Gå videre til hovedindholdet

Ukrainebrød


Det her brød har jeg nok bagt de første 20 gange - sådan slag på tasken. Opskriften stammer fra en gammel bagebog, jeg fandt engang i et antikvariat (titel: "Godt brød". Nuff said). Der bliver ikke givet nogen forklaring på, hvorfor det hedder Ukrainebrød, og jeg aner ikke, om det er, fordi man rent faktisk bager denne slags brød i Ukraine - eller om det er lidt ligesom med franskbrød, der bare hedder franskbrød uden at have noget med Frankrig at gøre. Jeg ved bare, at det er en opskrift, der aldrig er mislykkedes for mig, og at den giver et supergodt og smagfuldt, let syrligt brød, der holder sig godt og saftigt i et par dage. Perfekt til en kop eftermiddagskaffe eller som morgenbrød på en søndag.


Ukraine-brød (2 mellemstore brød)
25 g gær
½ l. kærnemælk
2 tsk salt
½ tsk sukker
4 spsk smagsneutral olie
500 g. sigtemel
Ca. 250 g hvedemel

Rør gæren ud i den kolde kærnemælk og bland herefter olie, salt og sukker i. Rør sigtemelet i, og rør så hvedemelet i lidt ad gangen - det er ikke sikkert dejen kan tage det hele. Dejen skal være fast, men ikke tør. Dejen æltes godt igennem og hæver i skålen under et fugtigt klæde i 1½ time. Herefter slås dejen ned, deles i to dele, der formes til runde brød. Brødene lægges på en bageplade beklædt med bagepapir og efterhæver 45 minutter.

Brødene skal ikke snittes eller pensles, men bages nederst i ovnen ved 175 grader i ca. 45 minutter. Afkøles før det skæres.



Kommentarer

  1. Helt enig. Det er et skønt og dejligt brød, som jeg har bagt siden 1970’erne. Min familie elsker det. Hanne Lunow

    SvarSlet
  2. Ukraine-brød måske fordi, at det smager bedst hvis mæl kommer fra Ukraine. I 1932-33 alt ukrainsk hvede blev konfiskeret af soviet union og solgt til Europa , mens ca 4 mio. ukrainerne døde af sult :(

    SvarSlet
    Svar
    1. Mad er også politisk. Mange madretter har en barsk historie bag sig.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)