Gå videre til hovedindholdet

Sprøde kærnemælkshorn med blåbær-remonce



Weekenden nærmer sig, og hjemme hos os er det i dette corona-forår nærmest blevet synonymt med, at vi skal bage et eller andet. Nogle gange brød eller boller - men egentlig mest bare kage. Sidste weekend fik jeg stor lyst til det skønne klassiske bagværk, kærnemælkshornet. Nogle udgaver har en nærmest tebolle-agtig dej - og det er også godt, det er slet ikke dét. Jeg kan bare bedst lide, når dejen lægger sig helt sprød og nærmest mørdejsagtig omkring den søde, bløde marcipanfyldte remonce, så det er dén slags dej, man kan forvente af opskriften her. Jeg har også puttet lidt blåbærsyltetøj i remoncen, hvilket dels giver en smuk farve og dels tilfører en lille smule smag og syre, som det søde bagværk helt sikkert godt kan bære.

 
 

Sprøde kærnemælkshorn med blåbær-remonce (12 store eller 16 mindre)

Mørdej:
350 g mel + ekstra til udrulning
50 g sukker
1 tsk vanillesukker
½ tsk kardemomme
½ tsk bagepulver
250 g koldt smør
1 dl kærnemælk

Remonce:
75 g marcipan
50 g sukker
50 g smør
2 spsk blåbærsyltetøj

Desuden:
1 æg
Nødder, perlesukker, glasur, pynt

Instruktioner:
Bland mel med sukker, vanillesukker, kardemomme og bagepulver. Riv den kolde smør på den grove side af et skærebræt eller skær den i mindre stykker og kom det i melblandingen. Smuldr smørret ud i melet, til det minder om groft rasp. Saml dejen med kærnemælken. Rul dejen til en kugle, flad den lidt ud, pak ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i en times tid.

Lav imens remoncen ved at blande alle ingredienserne hertil grundigt sammen. Stil på køl indtil den skal bruges.

Forvarm ovnen til 175 grader varmluft.

Rul dejen ud med en kagerulle på et meldrysset bord til den er ca. ½ cm tyk og ca. 35 cm i diameter. Skær cirklen i trekanter (a la lagkagestykker) til du har 12 eller 16 stykker. Læg en skefuld remonce i den tykke ende af hver trekant. Rul hver trekant sammen til horn og læg dem på en bageplade med bagepapir og med god afstand. Pisk et æg sammen og pensl hornene grundigt. Drys evt. med lidt nødder eller perlesukker.

Bag midt i ovnen i ca. 20 min til hornene er gyldne og sprøde. Når hornene er afkølet, kan de evt pyntes med lidt glasur. Kan uden problemer fryses.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte