Gå videre til hovedindholdet

Spaghetti & grøntsagsboller i tomatsauce


Jeg er blevet ret pjattet med at lave grøntsagsfrikadeller, så da jeg fik lyst til Lady & Vagabonden-klassikeren spaghetti & kødboller, ville jeg prøve at lave en udgave med grøntsagsboller i stedet for kødboller. 

Grøntsagsdellerne er (igen) inspireret af Kirsten Skaarup og opskrifterne på hendes fine hjemmeside (https://kirstenskaarup.dk/- dog er hendes udgaver helt uden animalske produkter. Jeg synes stadig lige, der skal et æg i til at holde sammen på det hele og lidt fløde til at give lidt fedme i alt det grove og sunde. 

Det tager indrømmet lidt længere tid at lave grøntsagsboller end de traditionelle kødboller, men til gengæld synes jeg, de bliver tæskelækre - og oveni  kan man så spise dem velvidende, at man indtager en god portion grøntsager, og det er da også værd at veje op imod arbejdsindsatsen i køkkenet.
Spaghetti & grøntsagsboller i tomatsauce (4-6 pers)
Grøntsagsboller
1 dl røde linser
2 dl vand
Ca. 200 g skrællede, rå kartofler (ca. 2 mellemstore stk)
Ca 75 g løg (ca 1 middelstort løg)
1+ 2 spsk olivenolie
Ca 150 g skrællet gulerod
1 æg
2 spsk grahamsmel
1 dl havregryn
½ dl fløde eller mælk (men brug fløde, okay)
½ tsk tørret eller frisk timian
Salt og peber

Tomatsauce
1 løg
1 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
2 ds hakket tomat
1 lille ds tomatpure
Ca 3 dl vand
1 dl rødvin (kan udelades)
Ca 1 tsk sukker
1 tsk tørret eller frisk timian
En lille håndfuld friske basilikumblade, skåret i mindre (kan udelades)
Salt & peber

Til servering:
Spaghetti, frisk basilikum og parmesan

Instruktioner:
Bring de røde linser i kog sammen med de to dl vand og lad simre 10-15 minutter til de er mørre. Stil til side.

Til grøntsagsbollerne hakkes løget fint og steges i en smule olie på panden. Imens rives kartofler og gulerødder fint. Pres så meget væde ud af de revne kartofler som muligt. Kom i en skål sammen med løget (panden behøver ikke blive vasket) og grahamsmel, havregryn, æg, fløde/mælk, timian, salt og peber og bland eller ælt massen godt sammen. Kom lidt ekstra mel eller gryn i, hvis massen er blevet meget lind. Stil på køl ½ times tid (kan undlades, hvis man har lidt travlt, men betyder at dejen samler sig lidt mere).

Form med en ske små frikadeller og steg dem på en varm pande i lidt olivenolie.

Mens frikadellerne steger lystigt, startes tomatsaucen. Hak løg og hvidløg fint og steg begge dele i lidt olivenolie i en gryde eller pande. Kom tomatpure, hakket tomat, vand, rødvin, sukker, timian og evt basilikum i, rør godt rundt, og lad simre til saucen er kogt noget ind (15-20 min - eller når frikadellerne er er færdige). Smag til med salt & peber.

Kog spaghettien al dente. Hæld tomatsaucen over kødbollerne og server  sammen med spaghetti, eller bland også spaghettien i sacucen og derefter kødbollerne i (lady & vagabonden-style) og server med parmesan og grofthakket, frisk basilikum.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...