Gå videre til hovedindholdet

Chili sin carne



Denne vegetar chili er tyvstjålet inspireret af min dygtige og søde kontor-makker Iris, som havde den lækreste rest chili med til frokost for et stykke tid siden. Det lignede fuldstændigt almindelig chili con carne, men i stedet for hakket kød var den lavet udelukkende af revne grøntsager. Dét måtte jeg selvfølgelig prøve, og dette er min version af retten. Hemmeligheden er at krydre retten ordentligt. Brug lidt ekstra tid på at smage retten til - tit kræver grøntsager lidt mere kærlighed fra krydderi-afdelingen og også lidt mere salt og peber. Men til gengæld får man den skønneste og sundeste hverdags-chili. Med lidt nachos og avocado on the side kan man vist ikke ønske mere.

Chili sin carne (6-8 pers)
1 rødløg
2 gulerødder
1 aubergine
1 squash
1 rød peber
1 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
1 tsk chili, gerne chipotle chili
1 tsk koriander
1 tsk kanel
1 tsk oregano
1 tsk spidskommen
2 ds hakket tomat
1 grøntsagsbouillonterning
25 g mørk chokolade
1 ds kidney beans eller black beans
1 lille ds majs
Salt og peber

Server med:
Brune ris, avocado, frisk koriander, creme fraiche, tabasco, lime og nachos

Instruktioner:
Start med at rive løg, squash, aubergine, rød peber og gulerødder på den grove side af et rivejern. Rød peber og aubergine kan være lidt sære at rive og kan i stedet hakkes fint. Hak hvidløgget fint.

Varm olien i en stor gryde og kom hvidløg i sammen med løg og krydderierne. Steg ved middel varme et par minutter. Rør rundt ind i mellem. Kom gulerødder, aubergine, squash og rød peber i og lad stege i ca. 10 min. Rør igen rundt ind i mellem. 

Kom hakket tomat og grøntsagsbouillonterningen ned til grøntsagerne. Kom evt. lidt vand ved, hvis de hakkede tomater ikke helt dækker grøntsagerne. Rør rundt og lad simre under låg i ca. 20 min til saucen er kogt lidt ind. 

Kom bønner (drænet) og majs (også drænet) ned i saucen. Smag til med salt og peber. Kom nu chokoladen i. Lad den smelte og rør den ud i saucen og smag til en sidste gang.

Server med ris, avocado, koriander, creme fraiche, nachos, lime og tabasco.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)