Gå videre til hovedindholdet

Eton mess med is og hjemmelavet guf



Jeg er nødt til at indrømme, at jeg faktisk aldrig selv nåede at smage på dagens opskrift, den klassiske engelske dessert Eton mess. Mine to døtre på 6 og 8 år havde veninder på besøg, mens jeg lavede den, og ikke bare små-stressede de mig under fotograferingen af desserten ved at stå ved siden af og komme med "gode forslag" og spørge, om jeg ikke snart var færdig; de spiste simpelthen også hele beholdningen efterfølgende. Jeg nåede dog spørge dem, om det smagte godt, før de løb videre. Deres svar var: "Ja!? Ellers havde vi jo ikke spist op." #sommanspørgerfårmansvar.

Eton mess stammer så vidt vides fra Eton College og består i original-udgaven af jordbær, flødeskum og knust marengs. Jeg skiftede flødeskummet ud med is, fordi det ifølge kalenderen er sommer, og fordi is vel egentlig bare altid er en god ide. Og så greb det om sig, fordi jeg - så snart jeg havde tænkt is, marengs og bær - også tænkte guf og bærkompot. Så desserten endte med at blive en dansk sommer-udgave af den engelske klassisker. 

Eton mess med is og hjemmelavet guf (4 pers)

Marengs
75 g. æggehvider (ca. 1½ bægre past. æggehvide eller fra ca. 3 str. medium æg)
150 g sukker
Evt. lidt rød pastafarve

Tænd ovnen på 100 grader.
Pisk æggehviderne helt stive i en helt ren og tør skål. Der skal piskes længe så brug gerne en køkkenmaskine til dette eller i det mindste en el-pisker. Æggehviderne piskes indtil de er så stive, at man kan vende skålen på hovedet uden at hviderne falder ud (man behøver ikke nødvendigvis holde den ind over sit eget hoved, når man tester). Mens du stadig pisker, tilsættes sukkeret lidt ad gangen. Når al sukkeret er tilsat, piskes videre i ca. fem minutter til al sukkeret er opløst. Mrengsen skulle nu gerne være glat og skinnende. 

Hvis du gerne vil have farvet din marengs er det nu du skal dele den op i flere mindre portioner og blande farven grundigt i. Alternativt kan man male striber af farve på indersiden af en sprøjtepose før man putter marengsen i, for at få et mere marmoreret udtryk.

Kom marengsen i sprøjtepose med en tylle for enden (brug ny sprøjtepose og tylle for hver farve du vil bruge. Jeg brugte lidt forskellige tyller for at få forskellige former og størrelser. I så fald skal man bruge flere bageplader, fordi marengsene bliver færdige på forskellige tidspunkter). 

Sprøjt små marengs ud med lidt afstand imellem på én eller flere bageplader beklædt med bagepapir og bag dem midt i ovnen ca. 30-40 min. De er færdige, når de kan tages af bagepapiret uden at bunden hænger alt for meget fast i bagepapiret.

Lad afkøle på bagepariret på køkkenbordet.

Guf
1 bæger past. æggehvide 
75 g sukker
0,25 dl vand
Rød pastafarve

Kom vand og sukker i en gryde, og lad det simre under omrøring til al sukkeret er smeltet. Tag af varmen og lad køle lidt af, mens du pisker æggehviderne. Kom æggehviderne i en helt ren og tør skål og pisk dem helt stive med el-pisker eller køkkenmaskine. Hæld langsomt den endnu lidt varme sirup i, mens der stadig piskes. Bliv ved med at piske mindst 5 minutter til guffen er helt skinnende. Bland lidt rød farve i og pisk kort til farven er helt fordelt i guffen. Klar til brug!

Bær-cuolis
150 g. blandede bær (gerne fra frost)
50 g. sukker

Kom bær og sukker i en gryde, varm op til kogepunktet og lad det simre et par minutter - rør rundt ind i mellem. Lad køle ned til stuetemperatur før brug.

Herudover:
½ liter vanille-is
Friske bær (her jordbær og blåbær)
Evt. spiselige blomster

Læg skiftevis lag af is, bær og marengs (gerne let knuste) ovenpå hinanden i 4 skåle. Hæld lidt bær-coulis over. Top af med guf og marengs og evt. spiselige blomster til pynt. Spises straks.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt