Gå videre til hovedindholdet

Mine bedste pandekagerEfterhånden har mange fødevarer eller madretter fået deres egen dag. F.eks. er 18. januar den internationale ostedag (og dén skal jeg huske næste år. Hello gouda - here I come), mens d. 7. juli er den internationale chokoladedag. Umiddelbart tænker jeg, at ost og chokolade er fødevarer, der ikke rigtigt har brug for yderligere promovering, og at man hellere skulle koncentrere sig om at slå et slag for rosenkål eller porrer, men sådan er det altså ikke.

I dag er det den internationale pandekagedag, og det er en mærkedag, jeg kan forstå og kan sætte pris på. Pandekager er nemlig fantastiske - jeg kan lide de tykke og de tynde og de søde og de salte, og jeg vil gerne benytte lejligheden til at dele min allerbedste opskrift på pandekager af den tynde slags. Og som alle gode opskrifter har den en hemmelig ingrediens.

Og den hemmelige ingrediens er (tttttrommehvirvel): Vand! Helt almindelig H2O. Dog allerhelst danskvand pga. brusen, men ellers gerne bare helt almindeligt grundvand tappet direkte fra hanen. Der skal også mælk i opskriften, men en lille smule vand lige før pandekagerne skal bages, gør dem dejligt sprøde i kanten, mens de stadig er bløde og medgørlige i midten. Det samme trick kan i øvrigt bruges til frikadeller, hvor det at udskifte lidt af mælken med danskvand, gør dellerne ekstra sprøde.

Opskriften her er til søde pandekager, men den fungerer også rigtig godt til madpandekager. I så fald skal man blot udelade sukker og kardemomme og bruge ½ tsk fint salt i stedet for blot et nip.
Mine bedste pandekager (10-12 stk)
25 g smør
2 æg
2½ dl hvedemel
Et nip fint salt 
½ tsk kardemomme
1 spsk sukker
4 dl mælk
1 dl danskvand (smagsneutral) eller koldt vand lige fra vandhanen
+ Lidt ekstra smør til stegning

Instruktioner
Smelt smørret i en kasserolle eller mikroovnen, og lad det køle lidt af.

Imens slås de to æg ud i en stor skål. Pisk dem let sammen med et piskeris. Tilsæt mel, salt, sukker, kardemomme og 2 dl af mælken, til en lind dej uden (for mange) klumper. Pisk resten af mælken og det smeltede smør i.

Dæk skålen til med husholdningsfilm og stil den på køl i mindst ½ time og gerne natten over.

Tag dejen ud af køleskabet og pisk den kort igennem med et piskeris. Tilsæt (dansk)vand og rør kort sammen. Dejen skal være meget tynd.

Smelt lidt smør på en pande og hæld et tyndt lag dej på (jeg bruger knap 1 dl per pandekage), og bag pandekagerne over middelhøj varme til de er gennembagte og lidt sprøde i kanterne. Kom en anelse smør på panden mellem hver pandekage. Server pandekagerne lune med dit yndlingsfyld.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt