Gå videre til hovedindholdet

Dalgona / Cremet koreansk kaffeJeg savner mange ting for tiden. Mest at se min mor og far, men også bare den helt normale hverdag med al dens trummerum - og tryghed. Jeg savner især at kunne købe ind uden at skulle se mig nervøst over skulderen som et byttedyr, hvis største fjende er usynlig og båret på et nys. Og så savner jeg at gå på café og få en lækker, blød café latte. Det sidste er der dog råd for, og det råd går under navnet dalgona kaffe.

Dalgona er en koreansk opfindelse og kan nærmest beskrives som en omvendt cappucino med sød og cremet kaffe øverst og mælk nederst. En dalgona kaffe smager som dyrtkøbt café-kaffe, men er utrolig nem at lave hjemme. Det kræver intet sær-udstyr eller mærkelige ingredienser at lave - blot lidt armkræfter. Dalgona kaffe kan laves og drikkes i både en varm og en kold version. Begge smager cremet og utroligt lækkert.

Og det er okay at savne. Det ser jo heldigvis ud til at virke efter hensigten, at vi holder os fra hinanden, og på dén baggrund synes jeg sagtens, det er til at holde til.

Dalgona (2 kopper)
2 spsk pulverkaffe/ instant kaffe
2 spsk sukker
2 spsk kogende vand
4 dl minimælk

Instruktioner:
Kom pulverkaffe og sukker i en mellemstor skål og hæld det varme vand ved. Brug et piskeris eller en håndmikser til at piske blandingen godt igennem - 2-3 minutter - til den bliver en let og cremet masse.

Iskaffe: Kom den kolde mælk i to glas, kom evt. isterninger ved og fordel kaffecremen ovenpå. Rør rundt og nyd - evt. med et sugerør.

Varm kaffe: Varm mælken i en kasserolle eller en mælkeskummer, fordel den i to glas og fordel kaffecremen over. Rør rundt og nyd!

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte