Gå videre til hovedindholdet

Mumbai toastieJeg er vild med toasts, og jeg er vild med krydret, indisk mad, så da jeg fandt ud af, at der findes en form for indisk street food kaldet en Mumbai toastie, måtte jeg straks prøve at lave min egen version af den - og den skuffede bestemt ikke. Skiver af sprødt og sejt surdejsbrød smurt med en frisk- syrlig krydderurte-chutney indeholdende spicy kartofler og den velkendte smag af agurk og tomat sammen med en gang smeltet ost til at binde det hele sammen. Mmm, det spiller!

Oven i købet er det oplagt restemad, hvis man ligger inde med nogle kogte kartofler, lidt daggammelt surdejsbrød og lidt rester i grøntsagsskuffen.
Mumbai toastie (2 stk)
4 skiver brød, gerne surdejsbrød (daggammelt/halvtørt fungerer fint)
Lidt smør (til brødet)

Chutney:
1 bundt frisk mynte
1 bundt frisk koriander (eller persille)
Saft fra ½ citron
1 tsk sukker
Salt og peber

Krydrede kartofler:
4 kogte, afkølede kartofler
1 spsk ghee (eller smagsneutral olie eller smør)
1 tsk spidskommen
1 tsk stødt koriander
1 tsk revet frisk ingefær
½ tsk stødt kanel
½ tsk stødt chili
Salt og peber

Desuden:
1/4 agurk
1-2 tomater
1 lille rødløg
2-4 skiver cheddarost

Instruktioner:
Chutney:
Har du en morter, kommes alle ingredienserne heri og stødes godt sammen. Alternativt hakkes de friske krydderurter fint og blandes med citron og sukker. Smag til med salt og peber. Chutney'en må godt være ret syrlig, da den jo skal spille op imod både kartofler, brød og ost.

Krydrede kartofler:
Skær kartoflerne i tynde skiver og stil til siden.
Varm ghee (eller olie eller smør) i en pande og rist krydderierne (pånær salt og peber) heri over middelvarme et par minutter. Læg kartoflerne i - gerne i ét lag, så de bliver pænt stegt og dækket af krydderierne. Vend efter et par minutter, så også den anden side bliver lækkert stegt og dækket af krydderier. Krydr med salt og peber. Tag af varmen og stil til side.


Saml toastie'n:
Skær løg, agurk og tomat i tynde skiver. 
Smør chutney på to af brødskiverne, som skal blive til bundene. Fordel herpå kartofler, ost, agurk, tomat og lidt rødløg. Smør resten af chutney'en på de to sidste stykker brød, og læg dem ovenpå med chutney-siden nedad. Smør lidt smør på oversiden af brødet.

Varm en ren pande op, og læg toastierne forsigtigt og med smør-siden nedad på den varme pande. Steg et par minutter til osten begynder at smelte. Smør imens forsigtigt lidt smør på de brødsider, der vender opad. Vend forsigtigt toastierne. De er klar, når de er sprøde udenpå, og osten er smeltet indeni.

Server straks med en kold øl eller sodavand.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte