Gå videre til hovedindholdet

Tyrkisk mezze II: Simit / Brødringe med sesam

 

Ingen mezze uden brød, og der findes mange forskellige, utroligt lækre tyrkiske brød såsom pitabrød (se opskrift her) eller madbrød (se her). Brødene til denne mezze kaldes simit og er en slags fancy, snoede bagels med sesamfrø. Snoningerne er dog nemme at lave og dejen ligeså, så trods fancyhed'en er de meget lige ud af landevejen at bage.

Denne version bruger kridhvid hvedemel, som i traditionelle simit, men man kan sagtens udskifte en del af af melet med en mere grovere variant som grahamsmel eller groft hvedemel.

Opskriften her er temmelig stor (16 brød), men brødene kan fint fryses og tøes op efterhånden som de skal bruges og lige lunes i ovnen. Så har man nemme madbrød på ingen tid.


Simit (16 stk)
8 g. tørgær
600 g. hvedemel (brug evt. 200 g groft med og 400 g hvedemel for en lidt grovere version)
1 tsk salt
1 tsk sukker
4½ dl vand
1 æg
Sesamfrø

Instruktioner
Bland salt og tørgær i melet. Bland vandet i og ælt rigtig godt - meget gerne i en røremaskine. Kom lidt ekstra vand i, hvis dejen er meget tør. Dejen skal blive fast og blank. 

Læg dejen i en skål, dæk med et rent klæde og lad hæve i 1 time.

Slå dejen ned og del den i 16 stykker. Rul hvert stykke ud til en lang pølse og bøj den på midten og klem enderne sammen. Drej de to sider om hinanden og saml enderne til en ring (se de pædagogisk-illustrative billeder herunder).


Læg brødringene med afstand på to bageplader beklædt med bagepapir. Dæk dem med rene klæder og lad hæve ½ time.

Varm ovnen op til 200 grader varmluft. Pensl brødringene med et sammenpisket æg og drys med rigeligt med sesamfrø (er man modig kan man pensle med æg og derefter dyppe brødene direkte i sesamfrøene, men det turde jeg ikke af frygt for at de helt mistede faconen).

Bag i 15-20 min til de er gyldne og netop gennembagte.

Smager bedst den dag de er bagt, men kan også fryses eller genopvarmes ved 100 grader i ovnen dagen derpå. Det kan også fint skrabe an.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)