Gå videre til hovedindholdet

Spaghetti & grøntsagsboller i tomatsauce


Jeg er blevet ret pjattet med at lave grøntsagsfrikadeller, så da jeg fik lyst til Lady & Vagabonden-klassikeren spaghetti & kødboller, ville jeg prøve at lave en udgave med grøntsagsboller i stedet for kødboller. 

Grøntsagsdellerne er (igen) inspireret af Kirsten Skaarup og opskrifterne på hendes fine hjemmeside (https://kirstenskaarup.dk/- dog er hendes udgaver helt uden animalske produkter. Jeg synes stadig lige, der skal et æg i til at holde sammen på det hele og lidt fløde til at give lidt fedme i alt det grove og sunde. 

Det tager indrømmet lidt længere tid at lave grøntsagsboller end de traditionelle kødboller, men til gengæld synes jeg, de bliver tæskelækre - og oveni  kan man så spise dem velvidende, at man indtager en god portion grøntsager, og det er da også værd at veje op imod arbejdsindsatsen i køkkenet.
Spaghetti & grøntsagsboller i tomatsauce (4-6 pers)
Grøntsagsboller
1 dl røde linser
2 dl vand
Ca. 200 g skrællede, rå kartofler (ca. 2 mellemstore stk)
Ca 75 g løg (ca 1 middelstort løg)
1+ 2 spsk olivenolie
Ca 150 g skrællet gulerod
1 æg
2 spsk grahamsmel
1 dl havregryn
½ dl fløde eller mælk (men brug fløde, okay)
½ tsk tørret eller frisk timian
Salt og peber

Tomatsauce
1 løg
1 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
2 ds hakket tomat
1 lille ds tomatpure
Ca 3 dl vand
1 dl rødvin (kan udelades)
Ca 1 tsk sukker
1 tsk tørret eller frisk timian
En lille håndfuld friske basilikumblade, skåret i mindre (kan udelades)
Salt & peber

Til servering:
Spaghetti, frisk basilikum og parmesan

Instruktioner:
Bring de røde linser i kog sammen med de to dl vand og lad simre 10-15 minutter til de er mørre. Stil til side.

Til grøntsagsbollerne hakkes løget fint og steges i en smule olie på panden. Imens rives kartofler og gulerødder fint. Pres så meget væde ud af de revne kartofler som muligt. Kom i en skål sammen med løget (panden behøver ikke blive vasket) og grahamsmel, havregryn, æg, fløde/mælk, timian, salt og peber og bland eller ælt massen godt sammen. Kom lidt ekstra mel eller gryn i, hvis massen er blevet meget lind. Stil på køl ½ times tid (kan undlades, hvis man har lidt travlt, men betyder at dejen samler sig lidt mere).

Form med en ske små frikadeller og steg dem på en varm pande i lidt olivenolie.

Mens frikadellerne steger lystigt, startes tomatsaucen. Hak løg og hvidløg fint og steg begge dele i lidt olivenolie i en gryde eller pande. Kom tomatpure, hakket tomat, vand, rødvin, sukker, timian og evt basilikum i, rør godt rundt, og lad simre til saucen er kogt noget ind (15-20 min - eller når frikadellerne er er færdige). Smag til med salt & peber.

Kog spaghettien al dente. Hæld tomatsaucen over kødbollerne og server  sammen med spaghetti, eller bland også spaghettien i sacucen og derefter kødbollerne i (lady & vagabonden-style) og server med parmesan og grofthakket, frisk basilikum.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)