Gå videre til hovedindholdet

Indisk banan-kulfi med kardemomme og nødder

Er det ikke næsten is-vejr i dag?

Selvom det er lige som om, at sommeren bare ikke rigtigt har tænkt sig at komme i gang, og selvom man (jeg!) er på skrump, så sker der det, at man ind i mellem simpelthen bare er nødt til at spise noget is. Og denne is - en indisk kulfi - er endda ret artig og slankekurs-venlig, da den er baseret på bananer og yoghurt og så det lidt oversete krydderi kardemomme, som tit og noget uretfærdigt står i skyggen af kanel, som bare er all over the place. Men i denne cremede is kommer kardemommen til sin ret på sin egen subtile måde. Og så er dette en slags instant kulfi, fordi den er baseret på frosne bananer. Derfor kan den hurtigt laves, umiddelbart før den skal spises, men kan også fryses og gemmes til senere, hvis man er den type.
Kulfi er en form for kold dessert eller is, der er populær i Indien og i landene deromkring og fås med mange forskellige smage og laves traditionelt med kondenseret mælk, der karameliseres, smagssættes og fryses. Og det lyder jo riiiigtig lækkert og er helt sikkert noget, jeg vil forsøge mig med, når jeg har tabt i omegnen af 10 kilo, dvs. det sandsynligvis først bliver næste sommer. Men indtil videre er jeg nu også godt tilfreds med denne udgave, som på én gang er cremet og knaser af nødder og er lynhurtig og nem at lave.
Banan kulfi med kardemomme og nødder (2 pers)
2 frosne bananer
2 dl. yoghurt
Evt. lidt vand
1-2 spsk lys agavesirup
Et nip kardemomme
1 dl blandede, hakkede nødder (her hassel- og pistacienødder) + ekstra til pynt

Put bananer, yoghurt, agavesirup og kardemomme i en blender og blend det helt glat. Hvis blenderen har svært ved at klare det, kan man tilsætte et par skefulde koldt vand. Smag til med sirup og kardemomme. Hæld i en skål og bland de hakkede nødder i. Spis med det samme eller stil det i fryseren 1-2 timer, til det er blevet en fast is. Server med flere hakkede nødder.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte