Tijgerbol / Hollandske tigerbollerNogle madretter er jeg nødt til at lave alene på grund af navnet. Tag f.eks. mermaid water (https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/06/mermaid-water.html) eller kladdkaka (https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/07/svensk-kladdkaka-med-karamel-og-havsalt.html) eller hvad med en gang eton mess (https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/07/eton-mess-med-is-og-hjemmelavet-guf.html). Navnet gør mig nysgerrig! Og således også med disse tigerboller, som stammer fra Holland, hvor de kaldes tijgerbols (man kan nærmest høre Pim de Keysergracht udtale navnet). De består af en rimelig ordinær (men velsmagende!) bolle, som så er belagt med et sprødt øvre lag dej, som krakelerer under bagningen og skaber en slags tigerstriber på bollen.

Faktisk kan jeg se på andre billeder af tijgerbols og tijgerbrood, at det øvre dej-lag under bagningen skulle være blevet lidt mørkere, end det er blevet i min udgave, så der blev mere forskel på de mørke og lyse striber. Men men men - smagen var der altså ikke noget i vejen med, og krakeleringen er fin i sig selv. Måske næste gang jeg vil tilsætte lidt kakao til den sprøde dej, så den med garanti bliver mørkere... 
Hollandske tigerboller (10-12 stk)
Boller
25 g smør
1 dl vand
2,5 dl mælk
1 pk tørgær (11 g)
1 tsk sukker
1½ tsk salt
75 g grahamsmel
300-350 g hvedemel + ekstra til æltning

Topping
75 g rismel
½ pk tørgær (5 g)
½ tsk sukker
½ tsk salt
½ spsk sesamolie eller smagsneutral olie
1dl lunkent vand

Instruktioner:
Boller:
Smelt smørret i en kasserolle og kom herefter vand og mælk heri, så du har en lunken blanding. Bland dette med tørgær, salt, sukker, grahamsmel og 300 g af hvedemelet. Ælt godt, gerne på en røremaskine, og tilsæt om nødvendigt lidt mere mel.

Læg dejen i en skål og lad hæve overdækket en times tid et lunt sted.

Slå dejen ned og del den i 10-12 stykker (afhængigt af hvor store bollerne skal være), som rulles til boller og lægges med god afstand på en bageplade med bagepapir på. Dæk med et rent klæde og lad hæve, mens toppingen laves.

Til toppingen blandes først rismel, tørgær, sukker og salt i en skål, og olie og vand i en anden. Herefter kommes olievandet i de tørre ingredienser og piskes godt igennem til en mærkelig, sej dej med konsistens lidt a la tapetklister. 

Pensl toppingen på bollerne - forsigtigt så luften ikke slås ud af dejen - og lad dem derefter hæve udækket i 20 min., mens ovnen varmes op til 200 grader varmluft.

Bollerne bages 20-25 min til de er gyldne, sprukne og netop gennembagte, og køler derefter af på en bagerist (eller varme fra ovnen).

Kommentarer

Populære indlæg