Gå videre til hovedindholdet

Klassisk cheesecake med lemon curd og friske bær


Min dejlige mand er folkeskolelærer, og - lad mig bare sige det lige ud - der er ikke ret mange frynsegoder forbundet med dét job. Dog underviser han i hjemkundskab (hedder det stadig det? Madkundskab?), og det betyder, at han ind imellem op til ferierne har lidt rester med hjem, som ikke kan holde sig over længere tid. Det kan være et par peberfrugter eller en liter mælk. Op til sommerferien havde han flødeost med hjem. Og når jeg tænker flødeost, tænker jeg cheesecake, så det var jeg jo nærmest tvunget til at lave for at undgå madspild (sorry, slankekur!).

Denne cheesecake-opskrift er meget klassisk og smager friskt og sommerlækkert med lemon curd og friske bær ovenpå. Der bliver brugt husblas i denne oskrift; en ingrediens som jeg selv tidligere har været noget utryg ved (efter en meget nasty og trevlet citronfromage-oplevelse i netop hjemkunskab i folk'eren), men som jeg over tid har fået det meget bedre med, og som jeg giver grundig instruktion i i opskriften. 

En dejlig kage til en kop sommer-eftermiddags-kaffe.


Cheesecake med lemon curd og friske bær (6-8 pers.)
Cheesecake
200 g. digestive kiks
100 g. smør
2 blade husblas
300 g. neutral flødeost
75 g. flormelis
Revet skal fra ½ usprøjtet citron
2 dl. piskefløde

Knus kiksene til krummer ved enten at putte kiksene i en pose, lukke den og knuse dem med en kagerulle eller (nemmere) i en food processor. Smelt smørret og bland det i krummerne.

Beklæd en springform på ca. 20 cm i diameter med bagepapir og pres kikseblandeingen godt ned i bunden. Sørg for at overfladen er ca. lige tyk over det hele.

Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand (frygt ikke husblassen - det skal nok gå fint!). I en større skål piskes flødeost med flormelis og revet citronskal. Pisk fløden til skum i endnu en skål. 

Tag husblassen op af vandet og put det i en kasserolle med det vand, der hænger ved den. Varm den meget forsigtigt op over lav varme og mens du hele tiden rører rundt i den med et piskeris. Så snart husblassen er helt smeltet, tages den af varmen, og der piskes 3 spsk af flødeskummet i for at temperere husblassen. Herefter kommes husblas-flødeskummen i flødeost-massen og blandes grundigt i med et piskeris (uden at piske for voldsomt - bare stille og roligt). Endelig vendes resten af flødeskummet i blandingen. 

Fordel flødeost-blandingen over kiksebunden i springformen og glat overfladen med en ske, så den bliver pæn og lige.

Stilles på køl minimum 2 timer, eller til flødeosten er stivnet.

Lemon curd

Derudover:
250-300 g. friske bær (her blåbær og brombær)
Evt lidt spiselige blomster (blomsterne på billedet er fra en skovsyre)

Cheesecaken tages forsigtigt ud af springformen og over på et fad eller en tallerken. Bunden er lidt skrøbelig, så vær forsigtig her. 

Før servering hældes lemon curd i rigelige mængder over cheesecaken, og kagen pyntes med bær og evt. spiselige blomster. Serveres straks eller stilles på køl til servering.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)