Gå videre til hovedindholdet

Groft stjernebrød med rød pesto


I julen bagte min svigermor et helt fantastisk kanelstjernebrød, som bare så så fint ud og smagte super godt. Tidligere har jeg smagt ét, en kollega bagte til en juleafslutning, så selvom man selvfølgelig godt bage sådan et brød året rundt, er jeg meget kommet til at forbinde det med julesæsonen. Men man behøver jo ikke kun at bage stjernebrød i søde kanel-versioner. Brødet fungerer også godt i en grovere version som kan spises til suppe eller med dip eller bare som en snack. Jeg har brugt en god, rød færdigkøbt pesto som fyld, men man kunne også bruge grøn pesto, revet ost eller tomatpure. Resultatet er et sprødt og smagfuldt brød i den karakteristiske smukke stjerneform, der ikke er så svær at lave, som man kunne frugte.




Stjernebrød med pesto (1 brød, ca. 6 pers)

12½ g gør (1/4 pakke)

3 dl lunken vand

1 tsk sukker

1 tsk fint salt

1 spsk olivenolie

100 g groft hvedemel

Ca. 400 g hvedemel + ekstra til udrulning

Ca. 2 dl god færdiglavet eller hjemmelavet pesto, grøn eller rød

Instruktioner: 

Opløs gæren i det lunkne vand i en stor røreskål. Kom salt, sukker, olie, groft mel og det meste af hvedemelet i. Ælt rigtig godt igennem, gerne 10 min på en røremaskine. kom lidt mere mel i, hvis dejen er meget klistret. Lad hæve 2 timer under et klæde.

Slå dejen ned og del den i fire lige store dele. Hver del rulles ud til en tynd cirkel på ca. 30 cm i diameter. 

Smør først én dejcirkel med pesto, og læg en anden dejcirkel ovenpå, som også smørres med pesto, ligeså med den tredje, men den fjerde og sidste dejlåg skal ikke smørres. Stil et glas eller en rund udstikkerform midt i cirklen og skær 16 lige store snit ud fra glasset (dvs. ikke helt ind til midten, kun til glassets kant). Tag to "snitter" ad gangen og vrid dem rundt 3-4 gange og saml dem i en spids, der presses godt sammen, så brødet får 8 fine stjernespidser.

Lad brødet efterhæve ca. 15 min, mens ovnen varmer op til 200 grader varmluft. Pensl med lidt vand eller mælk. Bag ca. 20 min. Smager dejligt både lunt og afkølet. Tåler fint frysning, hvis der skulle blive en rest.



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)