Gå videre til hovedindholdet

Caponata / Siciliansk aubergine gryde



Caponata er en rustik, vegetarisk, siciliensk ret, baseret hovedsageligt på aubergine og tomat. Det er en ret, der måske virker lidt kluntet og består af få og meget simple ingredienser, men tag ikke fejl: Den har al den gode smag, man forbinder med det italienske køkken.

Caponata spises traditionelt mest som tilbehør til en større ret eller på ristet brød/bruschetta. Her i huset spiser vi den som en slags sauce til pasta, og det smager så buono. Især hvis man som jeg elsker aubergine, er det her lige sagen. 

Opskriften herunder giver en stor portion, men det er der en god grund til, for retten smager endnu bedre dagen efter den er lavet, når den lige har stået på køl et døgns tid og tænkt over tingene (hvem sagde mafia-metoder?).
Caponata (4-6 pers.)
2 auberginer
1 stor rød peber
1 rødløg
5 spsk god olivenolie
1 glas grønne oliven med mandler
1 lille glas kapers
1 ds hakket tomat
1 lille glas tomatpure
1 tsk sukker ell. farin
2 tsk eddike
Salt og peber
Ristede pinjekerner og hakket, bredbladet persille til servering

Instruktioner:
Skær auberginer, rød peber og rødløg i grove, mundrette stykker.

Varm olivenolien i en stor pande og kom aubergine, peberfrugt og rødløg heri og steg dem ved middelvarme i 15 minutters tid til auberginer og løg er bløde og lækre. Kom hakket tomat og tomatpure i og lad simre endnu 15-20 min.

Herefter kommes sukker, eddike samt drænede kapers og oliven i. Smag til med salt og peber og lad simre endnu 5-10 min.

Server med rigelige mængder pinjekerner og persille. Smager rigtig godt med ristet brød eller pasta.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...