Gå videre til hovedindholdet

Marrokansk tagine med oksekød og grøntsager(Reklame/ kød modtaget som gave fra Toftegaards Gårdbutik: http://toftegaards-gaardbutik.dk/)

Efter kulden og mørket for alvor har gjort sit indtog, er det som om min hjerne ikke kan fokusere på andet end sammenkogte retter - altså når det handler om aftensmad. Ellers kan jeg godt tænke på andre ting. Sådan da. Men dels er sammkogte retter sådan en rigtig velsmagende efterårs-hygge ting og dels er det bare SÅ nemt at lave en stor portion med kød og masser af grøntsager og andre gode sager, så man har til et par dage (og også gerne lidt til fryseren), så man slipper for at tænke på madlavning andre dage.

Den sammenkogte ret er en form for marokkansk-inspireret tagine - pånær at den så ikke er lavet i en rigtig tagine, men i en stegeso. Men smagen er varm og krydret og ren Marokko! 

Det centrale krydderi i retten er et blandingskrydderi kaldet ras el hanout, hvilket betyder noget i retning af "krydderihandlerens hoved", hvilket indikerer at det er en blanding der varierer i indhold og blandingsforhold alt efter hvem der blander den. Typisk indgår dog kardemomme, kanel, spidskommen, chili, koriander, chili og muskatnød. Totalt lækkert! Man kan selvfølgelig lave en blanding selv, men jeg har set ras el hanout som færdigblanding i indtil flere dagligvare butikker, og den er ihvertfald også til at få fingre i hos etniske købmænd.

Det fortræffelige oksekød, der er brugt i denne ret, er igen en gave fra Toftegaards Gårdbutik, hvor der er fokus på  bæredygtighed, dyrevelfærd og selvfølgelig kvalitetskød (hvilket man kan læse meget mere om her: http://toftegaards-gaardbutik.dk/).


Marrokansk tagine med oksekød og grøntsager (5-6 pers)
500 g gullaschkød
1 spsk smagsneutral olie
1 rødløg
2 fed hvidløg
2 + 2 tsk ras-el-hanout
2 små stænger kanel eller 1 tsk stødt kanel
1 tsk stødt ingefær
2 tsk stødt koriander
1 tsk spidskommen
1 aubergine
2 gulerødder i tern
2 ds hakket tomat
Ca. 5 dl oksebouillon 
4-5 dadler
1 ds kikærter, drænet
Salt & peber

Til servering:
Krydret couscous
Frisk koriander

Instruktioner:
Vend oksekødsternene godt i 2 tsk ras-el-hanout, og lad kødet trække smag herfra, mindst 1 time men gerne natten over på køl.

Brun oksekødet i en gryde med lidt olie. Hak løg og hvidløg. Skær auberginen i tern og skræl gulerødder og skær i rustikke skiver. Fjern sten fra dadlerne og skær dem i 2-3 stykker. Kom det hele i gryden med kød sammen med det sidste ras-el-hanout, kanel, ingefær, koriander og spidskommen og steg videre til løget er gennemsigtigt og gennemstegt. Kom hakkede tomater i og hæld bouillon ved til det dækker kød og grøntsager. Smag til med salt og peber.

Varm ovnen op til 175 grader varmluft. Hvis gryden er ovnfast kommes den direkte i ovnen med låg på. Ellers hældes den i et ovnfast fad/stegso med låg. Lad simre i ovnen 1½-2 timer.

10 minutter før retten skal ud af ovnen kommes drænede kikærter ved. Smag til og server med couscous og frisk koriander.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt