Gå videre til hovedindholdet

Pidé / Tyrkisk pizza med hakket kød og pinjekerner(Reklame / modtaget som gave)

Det er jo en ganske lille blog jeg har mig her med ret få (men fantastiske, selvfølgelig!) læsere. Bloggen er klart en hobby for mig og ikke en business, og derfor har jeg heller ikke kørt noget som helst, der har haft noget som helst med reklamer at gøre eller tjent penge på den eller noget som helst ovre i den boldgade. Men så skete der noget, der måske er en lille smule derhenad. Min gode, tidligere kollega fra Syddansk Universitet, Jan (der i parentes bemærket var den første kollega jeg nogensinde delte kontor med, og dét var festligt) kontaktede mig for at høre, om jeg var med på en lille deal. Jan har en gård på det østlige Fyn med skotsk højlandskvæg (nemlig ja, det er de der fantastisk søde og fine langhårede køer, men det skal man måske ikke tænke på, mens man spiser dem), og han ville høre, om jeg mon var interesseret i at lave nogle kødretter og billeder deraf til hans hjemmeside - og det ville jeg meget gerne! Jeg bruger så også billederne her på min egen blog.

Vi har ellers her i familien skruet gevaldigt ned for vores kødforbrug af hensyn til klimaet, men Jan forklarede, at naturplejekvæg er både klimaneutralt og bæredygtigt, fordi kvæget spiser græs, der optager CO2 og fremmer kulstoflagringen i jorden. Han har også fokus på dyrevelfærd og selvfølgelig på kvalitetskød, så jeg ser det som en mulighed for at spise lækkert kød med god samvittighed. Hvis du er blevet nysgerrig, kan du se mere - også om leveringsmuligheder - på Jans hjemmeside: http://toftegaards-gaardbutik.dk/

Ud af alt det gode kød Jan leverede til vores lille fryser, var noget af det første, jeg kastede mig over hakkekødet. Det er bare så nemt og taknemmeligt at lave gode ting af, og jeg har længe haft lyst til at lave den skønne tyrkiske udgave af pizza'en, kaldet pidé. Pidé fås i mange forskellige varianter, men dette er min yndlings: Med saftigt hakkekød, varme krydderier, sød peberfrugt og sprøde pinjekerner i en sej og blød "brød-båd". Jeg har brugt tørgær i dejen, fordi jeg synes, det giver bunden en mere autentisk, lidt sej konsistens, men bruger man hellere frisk gær, udskifter man blot tørgæren med 25 g frisk gær. Enjoy!


Pidé / Tyrkisk pizza med hakket kød og pinjekerner (2 stk / 4 pers)
Dej:
1 pk tørgær
2,5 dl lunkent vand
1 tsk sukker
350 g mel
1 tsk fint salt

Fyld:
1 løg
1 spsk olivenolie
2 tsk stødt koriander
1 tsk paprika
2 tsk spidskommen
500 hakket oksekød
2 små ds tomatpure (eller 1 stor)
1 grøn og 1 rød peber
Salt og peber
1 pose pinjekerner (30 g)

Desuden:
1 æg og lidt olivenolie til pensling
Grofthakket persille

Instruktioner
Til dejen blandes gær, vand og sukker i en skål til gæren er opløst. Lad stå udækket i 10 min, til der er dannet godt med bobler i overfladen. Kom mel og salt i, og ælt dejen godt i 10 minutter - gerne på en røremaskine. Dejen skal blive glat og ret fast. Læg dejen i en skål, dæk med et klæde og lad hæve i 1 times tid.
Når der er ca 20 minutters hævetid tilbage forberedes fyldet, og ovnen tændes på 225 grader varmluft. Lad bagepladerne blive i ovnen, mens den varmer op, så de kan blive godt varme.
Hak løget fint og steg det på en stor pande i lidt olivenolie. Tilsæt spidskommen, koriander og paprika, og steg til løget er gennemsigtigt og gennemstegt. Kom kødet ved og steg det ved god varme til det er gennemstegt. Brug en ske til at røre rundt i kødet, så det bliver til mange mindre stykker, som i millionbøf. Når kødet er gennemstegt tilsættes tomatpure'en. Rør godt så tomatpure'en fordeles ensartet i kødet. Skær de to peberfrugter i mindre tern og tilsæt dem. Smag til med salt og peber.
Slå dejen ned og del den i to. Rul hver del ud til en tynd aflang cirkel/elipse, ca. 15x40 cm. Læg hver cirkel på et stykke bagepapir og fordel fyldet på dem, men lad ca 5 cm kant være fri for fyld. Drys med pinjekerner og fold dejkanterne ind over fyldet. Klem enderne godt sammen, så der ikke slipper fyld ud. Pensl siderne med lidt æg pisket sammen med en spsk olivenolie, og list pidé'erne over på de varme bageplader. Bages ca 10 min, eller til dejen er netop gennembagt. Drys med persille og server straks!Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt