden halvlange liv. 

Jeg håber - som alle andre - at regeringens tiltag (som jeg synes er SÅ fornuftige) kan forsinke og dæmme op for virussen, så sundhedssystemet kan følge med, og at de næste dage kan få de bedste og mest hjælpsomme sider frem i os (og ikke et ord mere om wc-papirs-hamstrerne, som vist er blevet hånet nok nu).

Min plan for de næste 14 dage (og sikkert også i en rum tid fremobver) er i al sin enkelthed at følge med i og følge myndighedernes opfordringer, og så lave og spise noget god mad (både sødt og salt) undervejs. Der er god tid til at lave den nu. Som Venterpaavin-bloggen, så smukt udtrykte det i en kommentar et sted, så har det aldrig været nemmere at være en superhelt end lige nu: Bliv hjemme, vask dine hænder, se en film - og red liv!

Dagens ret er en lækker tomatrisotto, med hvilken jeg også gerne vil sende en kærlig hilsen til det skønne, skønne land, Italien, som er så enormt presset lige nu.



Tomat-risotto med langtidsbagte cherrytomater og basilikum olie (2 pers)
1 løg
2 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
1 spsk smør
2 dl risotto ris
1 lille ds tomatpure
1 ds gode hakkede tomater
Ca 5. dl god grøntsagsbouillon
1 tsk tørret timian
Salt og peber
Lidt pinjekerner til drys

Langtidsbagte cherry-tomater:
250 g cherrytomater, gerne på stilk (bare for syns skyld)
3 spsk olivenolie
1 tsk sukker
Lidt flagesalt

Basilikum-olie:
2 håndfulde basilikumblade
1 dl god olivenolie
Salt

Instruktioner
Start med de langtidsbagte cherry-tomater: Varm ovnen op til 150 grader varmluft. Kom cherrytomaterne (gerne med stilk) i et fad og hæld olivenolien over dem. Drys tomaterne med lidt sukker - det får dem til at karamelisere lækkert. Sæt dem i ovnen i 60-75 min til de er gyldne og helt bløde og lækre inden i. Vent med at salte tomaterne til de er færdigbagt.

Til risottoen hakkes løg og hvidløg hakkes fint. Olie og smør kommes i en gerne tykbundet pande og varmes til smørret er smeltet og bruset af. Ved middelvarme kommes løg og hvidløg i og steges 4-5 min til de er bløde og klare. Risen kommes i og vendes rundt i et par minutter. Kom først tomatpure, timian og lidt bouillon ved, og rør godt rundt. Kom herefter skiftevis lidt af de hakkede tomater og bouillonen i med et par minutters mellem. Når risen har opsuget næsten al væsken, hældes lidt mere ved. Rør rundt med jævne mellemrum. Fortsæt på denne måde i 20-25 minutter til risene har opnået en blød og lækker konsistens. Tag af varmen og lad hvile et minuts tid (men ikke meget længere) inden servering.

Basilikumolien laves ved simpelthen at blende basilikum med olie og smage til med lidt salt.

Server den cremede risotto med lækre ovnbagte tomater, basilikumolie og lidt letristede pinjekerner, der giver et dejligt crunch.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)