Gå videre til hovedindholdet

Bibimbap deluxe


(Reklame/ kød modtaget som gave fra Toftegaards Gårdbutik: http://toftegaards-gaardbutik.dk/).

Bibimbap er en vidunderlig koreansk ret, der består af dampende varme ris, sprøde grøntsager, mørt og krydret kød toppet af med et spejlet æg, der binder det hele sammen. 

Bibimbap betyder "blandet ris" og er en meget populær ret i sit hjemland, og det er nemt at forstå hvorfor. Udover at være utrolig lækker, er det også en virkelig nem og sund ret at lave, og har man kræsne børn, kan de selv få lov at komponere deres bibimbap-skål. Derudover er bibimbap super som restemad, hvor man på en rigtig god og lækker måde kan få brugt de der grøntsager i køleren, der er lige på nippet til at bliver for gamle. Og så har retten et sjovt navn, hvilket er noget, jeg virkelig sætter pris på!  

Jeg har tidligere lagt en opskrift på bibimbap op her på bloggen (https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/10/bibimbap-koreansk-comfort-food.html), men grunden til, at jeg kalder denne udgave for "deluxe", er kødet, som her består af skært oksekød (frem for hakket oksekød), som er marineret og fuld af lækre asiatiske smage. Begge udgaver er dog top lækre!

Bibimbap deluxe (4 pers)
400 g. tykkam eller andet skært oksekød
Lidt smagsneutral olie

Marinade:
3 spsk soyasauce
1 spsk brun farin eller sukker
2 fed knust/finthakket hvidløg
1 stor tsk revet frisk ingefær
1 spsk sesamolie (kan udelades)
Salt og peber

1 broccoli
100 g brune champignon
2 fed knust/finthakket hvidløg
Lidt smagsneutral olie
2 gulerødder
½ agurk

4 æg
Lidt smør eller smagsneutral olie

3 dl basmati-ris

Herudover:
Soya
Sød chilisauce
Lidt sesamfrø
Mild rød chili i skiver
  
Instruktioner:
Skær kødet i mundrette stykker. Bland alle ingredienserne til marinaden godt sammen og bland det med kødet i en skål eller frostpose. Læg på køl, og lad marinere ½-3 timer.

Steg kødet på en varm pande i lidt smagsneutral olie til kødet er brunet og netop mørt (dvs. steg det ikke for længe). Tag kødet af varmen og stil til side.

Rens/skræl broccoli og champignon og skær i mundrette bidder. Varm lidt olie i en pande og steg hvidløg ved middelvarme et par minutter. Kom herefter champignon og broccoli i panden og steg for middelhøj varme til grøntsagerne er gennemvarmede, men stadig ret faste. Kom i en skål og stil til side.

Skær agurk og gulerod i tynde stænger, kom i en skål og stil til side. 

Kog undervejs risen efter anbefalingerne på pakken (jeg plejer at hælde 3. skyllet ris i 6 dl. koldt, saltet vand i en gryde, lade det koge op og derefter simre 12 min. under låg, slukke for varmen og lade risene stå og trække under låg til resten af maden er klar).

Steg fire spejlæg. Hvis man vil have en blød blomme, kan man stege æggene lidt hårdt og så undlade at vende dem og tage dem af varmen, så snart æggehviden er stivnet.

Anret i fire skåle: Først ris, så grøntsager, dernæst kød og til sidst spejlæg. Server straks med soya, sød chilisauce, sesamfrø og frisk rød chili.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte