Gå videre til hovedindholdet

Græsk grøntsagsfad med kopanisti og lynhurtige fladbrød


Jeg er klar over, at det kan se lidt omfattende ud med sådan et grøntsagsfad, men faktisk er det eneste, der kræver nogen som helst forberedelse dippen og de lynhurtige fladbrød. Derudover er det bare frugt og grønt, der skal arrangeres på et fad. På den måde er dette græsk-inspirerede fad den perfekte sommerferiemad, der er let og lækker og kun kræver et minimum af forberedelse. Alle kan vælge det, de bedst kan lide (=ingen brok... eller ihvertfald mindre brok fra børnene), og så kan man sidde og nippe af de gode sager, mens man nyder en god rødvin og (ihvertfald i teorien) den sidste aftensol på terrassen.

Kopanisti er en vidunderlig græsk dip, der hovedsageligt består af feta og røde peberfrugter og smager af sol og sommer - sødt, salt og cremet - det perfekte tilbehør til knasende, rå grøntsager og nybagte fladbrød.

Fladbrød (ca. 6 stk)
200 g. hvedemel
200 g. græsk yoghurt (eller anden neutral yoghurt)
2 tsk bagepulver
1 tsk fint salt

Mel, salt og bagepulver blandes sammen i en skål. Yoghurten blandes i, og dejen æltes, til den er glat og let klistret. Bland evt. lidt mere mel i, hvis den er meget klistret. Lad dejen hvile 10 minutter. Form dejen til 6 helt flade brød (3-4 mm i tykkelse) og varm en pande op, gerne en grillpande, så brødene får fine grill-striber). Steg 1 eller 2 brød ad gangen på den tørre, varme pande. De skal have 3-4 minutter på hver side. Brødene er bedst friskbagte. 

Kopanisti
250 g. fetaost
3 rød peberfrugt
2 spsk olivenolie
1 fed hvidløg
Rød peber (som i krydderiet peber, ikke flere peberfrugter)
Evt. salt

Tænd ovnen på 250 grader. De røde pebre befries for stok og frø og skæres i mindre stykker (ca. 3-4 stykker per peber). Peberfrugterne lægges på en bageplade beklædt med bagepapir og stilles i ovnen til de er godt brankede, 10-12 minutter. Herefter tages de ud og puttes (med en køkkentang eller lignende) over i en frostpose, der kan tåle varme, og der lukkes for posen. Lad stå mindst 10 min.

Imens peberfrugten står og køler lidt af, blendes feta med olivenolie, hvidløg og lidt peber.

Hæld peberfrugten ud af posen. Nu skulle skindet gerne have løsnet sig så meget, at det nemt kan pilles af. Pil skindet af og kasser. Kom det bløde "peberfrugtkød" ned til fetaosten og blend igen. Smag til med salt om nødvendigt.

Herudover:
Gulerødder i stave
Gode grønne og sorte oliven
Friske abrikoser
Ærter
Soltørrede tomater
Rød og gul peber i skiver
Saltmandler
Kirsebær
Citron i skiver


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt