Spaghetti & grøntsagsboller i tomatsauce


Jeg er blevet ret pjattet med at lave grøntsagsfrikadeller, så da jeg fik lyst til Lady & Vagabonden-klassikeren spaghetti & kødboller, ville jeg prøve at lave en udgave med grøntsagsboller i stedet for kødboller. 

Grøntsagsdellerne er (igen) inspireret af Kirsten Skaarup og opskrifterne på hendes fine hjemmeside (https://kirstenskaarup.dk/- dog er hendes udgaver helt uden animalske produkter. Jeg synes stadig lige, der skal et æg i til at holde sammen på det hele og lidt fløde til at give lidt fedme i alt det grove og sunde. 

Det tager indrømmet lidt længere tid at lave grøntsagsboller end de traditionelle kødboller, men til gengæld synes jeg, de bliver tæskelækre - og oveni  kan man så spise dem velvidende, at man indtager en god portion grøntsager, og det er da også værd at veje op imod arbejdsindsatsen i køkkenet.
Spaghetti & grøntsagsboller i tomatsauce (4-6 pers)
Grøntsagsboller
1 dl røde linser
2 dl vand
Ca. 200 g skrællede, rå kartofler (ca. 2 mellemstore stk)
Ca 75 g løg (ca 1 middelstort løg)
1+ 2 spsk olivenolie
Ca 150 g skrællet gulerod
1 æg
2 spsk grahamsmel
1 dl havregryn
½ dl fløde eller mælk (men brug fløde, okay)
½ tsk tørret eller frisk timian
Salt og peber

Tomatsauce
1 løg
1 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
2 ds hakket tomat
1 lille ds tomatpure
Ca 3 dl vand
1 dl rødvin (kan udelades)
Ca 1 tsk sukker
1 tsk tørret eller frisk timian
En lille håndfuld friske basilikumblade, skåret i mindre (kan udelades)
Salt & peber

Til servering:
Spaghetti, frisk basilikum og parmesan

Instruktioner:
Bring de røde linser i kog sammen med de to dl vand og lad simre 10-15 minutter til de er mørre. Stil til side.

Til grøntsagsbollerne hakkes løget fint og steges i en smule olie på panden. Imens rives kartofler og gulerødder fint. Pres så meget væde ud af de revne kartofler som muligt. Kom i en skål sammen med løget (panden behøver ikke blive vasket) og grahamsmel, havregryn, æg, fløde/mælk, timian, salt og peber og bland eller ælt massen godt sammen. Kom lidt ekstra mel eller gryn i, hvis massen er blevet meget lind. Stil på køl ½ times tid (kan undlades, hvis man har lidt travlt, men betyder at dejen samler sig lidt mere).

Form med en ske små frikadeller og steg dem på en varm pande i lidt olivenolie.

Mens frikadellerne steger lystigt, startes tomatsaucen. Hak løg og hvidløg fint og steg begge dele i lidt olivenolie i en gryde eller pande. Kom tomatpure, hakket tomat, vand, rødvin, sukker, timian og evt basilikum i, rør godt rundt, og lad simre til saucen er kogt noget ind (15-20 min - eller når frikadellerne er er færdige). Smag til med salt & peber.

Kog spaghettien al dente. Hæld tomatsaucen over kødbollerne og server  sammen med spaghetti, eller bland også spaghettien i sacucen og derefter kødbollerne i (lady & vagabonden-style) og server med parmesan og grofthakket, frisk basilikum.

Kommentarer

Populære indlæg