Gå videre til hovedindholdet

Chili sin carneDenne vegetar chili er tyvstjålet inspireret af min dygtige og søde kontor-makker Iris, som havde den lækreste rest chili med til frokost for et stykke tid siden. Det lignede fuldstændigt almindelig chili con carne, men i stedet for hakket kød var den lavet udelukkende af revne grøntsager. Dét måtte jeg selvfølgelig prøve, og dette er min version af retten. Hemmeligheden er at krydre retten ordentligt. Brug lidt ekstra tid på at smage retten til - tit kræver grøntsager lidt mere kærlighed fra krydderi-afdelingen og også lidt mere salt og peber. Men til gengæld får man den skønneste og sundeste hverdags-chili. Med lidt nachos og avocado on the side kan man vist ikke ønske mere.

Chili sin carne (6-8 pers)
1 rødløg
2 gulerødder
1 aubergine
1 squash
1 rød peber
1 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
1 tsk chili, gerne chipotle chili
1 tsk koriander
1 tsk kanel
1 tsk oregano
1 tsk spidskommen
2 ds hakket tomat
1 grøntsagsbouillonterning
25 g mørk chokolade
1 ds kidney beans eller black beans
1 lille ds majs
Salt og peber

Server med:
Brune ris, avocado, frisk koriander, creme fraiche, tabasco, lime og nachos

Instruktioner:
Start med at rive løg, squash, aubergine, rød peber og gulerødder på den grove side af et rivejern. Rød peber og aubergine kan være lidt sære at rive og kan i stedet hakkes fint. Hak hvidløgget fint.

Varm olien i en stor gryde og kom hvidløg i sammen med løg og krydderierne. Steg ved middel varme et par minutter. Rør rundt ind i mellem. Kom gulerødder, aubergine, squash og rød peber i og lad stege i ca. 10 min. Rør igen rundt ind i mellem. 

Kom hakket tomat og grøntsagsbouillonterningen ned til grøntsagerne. Kom evt. lidt vand ved, hvis de hakkede tomater ikke helt dækker grøntsagerne. Rør rundt og lad simre under låg i ca. 20 min til saucen er kogt lidt ind. 

Kom bønner (drænet) og majs (også drænet) ned i saucen. Smag til med salt og peber. Kom nu chokoladen i. Lad den smelte og rør den ud i saucen og smag til en sidste gang.

Server med ris, avocado, koriander, creme fraiche, nachos, lime og tabasco.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte