Gå videre til hovedindholdet

Indisk banan-kulfi med kardemomme og nødder

Er det ikke næsten is-vejr i dag?

Selvom det er lige som om, at sommeren bare ikke rigtigt har tænkt sig at komme i gang, og selvom man (jeg!) er på skrump, så sker der det, at man ind i mellem simpelthen bare er nødt til at spise noget is. Og denne is - en indisk kulfi - er endda ret artig og slankekurs-venlig, da den er baseret på bananer og yoghurt og så det lidt oversete krydderi kardemomme, som tit og noget uretfærdigt står i skyggen af kanel, som bare er all over the place. Men i denne cremede is kommer kardemommen til sin ret på sin egen subtile måde. Og så er dette en slags instant kulfi, fordi den er baseret på frosne bananer. Derfor kan den hurtigt laves, umiddelbart før den skal spises, men kan også fryses og gemmes til senere, hvis man er den type.
Kulfi er en form for kold dessert eller is, der er populær i Indien og i landene deromkring og fås med mange forskellige smage og laves traditionelt med kondenseret mælk, der karameliseres, smagssættes og fryses. Og det lyder jo riiiigtig lækkert og er helt sikkert noget, jeg vil forsøge mig med, når jeg har tabt i omegnen af 10 kilo, dvs. det sandsynligvis først bliver næste sommer. Men indtil videre er jeg nu også godt tilfreds med denne udgave, som på én gang er cremet og knaser af nødder og er lynhurtig og nem at lave.
Banan kulfi med kardemomme og nødder (2 pers)
2 frosne bananer
2 dl. yoghurt
Evt. lidt vand
1-2 spsk lys agavesirup
Et nip kardemomme
1 dl blandede, hakkede nødder (her hassel- og pistacienødder) + ekstra til pynt

Put bananer, yoghurt, agavesirup og kardemomme i en blender og blend det helt glat. Hvis blenderen har svært ved at klare det, kan man tilsætte et par skefulde koldt vand. Smag til med sirup og kardemomme. Hæld i en skål og bland de hakkede nødder i. Spis med det samme eller stil det i fryseren 1-2 timer, til det er blevet en fast is. Server med flere hakkede nødder.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)