Gå videre til hovedindholdet

Tijgerbol / Hollandske tigerbollerNogle madretter er jeg nødt til at lave alene på grund af navnet. Tag f.eks. mermaid water (https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/06/mermaid-water.html) eller kladdkaka (https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/07/svensk-kladdkaka-med-karamel-og-havsalt.html) eller hvad med en gang eton mess (https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/07/eton-mess-med-is-og-hjemmelavet-guf.html). Navnet gør mig nysgerrig! Og således også med disse tigerboller, som stammer fra Holland, hvor de kaldes tijgerbols (man kan nærmest høre Pim de Keysergracht udtale navnet). De består af en rimelig ordinær (men velsmagende!) bolle, som så er belagt med et sprødt øvre lag dej, som krakelerer under bagningen og skaber en slags tigerstriber på bollen.

Faktisk kan jeg se på andre billeder af tijgerbols og tijgerbrood, at det øvre dej-lag under bagningen skulle være blevet lidt mørkere, end det er blevet i min udgave, så der blev mere forskel på de mørke og lyse striber. Men men men - smagen var der altså ikke noget i vejen med, og krakeleringen er fin i sig selv. Måske næste gang jeg vil tilsætte lidt kakao til den sprøde dej, så den med garanti bliver mørkere... 
Hollandske tigerboller (10-12 stk)
Boller
25 g smør
1 dl vand
2,5 dl mælk
1 pk tørgær (11 g)
1 tsk sukker
1½ tsk salt
75 g grahamsmel
300-350 g hvedemel + ekstra til æltning

Topping
75 g rismel
½ pk tørgær (5 g)
½ tsk sukker
½ tsk salt
½ spsk sesamolie eller smagsneutral olie
1dl lunkent vand

Instruktioner:
Boller:
Smelt smørret i en kasserolle og kom herefter vand og mælk heri, så du har en lunken blanding. Bland dette med tørgær, salt, sukker, grahamsmel og 300 g af hvedemelet. Ælt godt, gerne på en røremaskine, og tilsæt om nødvendigt lidt mere mel.

Læg dejen i en skål og lad hæve overdækket en times tid et lunt sted.

Slå dejen ned og del den i 10-12 stykker (afhængigt af hvor store bollerne skal være), som rulles til boller og lægges med god afstand på en bageplade med bagepapir på. Dæk med et rent klæde og lad hæve, mens toppingen laves.

Til toppingen blandes først rismel, tørgær, sukker og salt i en skål, og olie og vand i en anden. Herefter kommes olievandet i de tørre ingredienser og piskes godt igennem til en mærkelig, sej dej med konsistens lidt a la tapetklister. 

Pensl toppingen på bollerne - forsigtigt så luften ikke slås ud af dejen - og lad dem derefter hæve udækket i 20 min., mens ovnen varmes op til 200 grader varmluft.

Bollerne bages 20-25 min til de er gyldne, sprukne og netop gennembagte, og køler derefter af på en bagerist (eller varme fra ovnen).

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte