Gå videre til hovedindholdet

Græsk grøntsagsfad med kopanisti og lynhurtige fladbrød


Jeg er klar over, at det kan se lidt omfattende ud med sådan et grøntsagsfad, men faktisk er det eneste, der kræver nogen som helst forberedelse dippen og de lynhurtige fladbrød. Derudover er det bare frugt og grønt, der skal arrangeres på et fad. På den måde er dette græsk-inspirerede fad den perfekte sommerferiemad, der er let og lækker og kun kræver et minimum af forberedelse. Alle kan vælge det, de bedst kan lide (=ingen brok... eller ihvertfald mindre brok fra børnene), og så kan man sidde og nippe af de gode sager, mens man nyder en god rødvin og (ihvertfald i teorien) den sidste aftensol på terrassen.

Kopanisti er en vidunderlig græsk dip, der hovedsageligt består af feta og røde peberfrugter og smager af sol og sommer - sødt, salt og cremet - det perfekte tilbehør til knasende, rå grøntsager og nybagte fladbrød.

Fladbrød (ca. 6 stk)
200 g. hvedemel
200 g. græsk yoghurt (eller anden neutral yoghurt)
2 tsk bagepulver
1 tsk fint salt

Mel, salt og bagepulver blandes sammen i en skål. Yoghurten blandes i, og dejen æltes, til den er glat og let klistret. Bland evt. lidt mere mel i, hvis den er meget klistret. Lad dejen hvile 10 minutter. Form dejen til 6 helt flade brød (3-4 mm i tykkelse) og varm en pande op, gerne en grillpande, så brødene får fine grill-striber). Steg 1 eller 2 brød ad gangen på den tørre, varme pande. De skal have 3-4 minutter på hver side. Brødene er bedst friskbagte. 

Kopanisti
250 g. fetaost
3 rød peberfrugt
2 spsk olivenolie
1 fed hvidløg
Rød peber (som i krydderiet peber, ikke flere peberfrugter)
Evt. salt

Tænd ovnen på 250 grader. De røde pebre befries for stok og frø og skæres i mindre stykker (ca. 3-4 stykker per peber). Peberfrugterne lægges på en bageplade beklædt med bagepapir og stilles i ovnen til de er godt brankede, 10-12 minutter. Herefter tages de ud og puttes (med en køkkentang eller lignende) over i en frostpose, der kan tåle varme, og der lukkes for posen. Lad stå mindst 10 min.

Imens peberfrugten står og køler lidt af, blendes feta med olivenolie, hvidløg og lidt peber.

Hæld peberfrugten ud af posen. Nu skulle skindet gerne have løsnet sig så meget, at det nemt kan pilles af. Pil skindet af og kasser. Kom det bløde "peberfrugtkød" ned til fetaosten og blend igen. Smag til med salt om nødvendigt.

Herudover:
Gulerødder i stave
Gode grønne og sorte oliven
Friske abrikoser
Ærter
Soltørrede tomater
Rød og gul peber i skiver
Saltmandler
Kirsebær
Citron i skiver


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b