Gå videre til hovedindholdet

Tærte med frangipane, brombær og blåbær
Jeg har sat mig selv på mini-karantæne fra nyhedsstrømmen på nettet. Jeg kan mærke, at det ikke gør noget godt for mig hele tiden at følge med i indenlandske og udenlandske nyhedsmedier med stort og småt og løse rygter blandet med (få) gode nyheder og (alt for mange og meget) dårlige  nyheder, så nu tjekker jeg nyheder om morgenen og først på aftenen, og resten af tiden gør jeg sådan set bare hvad statsministeren, dronningen og direktøren for Sundhedsstyrelsen beder mig om; nemlig at blive hjemme, holde afstand og vaske hænder. 

Det betyder blandt andet, at jeg sådan en lørdag som i dag har uTROligt god tid til at bage og pynte en tærte, og det er dejligt og en god distraktion at fokusere på tærtedej, kreativitet og finmotoriske skills. Til denne tærte er jeg blevet inspireret af den helt fantastiske britiske tærte- og kagemager Julie Jones (find hende på Instagram under @julie_jonesuk), som laver de smukkest pyntede kager, jeg længe har set. Mindre kan selvfølgelig også gøre det, så pynt blot efter lyst og bedste evne.

Tærten smager (i al beskedenhed) helt fantastisk med sprødt låg og bund, cremet, marcipan-agtig frangipane og sød-syrlige bær. Den bliver ekstra god, hvis den serveres med en god klat creme fraiche, flødeskum eller vanilleis. 


Tærte med frangipane, brombær og blåbær (10-12 pers... nej 6-8 pers, hvis der er corona-isolation)
Dej:
450 g mel + lidt ekstra til udrulning
150 g flormelis
1 tsk vanillesukker
½ tsk kardemomme
1 lille nip fint salt
225 g koldt smør
2 store æg

Frangipane:
150 g smør, stuetemperatur
150 g sukker, gerne rørsukker
150 g mandelmel
2 store æg

Desuden:
Lidt smør til at smørre tærteformen
350 g bær (her blåbær og brombær, men brug dine yndlingsbær, gerne fra frost, letoptøede)

Instruktioner:
Dej:
Bland mel, flormelis, vanillesukker, kardemomme og salt i en skål. Skær det kolde smør i mindre stykker og gnid det ud i melblandingen, til det er som groft rasp. Slå æggene ud i en anden skål og pisk dem let sammen. Hæld hvad der svarer til 1½ æg i mel-&-smør-blandingen, og sæt det sidste af det sammenpiske æg på køl - det skal bruges til at pensle tærten senere.

Saml hurtigt dejen med ægget (dvs. dejen skal ikke æltes, men blot hænge godt sammen). Ægget burde være nok, men er det helt umuligt at få dejen til at hænge sammen, kan der tilsættes en anelse meget koldt vand. Start med en teskefuld. 

Del dejen i to del: 1/3 (der skal bruges til "låget") og 2/3 der skal bruges til bunden. Rul dem til kugler og flad dem lidt ud - så er de nemmere at rulle ud senere. Pak dem ind i husholdningsfilm og læg dem på køl ½ times tid.

Frangipane:
Bland først sukker, mandelmel og smør i en skål. Rør godt sammen, gerne med en elpisker. Kom herefter de to æg i og rør godt igennem til en blød marcipan-agtig masse. Stil til side.

Samling:
Varm ovnen op til 175 grader varmluft.

Tag dejen til tærtebunden (den store) og rul den tyndt ud på et meldrysset bord, så den passer til tærteformen (formen jeg brugte var 20x30 cm). Dejen skal være ca ½ cm tyk.

Smør tærteformen med lidt smør. Læg den udrullede dej forsigtigt over i tærteformen. Dejen er lidt porøs, men kommer der revner og sprækker, kan de lappes med lidt overskydende dej eller ved at presse dejen sammen ved revnerne. Er der dej tilovers kan den kommes i puljen med dejen til låget - eller fryses ned og bruges en anden god gang.


Forbag tærtebunden i ovnen i 15 min. Det gøres ved at lægge bagepapir over tærtedejen og komme tørrede bønner eller ukogte ris i og derefter bage den 15 min. På den måde sikrer man en sprød bund tords alle tærtens våde elementer.

Mens bunden bager rulles dejen ud til låget. Her kan man free style og pynte som man vil: Man kan lave et klassisk gitter, udstikke blomster eller lade sig inspirere af billederne på Julie Jones' instagram-profil, @julie_jonesuk. Jeg brugte en kagerulle med mønster, en blomster udstikker, samt nogle enkelte tynde "striber" som jeg flettede eller snoede. Skal det være helt enkelt, kan man rulle dejen ud, skære et X i midten og lægge over tærten. Det smager fuldstændigt lige så fint, som hvis der pyntes i vildskab.

Tag tærtebunden ud, lad afkøle et par minutter og fordel herefter frangipan'en heri. Fordel bær herpå og pres dem let ned i frangipan'en. 
Kom herefter låg og evt. pynt på tærten og pensl med lidt sammenpisket æg.

Bag herefter tærten i 20-25 minutter til låget er gyldent og gennembagt.

Tærten smager skønt både kold og lun med is, flødeskum eller creme fraiche. Kan holde sig fint på køl et par dage, men kan også fryses.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b