Gå videre til hovedindholdet

Pidé / Tyrkisk pizza med hakket kød og pinjekerner



(Reklame / modtaget som gave)

Det er jo en ganske lille blog jeg har mig her med ret få (men fantastiske, selvfølgelig!) læsere. Bloggen er klart en hobby for mig og ikke en business, og derfor har jeg heller ikke kørt noget som helst, der har haft noget som helst med reklamer at gøre eller tjent penge på den eller noget som helst ovre i den boldgade. Men så skete der noget, der måske er en lille smule derhenad. Min gode, tidligere kollega fra Syddansk Universitet, Jan (der i parentes bemærket var den første kollega jeg nogensinde delte kontor med, og dét var festligt) kontaktede mig for at høre, om jeg var med på en lille deal. Jan har en gård på det østlige Fyn med skotsk højlandskvæg (nemlig ja, det er de der fantastisk søde og fine langhårede køer, men det skal man måske ikke tænke på, mens man spiser dem), og han ville høre, om jeg mon var interesseret i at lave nogle kødretter og billeder deraf til hans hjemmeside - og det ville jeg meget gerne! Jeg bruger så også billederne her på min egen blog.

Vi har ellers her i familien skruet gevaldigt ned for vores kødforbrug af hensyn til klimaet, men Jan forklarede, at naturplejekvæg er både klimaneutralt og bæredygtigt, fordi kvæget spiser græs, der optager CO2 og fremmer kulstoflagringen i jorden. Han har også fokus på dyrevelfærd og selvfølgelig på kvalitetskød, så jeg ser det som en mulighed for at spise lækkert kød med god samvittighed. Hvis du er blevet nysgerrig, kan du se mere - også om leveringsmuligheder - på Jans hjemmeside: http://toftegaards-gaardbutik.dk/

Ud af alt det gode kød Jan leverede til vores lille fryser, var noget af det første, jeg kastede mig over hakkekødet. Det er bare så nemt og taknemmeligt at lave gode ting af, og jeg har længe haft lyst til at lave den skønne tyrkiske udgave af pizza'en, kaldet pidé. Pidé fås i mange forskellige varianter, men dette er min yndlings: Med saftigt hakkekød, varme krydderier, sød peberfrugt og sprøde pinjekerner i en sej og blød "brød-båd". Jeg har brugt tørgær i dejen, fordi jeg synes, det giver bunden en mere autentisk, lidt sej konsistens, men bruger man hellere frisk gær, udskifter man blot tørgæren med 25 g frisk gær. Enjoy!


Pidé / Tyrkisk pizza med hakket kød og pinjekerner (2 stk / 4 pers)
Dej:
1 pk tørgær
2,5 dl lunkent vand
1 tsk sukker
350 g mel
1 tsk fint salt

Fyld:
1 løg
1 spsk olivenolie
2 tsk stødt koriander
1 tsk paprika
2 tsk spidskommen
500 hakket oksekød
2 små ds tomatpure (eller 1 stor)
1 grøn og 1 rød peber
Salt og peber
1 pose pinjekerner (30 g)

Desuden:
1 æg og lidt olivenolie til pensling
Grofthakket persille

Instruktioner
Til dejen blandes gær, vand og sukker i en skål til gæren er opløst. Lad stå udækket i 10 min, til der er dannet godt med bobler i overfladen. Kom mel og salt i, og ælt dejen godt i 10 minutter - gerne på en røremaskine. Dejen skal blive glat og ret fast. Læg dejen i en skål, dæk med et klæde og lad hæve i 1 times tid.
Når der er ca 20 minutters hævetid tilbage forberedes fyldet, og ovnen tændes på 225 grader varmluft. Lad bagepladerne blive i ovnen, mens den varmer op, så de kan blive godt varme.
Hak løget fint og steg det på en stor pande i lidt olivenolie. Tilsæt spidskommen, koriander og paprika, og steg til løget er gennemsigtigt og gennemstegt. Kom kødet ved og steg det ved god varme til det er gennemstegt. Brug en ske til at røre rundt i kødet, så det bliver til mange mindre stykker, som i millionbøf. Når kødet er gennemstegt tilsættes tomatpure'en. Rør godt så tomatpure'en fordeles ensartet i kødet. Skær de to peberfrugter i mindre tern og tilsæt dem. Smag til med salt og peber.
Slå dejen ned og del den i to. Rul hver del ud til en tynd aflang cirkel/elipse, ca. 15x40 cm. Læg hver cirkel på et stykke bagepapir og fordel fyldet på dem, men lad ca 5 cm kant være fri for fyld. Drys med pinjekerner og fold dejkanterne ind over fyldet. Klem enderne godt sammen, så der ikke slipper fyld ud. Pensl siderne med lidt æg pisket sammen med en spsk olivenolie, og list pidé'erne over på de varme bageplader. Bages ca 10 min, eller til dejen er netop gennembagt. Drys med persille og server straks!



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b