Gå videre til hovedindholdet

Tyrkisk mezze I: Cevisli kisir / Bulgur-salat

Jeg kan næsten ikke holde ud, at sommerferien er ovre, og de lyse nætter går på hæld. Så jeg prøver at få den lækre sommerfølelse til at vare lidt længere og én måde at gøre det på er selvfølgelig med mad. Så  jeg drømmer mig sydpå til sol og varme og noget med nogle småretter med varme krydderier og friske krydderurter, oliven, hummus, feta og kridhvidt brød. Og på den måde endte jeg med en god gang tyrkisk mezze. Det tager lidt tid at lave, men til gengæld kan det sagtens række til to dage - både aftensmad og en god lille frokost.

Den første ret her er en meget simpel bulgursalat, med lækre knasende valnødder og frisk persille og mynte. I den traditionelle version bruges der tomatpure - men det havde jeg glemt at købe, så i denne version er der friske, bagte tomater - og det er faktisk ikke så værst endda. Men brug endelig tomatpure i stedet.

Fortsættelse - i form af opskriften på tyrkisk madbrød og to lune grøntsagssalater- følger i de næste par opslag. 

Afiyet olsun!
Bulgur-salat (4-6 pers. som del af et større måltid)
400 g cherrytomater
1 + 2 spsk jomfru olivenolie
Salt
175 g bulgur, gerne grov bulgur
100 g valnødder
3 forårsløg
Et lille bundt bredbladet persille
Et lille bundt mynteblade
Saft fra ½ citron
Salt & peber

Instruktioner:
Varm ovnen op til 175 grader varmluft. Skær tomaterne i halve og vend dem i 1 spsk olivenolie. Drys dem med lidt salt. Bag dem i ét lag på en bageplade midt i ovnen i ½ time til de er bløde og lækre og måske en anelse brændte. Tag ud og lad køle af, mens du laver resten af retten.

Kom bulguren i en skål. Hæld kogende vand over til vandet når ca 1 cm op over bulguren. Læg låg på og lad stå 15 min. Rør rundt og smag på bulguren. Føles den meget al dente/hård, selvom alt vandet er optaget, så tilsæt lidt mere kogende vand, læg låget på igen, og tag en lille smagsprøve igen og se om den er ved at være dér.

Hak valnødderne groft. Skær forårsløgene i tynde skiver. Hak persille og mynte fint. Vend det hele sammen med bulguren sammen med olie og citronsaft. Vend også tomaterne i og server. Smager bedst ved stuetemperatur, men kan sagtens holde sig 1-2 dage på køl.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)