Gå videre til hovedindholdet

Chili sin carne



Denne vegetar chili er tyvstjålet inspireret af min dygtige og søde kontor-makker Iris, som havde den lækreste rest chili med til frokost for et stykke tid siden. Det lignede fuldstændigt almindelig chili con carne, men i stedet for hakket kød var den lavet udelukkende af revne grøntsager. Dét måtte jeg selvfølgelig prøve, og dette er min version af retten. Hemmeligheden er at krydre retten ordentligt. Brug lidt ekstra tid på at smage retten til - tit kræver grøntsager lidt mere kærlighed fra krydderi-afdelingen og også lidt mere salt og peber. Men til gengæld får man den skønneste og sundeste hverdags-chili. Med lidt nachos og avocado on the side kan man vist ikke ønske mere.

Chili sin carne (6-8 pers)
1 rødløg
2 gulerødder
1 aubergine
1 squash
1 rød peber
1 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
1 tsk chili, gerne chipotle chili
1 tsk koriander
1 tsk kanel
1 tsk oregano
1 tsk spidskommen
2 ds hakket tomat
1 grøntsagsbouillonterning
25 g mørk chokolade
1 ds kidney beans eller black beans
1 lille ds majs
Salt og peber

Server med:
Brune ris, avocado, frisk koriander, creme fraiche, tabasco, lime og nachos

Instruktioner:
Start med at rive løg, squash, aubergine, rød peber og gulerødder på den grove side af et rivejern. Rød peber og aubergine kan være lidt sære at rive og kan i stedet hakkes fint. Hak hvidløgget fint.

Varm olien i en stor gryde og kom hvidløg i sammen med løg og krydderierne. Steg ved middel varme et par minutter. Rør rundt ind i mellem. Kom gulerødder, aubergine, squash og rød peber i og lad stege i ca. 10 min. Rør igen rundt ind i mellem. 

Kom hakket tomat og grøntsagsbouillonterningen ned til grøntsagerne. Kom evt. lidt vand ved, hvis de hakkede tomater ikke helt dækker grøntsagerne. Rør rundt og lad simre under låg i ca. 20 min til saucen er kogt lidt ind. 

Kom bønner (drænet) og majs (også drænet) ned i saucen. Smag til med salt og peber. Kom nu chokoladen i. Lad den smelte og rør den ud i saucen og smag til en sidste gang.

Server med ris, avocado, koriander, creme fraiche, nachos, lime og tabasco.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)