Gå videre til hovedindholdet

Kärleksmums / Svensk chokoladekage


Jeg går som så mange andre hjemme med mand og børn i disse dage og prøver på alle måder at få det bedste ud af isolationen, og indtil videre synes jeg faktisk, at det med lidt hiv og sving fungerer rigtig godt. Og mindst en gang i timen tænker jeg på, hvor lykkelig jeg er for at bo i et land med et fantastisk dygtigt sundhedsvæsen og en stærk stat, hvor der sidder ordentlige og kompetente mennesker i førerhuset.

Som en del af hjemmeskolingen af vores to piger har jeg - også for min egen mentale sundheds skyld - besluttet, at vi med jævne mellemrum skal bage, og det må gerne være kage. Jeg tænker, at det må høre ind under både madkundskab og almen dannelse. Der skal måles og vejes af, der skal skændes forhandles om, hvem der får lov at måle, veje, røre, hælde (etc. ad infinitum), og der er noget med nogen temperaturer og tidsindstillinger på ovnen, og så er der noget med at høste frugten af ens anstrengelser. Det skal nok blive godt.

Vi har lagt ud med den svenske klassiker Kärleksmums. For hvis ikke vi har brug for noget kærlighedsmums nu, så ved jeg da ikke, hvornår vi skulle have det. Kagen er nærmest en svensk udgave af Den der du ved nok-kagen eller en slags Drømmekage med kakao i. Det må da være lige kagen, der kan sprede noget kærlighed og nogle gode vibes - også så vi kan prøve at begrænse den der surhed (jeg også selv kan mærke) over dem, der endnu ikke helt kan finde ud af at opføre sig hensigtsmæssigt. I stedet prøver jeg at glæde mig over alle dem, der følger de nye "regler" for socialt samvær og al den hjælpsomhed og velvillighed, man kan se og mærke på de sociale medier, eller når man råbe-taler med sine naboer på rigtig god afstand.

Ud over at være en rigtig god "begynder"-kage, som er meget nem og lige ud af landevejen at bage sammen med børn, så smager den også helt eventyrligt godt.  Så jättebra! 

Hav det nu godt derude og pas på hinanden sammen hver for sig!

Kärleksmums (ca. 16 store, kærlige stykker)
Kage:
150 g smør + lidt ekstra til at smørre formen
2 æg
3 dl sukker
2 tsk vanillesukker
1½ spsk usødet kakao
4 dl hvedemel
2 tsk bagepulver
1½ dl mælk

Topping:
100 g smør
2½ spsk mælk eller kaffe
2 spsk usødet kakao
2 tsk vanillesukker
4 dl flormelis
1½ dl revet kokos + lidt ekstra til pynt

Instruktioner
Kage:
Sæt ovnen på 175 grader varmluft.

Smelt smørret i en kasserolle over lav varme og kom herefter mælken i. Stil til side og lad afkøle lidt.

Kom imens æg og sukker i en skål, og pisk rigtig godt igennem til massen er lys og luftig.

Bland mel, bagepulver, kakao og vanillesukker i en skål og bland det herefter i æggemassen sammen med smør-mælken. Rør til alt er blandet, men ikke længere end det, da melet ellers vil gøre kagen sej (altså på en træls måde).

Smør en bradepande eller lignende på ca 25x25 cm grundigt med smør eller beklæd med bagepapir og hæld dejen heri. Bag midt i ovnen i ca. 15 min til kagen er lige netop bagt (den er ikke så tyk, så er hurtigt bagt og skal ikke overbages - så bliver den tør).

Tag kagen ud af ovnen og lad den afkøle lidt, mens du laver toppingen.

Topping:
Smelt smørret i en kasserolle over middel varme. Bland de andre ingredienser i og rør det hele godt sammen over svag varme.

Bred toppingen ud over kagen og drys med kokos (eller flormelis) som pynt.

Lad kagen afkøle helt, inden den skæres i (store) firkanter og tages ud af formen.  

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte