Gå videre til hovedindholdet

Kärleksmums / Svensk chokoladekage


Jeg går som så mange andre hjemme med mand og børn i disse dage og prøver på alle måder at få det bedste ud af isolationen, og indtil videre synes jeg faktisk, at det med lidt hiv og sving fungerer rigtig godt. Og mindst en gang i timen tænker jeg på, hvor lykkelig jeg er for at bo i et land med et fantastisk dygtigt sundhedsvæsen og en stærk stat, hvor der sidder ordentlige og kompetente mennesker i førerhuset.

Som en del af hjemmeskolingen af vores to piger har jeg - også for min egen mentale sundheds skyld - besluttet, at vi med jævne mellemrum skal bage, og det må gerne være kage. Jeg tænker, at det må høre ind under både madkundskab og almen dannelse. Der skal måles og vejes af, der skal skændes forhandles om, hvem der får lov at måle, veje, røre, hælde (etc. ad infinitum), og der er noget med nogen temperaturer og tidsindstillinger på ovnen, og så er der noget med at høste frugten af ens anstrengelser. Det skal nok blive godt.

Vi har lagt ud med den svenske klassiker Kärleksmums. For hvis ikke vi har brug for noget kærlighedsmums nu, så ved jeg da ikke, hvornår vi skulle have det. Kagen er nærmest en svensk udgave af Den der du ved nok-kagen eller en slags Drømmekage med kakao i. Det må da være lige kagen, der kan sprede noget kærlighed og nogle gode vibes - også så vi kan prøve at begrænse den der surhed (jeg også selv kan mærke) over dem, der endnu ikke helt kan finde ud af at opføre sig hensigtsmæssigt. I stedet prøver jeg at glæde mig over alle dem, der følger de nye "regler" for socialt samvær og al den hjælpsomhed og velvillighed, man kan se og mærke på de sociale medier, eller når man råbe-taler med sine naboer på rigtig god afstand.

Ud over at være en rigtig god "begynder"-kage, som er meget nem og lige ud af landevejen at bage sammen med børn, så smager den også helt eventyrligt godt.  Så jättebra! 

Hav det nu godt derude og pas på hinanden sammen hver for sig!

Kärleksmums (ca. 16 store, kærlige stykker)
Kage:
150 g smør + lidt ekstra til at smørre formen
2 æg
3 dl sukker
2 tsk vanillesukker
1½ spsk usødet kakao
4 dl hvedemel
2 tsk bagepulver
1½ dl mælk

Topping:
100 g smør
2½ spsk mælk eller kaffe
2 spsk usødet kakao
2 tsk vanillesukker
4 dl flormelis
1½ dl revet kokos + lidt ekstra til pynt

Instruktioner
Kage:
Sæt ovnen på 175 grader varmluft.

Smelt smørret i en kasserolle over lav varme og kom herefter mælken i. Stil til side og lad afkøle lidt.

Kom imens æg og sukker i en skål, og pisk rigtig godt igennem til massen er lys og luftig.

Bland mel, bagepulver, kakao og vanillesukker i en skål og bland det herefter i æggemassen sammen med smør-mælken. Rør til alt er blandet, men ikke længere end det, da melet ellers vil gøre kagen sej (altså på en træls måde).

Smør en bradepande eller lignende på ca 25x25 cm grundigt med smør eller beklæd med bagepapir og hæld dejen heri. Bag midt i ovnen i ca. 15 min til kagen er lige netop bagt (den er ikke så tyk, så er hurtigt bagt og skal ikke overbages - så bliver den tør).

Tag kagen ud af ovnen og lad den afkøle lidt, mens du laver toppingen.

Topping:
Smelt smørret i en kasserolle over middel varme. Bland de andre ingredienser i og rør det hele godt sammen over svag varme.

Bred toppingen ud over kagen og drys med kokos (eller flormelis) som pynt.

Lad kagen afkøle helt, inden den skæres i (store) firkanter og tages ud af formen.  

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)