Gå videre til hovedindholdet

Babka med æble & kanelVi havde nogle små æbler til overs. En hel del faktisk. Og det ville jo være madspild at smide dem ud, så noget måtte der gøres. Derfor gik jeg i tænkebox i forhold til, hvad vi kunne lave ud af dem. Alle ideer gik overraskende nok i retning af en kage, og valget faldt på at forsøge mig med en lidt grov og ikke for sød babka, ud fra det ræsonnement at så kunne man godt tillade sig at spise to skiver (mindst). 

En babka er sødt, østeuropæisk kagebrød og associeres med den jødiske bagetradition. Den ligner og smager lidt hen af en gærdejskringle med kanel - blot er den foldet på en anden måde, så der afsløres de fineste striber af fyld inde i dejen, når man skærer i brødet. I denne udgave er der sparet (lidt) på smør og sukker, men brødet bliver stadig sødt, saftigt og godt pga. æbler og kanel. Ikke mindst smager det skønt til en kop eftermiddagskaffe eller -te.

Opskriften her giver to mellemstore brød, men det kan fint betale sig at bage to, for brødet egner sig rigtig godt til at fryse ned. Blot skal man så vente med at komme glasur på.

Babka betyder i øvrigt "bedstemor" eller "gammel dame". Det er da meget sødt.
Babka med æble og kanel (2 stk)
Dej:
25 g gær
2½ dl mælk
25 g sukker
1 tsk fint salt
½ tsk vanillesukker
½ tsk kardemommme
50 g grahamsmel
300-350 g hvedemel + ekstra til udrulning
25 g blødt smør
Desuden: To rugbrødsforme

Fyld:
5-6 mellemstørrelse æbler
1 spsk kanel
1 spsk sukker eller farin 

Glasur:
Flormelis og lidt kogende vand
Evt lidt hasselnøddeflager

Instruktioner:
Start med dejen: Lun mælken så den bliver lillefingerlunken (enten på komfuret eller et minut i mikroovnen) og kom den i en røreskål. Opløs gæren heri og kom også grahamsmel, sukker, salt, kardemomme og vanillesukker i. 

Kom godt halvdelen af hvedemelet i og rør/ælt dejen sammen. Tilsæt mere mel til dejen til den lige præcis er blød og lækker. Ælt herefter smørret i i mindre stykker (det er klart nemmest på en røremaskine). Tilsæt evt. lidt mere mel, hvis dejen bliver meget klistret, men forsøg at holde igen med melet, da for meget gør dejen tør.

Læg dejen til hævning i en skål dækket med et rent klæde i 1½-2 timer, til den er hævet til omtrent dobbelt størrelse.

Lav fyldet lige før dejen er klar til udrulning:
Riv æblerne (gerne med skræl) på den grove side af et rivejern. Kom de revne æbler i en skål og bland godt med kanel og sukker.

Slå dejen ned på et meldækket bord og del den i to lige store dele. Rul den ene dej ud til et rektangel på ca 35x30 cm. Fordel halvdelen af fyldet i et tyndt lag ud over hele dejen, bortset fra den kant længst fra dig selv. Rul dejen sammen, startende ved den ende der vender mod dig selv. Rul dejen ret stramt sammen og læg den med sammenfoldningen nedad. Skær nu dejen midt over på den lange led, så du nærmest har to halve roulader med mange lag. Læg de to dele, så det lækre fyld vender opad og sno de to dele om hinanden.

Hvis denne beskrivelse mod al forventning forvirrer mere end den gavner, er der selvfølgelig hjælp at hente på youtube ift hvordan sådan en babka skal drejes:
https://www.youtube.com/watch?v=M3DOmlRhNZ0

Gør lige sådan med den anden halvdel af dejen og æblefyldet.

For to rugbrødsforme med bagepapir og kom babka'erne her op i. De skal muligvis lige presses lidt sammen for at kunne være der på den lange led.

Dæk til med et rent klæde og lad hæve ca. 1 time til babka'erne er hævet godt op i formene.

Varm ovnen op til 180 grader varmluft og bag brødene midt i ovnen i 30-40 min til de er gennembagte (dæk dem evt. med lidt sølvpapir, hvis de begynder at blive for mørke).

Tag babka'erne ud af ovnen og lad dem køle let af i formene 5-6 minutter, før de tages ud af disse.

Til glasuren blandes 5-6 spsk flormelis med lidt kogt vand (1 tsk-fuld ad gangen) og kommes på den letafkølede babka. Strø evt. lidt nøddeflager over. 

Smager bedst den dag, den er bagt - men kan fint fryses ned til senere brug. Vent da med at komme glasur på til kagen er tøet op igen og evt. lunet lidt.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte