Gå videre til hovedindholdet

Mine bedste pandekager



Efterhånden har mange fødevarer eller madretter fået deres egen dag. F.eks. er 18. januar den internationale ostedag (og dén skal jeg huske næste år. Hello gouda - here I come), mens d. 7. juli er den internationale chokoladedag. Umiddelbart tænker jeg, at ost og chokolade er fødevarer, der ikke rigtigt har brug for yderligere promovering, og at man hellere skulle koncentrere sig om at slå et slag for rosenkål eller porrer, men sådan er det altså ikke.

I dag er det den internationale pandekagedag, og det er en mærkedag, jeg kan forstå og kan sætte pris på. Pandekager er nemlig fantastiske - jeg kan lide de tykke og de tynde og de søde og de salte, og jeg vil gerne benytte lejligheden til at dele min allerbedste opskrift på pandekager af den tynde slags. Og som alle gode opskrifter har den en hemmelig ingrediens.

Og den hemmelige ingrediens er (tttttrommehvirvel): Vand! Helt almindelig H2O. Dog allerhelst danskvand pga. brusen, men ellers gerne bare helt almindeligt grundvand tappet direkte fra hanen. Der skal også mælk i opskriften, men en lille smule vand lige før pandekagerne skal bages, gør dem dejligt sprøde i kanten, mens de stadig er bløde og medgørlige i midten. Det samme trick kan i øvrigt bruges til frikadeller, hvor det at udskifte lidt af mælken med danskvand, gør dellerne ekstra sprøde.

Opskriften her er til søde pandekager, men den fungerer også rigtig godt til madpandekager. I så fald skal man blot udelade sukker og kardemomme og bruge ½ tsk fint salt i stedet for blot et nip.
Mine bedste pandekager (10-12 stk)
25 g smør
2 æg
2½ dl hvedemel
Et nip fint salt 
½ tsk kardemomme
1 spsk sukker
4 dl mælk
1 dl danskvand (smagsneutral) eller koldt vand lige fra vandhanen
+ Lidt ekstra smør til stegning

Instruktioner
Smelt smørret i en kasserolle eller mikroovnen, og lad det køle lidt af.

Imens slås de to æg ud i en stor skål. Pisk dem let sammen med et piskeris. Tilsæt mel, salt, sukker, kardemomme og 2 dl af mælken, til en lind dej uden (for mange) klumper. Pisk resten af mælken og det smeltede smør i.

Dæk skålen til med husholdningsfilm og stil den på køl i mindst ½ time og gerne natten over.

Tag dejen ud af køleskabet og pisk den kort igennem med et piskeris. Tilsæt (dansk)vand og rør kort sammen. Dejen skal være meget tynd.

Smelt lidt smør på en pande og hæld et tyndt lag dej på (jeg bruger knap 1 dl per pandekage), og bag pandekagerne over middelhøj varme til de er gennembagte og lidt sprøde i kanterne. Kom en anelse smør på panden mellem hver pandekage. Server pandekagerne lune med dit yndlingsfyld.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b