Vi havde nogle små æbler til overs. En hel del faktisk. Og det ville jo være madspild at smide dem ud, så noget måtte der gøres. Derfor gik jeg i tænkebox i forhold til, hvad vi kunne lave ud af dem. Alle ideer gik overraskende nok i retning af en kage, og valget faldt på at forsøge mig med en lidt grov og ikke for sød babka, ud fra det ræsonnement at så kunne man godt tillade sig at spise to skiver (mindst).
En babka er sødt, østeuropæisk kagebrød og associeres med den jødiske bagetradition. Den ligner og smager lidt hen af en gærdejskringle med kanel - blot er den foldet på en anden måde, så der afsløres de fineste striber af fyld inde i dejen, når man skærer i brødet. I denne udgave er der sparet (lidt) på smør og sukker, men brødet bliver stadig sødt, saftigt og godt pga. æbler og kanel. Ikke mindst smager det skønt til en kop eftermiddagskaffe eller -te.
Opskriften her giver to mellemstore brød, men det kan fint betale sig at bage to, for brødet egner sig rigtig godt til at fryse ned. Blot skal man så vente med at komme glasur på.
Babka betyder i øvrigt "bedstemor" eller "gammel dame". Det er da meget sødt.
Babka med æble og kanel (2 stk)
Dej:
25 g gær
2½ dl mælk
25 g sukker
1 tsk fint salt
½ tsk vanillesukker
½ tsk kardemommme
50 g grahamsmel
300-350 g hvedemel + ekstra til udrulning
25 g blødt smør
Desuden: To rugbrødsforme
Fyld:
5-6 mellemstørrelse æbler
1 spsk kanel
1 spsk sukker eller farin
Glasur:
Flormelis og lidt kogende vand
Evt lidt hasselnøddeflager
Instruktioner:
Start med dejen: Lun mælken så den bliver lillefingerlunken (enten på komfuret eller et minut i mikroovnen) og kom den i en røreskål. Opløs gæren heri og kom også grahamsmel, sukker, salt, kardemomme og vanillesukker i.
Kom godt halvdelen af hvedemelet i og rør/ælt dejen sammen. Tilsæt mere mel til dejen til den lige præcis er blød og lækker. Ælt herefter smørret i i mindre stykker (det er klart nemmest på en røremaskine). Tilsæt evt. lidt mere mel, hvis dejen bliver meget klistret, men forsøg at holde igen med melet, da for meget gør dejen tør.
Læg dejen til hævning i en skål dækket med et rent klæde i 1½-2 timer, til den er hævet til omtrent dobbelt størrelse.
Lav fyldet lige før dejen er klar til udrulning:
Riv æblerne (gerne med skræl) på den grove side af et rivejern. Kom de revne æbler i en skål og bland godt med kanel og sukker.
Slå dejen ned på et meldækket bord og del den i to lige store dele. Rul den ene dej ud til et rektangel på ca 35x30 cm. Fordel halvdelen af fyldet i et tyndt lag ud over hele dejen, bortset fra den kant længst fra dig selv. Rul dejen sammen, startende ved den ende der vender mod dig selv. Rul dejen ret stramt sammen og læg den med sammenfoldningen nedad. Skær nu dejen midt over på den lange led, så du nærmest har to halve roulader med mange lag. Læg de to dele, så det lækre fyld vender opad og sno de to dele om hinanden.
Hvis denne beskrivelse mod al forventning forvirrer mere end den gavner, er der selvfølgelig hjælp at hente på youtube ift hvordan sådan en babka skal drejes:
https://www.youtube.com/watch?v=M3DOmlRhNZ0
Gør lige sådan med den anden halvdel af dejen og æblefyldet.
For to rugbrødsforme med bagepapir og kom babka'erne her op i. De skal muligvis lige presses lidt sammen for at kunne være der på den lange led.
Dæk til med et rent klæde og lad hæve ca. 1 time til babka'erne er hævet godt op i formene.
Varm ovnen op til 180 grader varmluft og bag brødene midt i ovnen i 30-40 min til de er gennembagte (dæk dem evt. med lidt sølvpapir, hvis de begynder at blive for mørke).
Tag babka'erne ud af ovnen og lad dem køle let af i formene 5-6 minutter, før de tages ud af disse.
Til glasuren blandes 5-6 spsk flormelis med lidt kogt vand (1 tsk-fuld ad gangen) og kommes på den letafkølede babka. Strø evt. lidt nøddeflager over.
Smager bedst den dag, den er bagt - men kan fint fryses ned til senere brug. Vent da med at komme glasur på til kagen er tøet op igen og evt. lunet lidt.
Kommentarer
Send en kommentar