Indtil for et par år siden brugte jeg aldrig husblas. Som i aldrig nogensinde.
Det skyldtes primært en grim oplevelser med en trevlet og meget ubehagelig fløderand, som jeg var med til at fabrikere i Virklund skolekøkken tilbage i 1980'erne. Og siden da har jeg bare tænkt, at det var for besværligt og risky og lidt klamt at bruge.
Husblas er da også noget mærkeligt noget. Det fremstilles af sener, hud og knogler fra grise (uhuhuuu væmmelses-emoji), der anvendes som stivelsesmiddel i forskellige retter. Menmenmen så vidt jeg ved, at det svært at finde eksempelvis vegetarike alternativer, der fungerer lige så godt.
Og nu har jeg efterhånden anvendt husblas en del gange, og der er altså ikke noget at være nervøs for. I denne panna cotta er der husblas i både panna cotta'en og i blåbærgele'en, og i opskriften prøver jeg at guide meget præcist og konkret, så andre husblas-forskrækkede også vil kunne være med.
Panna cotta'en her bliver simpelthen så lækker. Der er ikke brugt særlig meget husblas, så den får en rigtig god konsistens, hvor den ikke bliver for gele-agtig, og på grund af kærnemælken bliver den heller ikke for fed eller sød. Og blåbær passer så fint til. Der er bevaret lidt hele blåbær i gele'en, så der bliver en lille smule struktur midt i alt det cremede bløde.
Der er dog stadig masser af madretter, jeg er nervøs for at lave. Min næste udfordring må blive at lave en souffle .... eller en kage med en spejlblank glaze... med mindre jeg kan finde på noget endnu mere skræmmende...
Kærnemælks-panna cotta med blåbærgele (4-6 pers.)
Panna cotta
3 blade husblas
3 dl kærnemælk
2 dl piskefløde
100 g sukker
½ tsk flydende vanille (kan udelades)
Blåbærgele
250 blåbær (friske eller direkte fra frost)
3 spsk sukker
2 spsk vand
2 blade husblas
Instruktioner:
Panna cotta:
Kom husblad i en skål med rigeligt med koldt vand. Læg bladene i vandet ét ad gangen, så de ikke klistrer sammen.
Fløde og sukker varmes op til lige under kogepunktet i en lille kasserolle, så sukkeret smelter. Rør rundt med et piskeris, så fløden ikke brænder på.
Tag fløden af varmen og lad den køle lidt ned i 1 minuts tid. Kom herefter husblas i ét stykke ad gangen, og rør godt rundt efter hver med et piskeris, så de opløses helt i fløden.
Hæld den varme fløde i en skål, og lad den afkøle til lunken-varm og rør herefter kærnemælken i lidt ad gangen. Kom også den flydende vanille i. Hvis fløden er for varm, vil kærnemælken skille (men smager stadig godt. Hvis det sker, så si det hele en omgang i en fintmasket si, og alt er godt igen). Bliver fløden for kold, begynder husblassen at stivne inden kærnemælken er kommet i.
Når kærnemælk og vanille er blandet i, fordeles blandingen i en skål eller flere mindre skåle.
Panna cotta'en stilles på køl i ca. 3 timer (kortere tid, hvis den kommes i mindre, individuelle forme) - eller til den er fast. Herefter laves gele'en.
Blåbærgele:
Læg husblassen i blød i en skål med rigeligt koldt vand. Læg bladene i vandet ét ad gangen, så de ikke klistret sammen.
Bring blåbærrene i kog i en kaserolle (gerne direkte fra frost) sammen med sukkeret og 2 spsk vand. Lad simre 3-4 min, så nogle af bærrene koger lidt ud, og nogen forbliver hele. Tag af varmen og lad køle af 2-3 minutter. Kom husblas i ét stykke ad gangen og rør godt rundt efter hver med et piskeris, så de opløses helt i bær-massen.
Lad blandingen køle ned til lunken, før den forsigtigt fordeles over panna cotta'en (hvis den bare kyles på eller er alt for varm, ødelægges panna cotta'ens fine overflade).
Sæt på køl igen mindst 1½ time til gele'en er stivnet.
Spises kold lige fra køleskabet. Mmmm!
Kommentarer
Send en kommentar