Gå videre til hovedindholdet

Babka med æble & kanelVi havde nogle små æbler til overs. En hel del faktisk. Og det ville jo være madspild at smide dem ud, så noget måtte der gøres. Derfor gik jeg i tænkebox i forhold til, hvad vi kunne lave ud af dem. Alle ideer gik overraskende nok i retning af en kage, og valget faldt på at forsøge mig med en lidt grov og ikke for sød babka, ud fra det ræsonnement at så kunne man godt tillade sig at spise to skiver (mindst). 

En babka er sødt, østeuropæisk kagebrød og associeres med den jødiske bagetradition. Den ligner og smager lidt hen af en gærdejskringle med kanel - blot er den foldet på en anden måde, så der afsløres de fineste striber af fyld inde i dejen, når man skærer i brødet. I denne udgave er der sparet (lidt) på smør og sukker, men brødet bliver stadig sødt, saftigt og godt pga. æbler og kanel. Ikke mindst smager det skønt til en kop eftermiddagskaffe eller -te.

Opskriften her giver to mellemstore brød, men det kan fint betale sig at bage to, for brødet egner sig rigtig godt til at fryse ned. Blot skal man så vente med at komme glasur på.

Babka betyder i øvrigt "bedstemor" eller "gammel dame". Det er da meget sødt.
Babka med æble og kanel (2 stk)
Dej:
25 g gær
2½ dl mælk
25 g sukker
1 tsk fint salt
½ tsk vanillesukker
½ tsk kardemommme
50 g grahamsmel
300-350 g hvedemel + ekstra til udrulning
25 g blødt smør
Desuden: To rugbrødsforme

Fyld:
5-6 mellemstørrelse æbler
1 spsk kanel
1 spsk sukker eller farin 

Glasur:
Flormelis og lidt kogende vand
Evt lidt hasselnøddeflager

Instruktioner:
Start med dejen: Lun mælken så den bliver lillefingerlunken (enten på komfuret eller et minut i mikroovnen) og kom den i en røreskål. Opløs gæren heri og kom også grahamsmel, sukker, salt, kardemomme og vanillesukker i. 

Kom godt halvdelen af hvedemelet i og rør/ælt dejen sammen. Tilsæt mere mel til dejen til den lige præcis er blød og lækker. Ælt herefter smørret i i mindre stykker (det er klart nemmest på en røremaskine). Tilsæt evt. lidt mere mel, hvis dejen bliver meget klistret, men forsøg at holde igen med melet, da for meget gør dejen tør.

Læg dejen til hævning i en skål dækket med et rent klæde i 1½-2 timer, til den er hævet til omtrent dobbelt størrelse.

Lav fyldet lige før dejen er klar til udrulning:
Riv æblerne (gerne med skræl) på den grove side af et rivejern. Kom de revne æbler i en skål og bland godt med kanel og sukker.

Slå dejen ned på et meldækket bord og del den i to lige store dele. Rul den ene dej ud til et rektangel på ca 35x30 cm. Fordel halvdelen af fyldet i et tyndt lag ud over hele dejen, bortset fra den kant længst fra dig selv. Rul dejen sammen, startende ved den ende der vender mod dig selv. Rul dejen ret stramt sammen og læg den med sammenfoldningen nedad. Skær nu dejen midt over på den lange led, så du nærmest har to halve roulader med mange lag. Læg de to dele, så det lækre fyld vender opad og sno de to dele om hinanden.

Hvis denne beskrivelse mod al forventning forvirrer mere end den gavner, er der selvfølgelig hjælp at hente på youtube ift hvordan sådan en babka skal drejes:
https://www.youtube.com/watch?v=M3DOmlRhNZ0

Gør lige sådan med den anden halvdel af dejen og æblefyldet.

For to rugbrødsforme med bagepapir og kom babka'erne her op i. De skal muligvis lige presses lidt sammen for at kunne være der på den lange led.

Dæk til med et rent klæde og lad hæve ca. 1 time til babka'erne er hævet godt op i formene.

Varm ovnen op til 180 grader varmluft og bag brødene midt i ovnen i 30-40 min til de er gennembagte (dæk dem evt. med lidt sølvpapir, hvis de begynder at blive for mørke).

Tag babka'erne ud af ovnen og lad dem køle let af i formene 5-6 minutter, før de tages ud af disse.

Til glasuren blandes 5-6 spsk flormelis med lidt kogt vand (1 tsk-fuld ad gangen) og kommes på den letafkølede babka. Strø evt. lidt nøddeflager over. 

Smager bedst den dag, den er bagt - men kan fint fryses ned til senere brug. Vent da med at komme glasur på til kagen er tøet op igen og evt. lunet lidt.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b